Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bsa’s van 54 of 60 punten? Dat kan zomaar niet. Vindt de cmr

Gepubliceerd: 13 June 2017 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opleidingen mogen nog niet kiezen voor een bsa van 54 of 60 punten. Dat vindt de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Het leidde gisteren tot een lang debat met het collegebestuur dat de hogere bsa’s wil opnemen in de Hogeschoolgids van 2017/2018.

Illustratie BSA met Amerikaanse iconen; bord Route 60, arend vogel

Medezeggenschapsraad en college zijn al ruim twee jaar aan het steggelen over bsa’s die hoger zijn dan de ‘normale’ 48 punten. Het instituut commerciële economie (COM) en de opleiding industrieel product ontwerpen (ipo) werken nu twee jaar met bsa’s van resp. 60 en 52 punten maar dat is op dit moment nog een experiment.

Hogere bsa en andere maatregelen leiden tot minder uitval

In combinatie met allerlei andere maatregelen (zoals strakkere begeleiding en kortere tentamencycli) leidt het experiment tot minder uitval van studenten. Bij COM en ipo is het een succes, stelt collegevoorzitter Ron Bormans die daarom van de experimenteerfase af wil.

‘Maar kun je echt vaststellen dat de hogere bsa nu al een succes is?’, vroeg cmr-lid Sandra Hekkelman zich af. ‘Je moet het ook goed vergelijken met verpleegkunde, die onderwijsvernieuwingen doorvoerde zónder een hogere bsa.’

‘Bsa van 60 punten past niet bij ‘Overtref jezelf”

Marjolein Verbeek, student in de cmr, vindt dat een bsa van 60 punten niet past bij ‘Overtref jezelf’. ‘Die slogan gaat over jezelf ontwikkelen en niet alleen maar over het scoren van punten en binnen de lijntjes kleuren. Ook zullen studenten die het niet halen voor een andere stad, een andere hogeschool kiezen. Daar maak ik mij zorgen om.’

De enige maatlat voor de onderwijsvernieuwingen, inclusief een hogere bsa, is dat we jonge mensen aan een diploma helpen, reageerde Bormans. ‘Het gaat niet om het belang van de hogeschool. Wij zijn trouwens een populaire hogeschool waar veel studenten naartoe komen.’

Ingestemd met 60 punten vanwege drive docenten

De collegevoorzitter vindt het daarnaast onterecht dat Verbeek haar verhaal alleen ophangt aan de 60 punten en niet aan de 54 punten. Bormans: ‘De enige reden dat we bij COM hebben ingestemd met 60 punten is de tomeloze drive van die docenten.’ De 60-puntenmogelijkheid wil dan ook niet zeggen dat dat zomaar overal wordt ingevoerd. Bormans: ‘Ik heb tegen andere opleidingen die ook naar 60 punten toe wilden, gezegd: doe het niet.’

De cmr is nog niet overtuigd en wilde aanvankelijk dat COM en ipo uitvoerig blijven rapporteren over hun onderwijsvernieuwingen. Een lange schorsing tijdens de vergadering bracht daar verandering in. Cmr-leden gingen intern met elkaar in overleg, en het dagelijks bestuur van de cmr deed dat met het collegebestuur. Resultaat: van experiment is geen sprake meer.

Hogere bsa’s misschien over jaar

Mogen andere opleidingen dan ook kiezen voor 54 of 60 punten? Nee, zover wil de cmr nog niet gaan. Misschien over een jaar, als nog duidelijker is dat die hogere bindende studieadviezen echt een succes blijken te zijn.

Maar wat gaan we het komende jaar dan precies doen?, vroeg Bormans herhaaldelijk aan de raad. Met elkaar in gesprek was het antwoord, maar dat was voor de collegevoorzitter niet genoeg. Afgesproken is nu dat de cmr de komende weken werkt aan een voorstel waarin de raad antwoord geeft op de vraag van Bormans. Wordt vervolgd, in de cmr-vergadering van 3 juli aanstaande.

