Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr en collegebestuur soepel naar nieuwe begroting

Gepubliceerd: 19 December 2017 • Leestijd: 2 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een jaar geleden was er een tweede vergadering nodig om de begroting erdoor te krijgen en toen stemde een groot deel van de cmr uiteindelijk tegen of blanco. Maar dit jaar werden de raad en het collegebestuur het ogenschijnlijk makkelijk eens over de begroting van 2018.

Ogenschijnlijk, want de commissie financiën van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) werd na vorig jaar – op eigen verzoek – al vroegtijdig  betrokken bij de begroting. Gesprekken over het hogeschoolbeleid en de financiën vonden dan ook voor een deel achter gesloten deuren plaats. En op de enkele kritiekpunten die de cmr gistermiddag tijdens de begrotingsraad nog had, kwam collegebestuurder Angelien Sanderman met een reeks toezeggingen.

Schorsen en instemmen

Niets leek instemming met de begroting nog in de weg te staan, maar de vergadering werd door voorzitter Ed Catijn geschorst zodat de cmr de toezeggingen nog even zonder collegebestuur en publiek kon bespreken. Zonder de begroting in stemming te brengen, maakte Catijn na de schorsing bekend dat de raad inderdaad instemde met de begroting.

De vorige cmr-vergadering was de raad in grote lijnen al akkoord gegaan met ‘Ons werkplan’, het beleidsplan van de HR waarbij onderwijsteams meer verantwoordelijkheid krijgen. De cmr had echter nog niet ingestemd met de acht werkplaatsen die op de HR zijn gestart. Vooral de passage in de begroting dat er ‘vooraf geen eisen werden gesteld aan de toekenning van middelen’, zinde de raad niet.

‘Ongelukkig geformuleerd’

‘We vinden dat niet gelukkig geformuleerd. Hoe kunnen we dan zeker zijn dat het geld goed besteed wordt?’, vroeg cmr-lid Sjoerd van Vliet over de werkplaatsen, waar volgend jaar in totaal 2,25 miljoen euro naartoe gaat en waarin docenten en onderzoekers aan één thema werken. Zo is er de werkplaats inclusieve pedagogiek en didactiek waar kennis over binding, exclusiviteit, taalbeheersing en langstudeerders is gebundeld. Alle opleidingen moeten van deze gebundelde kennis gaan profiteren.

Sanderman nam de kritiek van de cmr over het geen-eisen-citaat ter harte. ‘Ik merk dat het verkeerd uitlegbaar is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We zullen de werkplaatsen gaan vragen hoe ze het geld gaan inzetten. Als cvb zullen we dat ook controleren’, maakte de collegebestuurder duidelijk. ‘Bij het opstarten van de werkplaatsen hebben we gekeken bij welke thema’s er al een bepaalde energie is. De werkplaats is een versnelling op een initiatief, op die energie.’

Zorgen om imr’en

Omdat werkplaatsen, maar vooral ook onderwijsteams, steeds meer verantwoordelijkheid krijgen, komt de medezeggenschap meer bij de instituten te liggen. De cmr maakt zich echter zorgen over de informatievoorziening richting de instituutsmedezeggenschapsraden (imr’en). Van Vliet: ‘Geven de directeuren wel tijdig de nodige informatie door? Volgens ons gebeurt dat heel wisselend.’

Voor het cvb is dit geluid aanleiding om alle imr’en en alle instituutsdirecteuren een brief te sturen waarin staat wat men van elkaar kan verwachten. Collegevoorzitter Ron Bormans: ‘Als de imr over onderwerp x wil praten, moet de directeur de relevante informatie daarover verschaffen.’

Begroting 2018:  23,7 miljoen meer te besteden
De HR heeft volgend jaar 23,7 miljoen euro meer te besteden dan voor het lopende jaar was begroot. Dat is op een totale begroting van bijna 318 miljoen euro. De toegenomen rijkssubsidie wordt met name verklaard door een toename van het aantal studenten en door het geld van het leenstelsel dat het onderwijs ingaat.
Dat geld gaat voor een groot deel naar