Jos van Nierop
Illustratie: Gina Borsje

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bsa’s van 54 of 60 punten? Dat kan zomaar niet. Vindt de cmr

  1. Wat is dat toch met de BSA-discussie binnen de Hogeschool?

    Persoonlijk een zeer ergerlijk onderwerp voor mij. Er hoeft voor studenten maar een klein dingetje niet zoals gepland te lopen zoals persoonlijke omstandigheden en het is niet meer te doen.

    De mogelijkheid om het aan te vechten is er wel maar die is 1 veel te lang en 2 wordt vrijwel niet serieus genomen door de Hogescholen. Vandaar ik ook fel tegenstander ben en blijf tegen de BSA-regeling. Dit is een zeer slechte regeling van Hogescholen omdat ze vergeten dat dit behoorlijk motivatie-verlagend werkt bij studenten.

    Ik heb mij teruggevochten waardoor het uiteindelijk wel gelukt is om erdoorheen te komen in de 3de poging. Maar dat heeft niks te maken met de BSA-regeling zoals dit artikel suggereert. In het eerste jaar werd je veel herinnerd aan deze slechte regeling waardoor de motivatie nog minder werd. Gelukkig heeft de mentaliteit om mij omhoog te werken mij gered.

    BSA mag nooit hoger worden dan 48, dat is eigenlijk al veel te hoog. Een waarde van rond de 40 zou veel beter zijn als dit al per se gedaan moet worden.

  2. Beste student (en lezers),

    Fijn dat je reageert op dit artikel en jouw zorgen met de wereld deelt. Jouw zorgen zijn terecht. Gelukkig heeft Hogeschool Rotterdam goede maatregelen genomen om die zorgen weg te nemen. Deze maatregelen worden niet in het artikel genoemd. Het artikel gaat alleen over 1 punt: de BSA. Er ontbreekt dus een grote nuance.

    Allereerst jouw grootste zorg: “Er hoeft voor studenten maar een klein dingetje niet zoals gepland te lopen zoals persoonlijke omstandigheden en het is niet meer te doen.”
    Hogeschool Rotterdam heeft SLC coaches en decanen in dienst om in te grijpen als persoonlijke omstandigheden zich voordoen. Als er persoonlijke omstandigheden gelden, dan is de BSA van 60 punten niet van toepassing.

    Een ander punt is dat bij een BSA van 60 punten de mogelijkheid wordt geboden om te compenseren. Dus als je een keer een 5 haalt, dan is dit niet erg. Je kunt dan compenseren met een ander vak. Het onderwijsprogramma is dus onderdeel van de hogere BSA.

    In het boek: “Studiesucces bevorderen: het kan en is niet moeilijk: Bewezen rendementsverbeteringen in het hoger onderwijs” wordt goed uitgelegd waarom alleen een BSA verhogen GEEN ZIN heeft. Dus hierin deel ik jouw mening. Een hoger BSA is geen doel op zich. De voorwaarde om de BSA te verhogen is een goed onderwijsprogramma wat hierop aansluit. Iets wat het CvB beaamt (zover ik weet).

    De hele discussie 48,54 of 60 punten is dus onzinnig, zonder te weten wat er onderwijskundig verandert. Daarbij ben ik van mening dat de CMR niet op de stoel moet gaan zitten van de onderwijsmanagers en docenten. In mijn ogen is elke BSA goed, mits goed onderbouwd door het onderwijs en ten gunste van het studiesucces van studenten (dat is te meten). COM en IPO hebben bewezen dat hun onderwijsprogramma (NIET het hogere BSA) succes heeft. Als andere opleidingen hiervan leren en ook die successen behalen, dan zijn studenten hier enorm mee gebaat (i.p.v. geschaad). Overigens verschillen de onderwijsprogramma’s van IPO en COM op heel veel punten.

    Het is knap dat je 48 punten teveel vindt, maar deze wel behaald :). Top! Ik wens je veel succes bij je studie.

    Groetjes,

    Joeri

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top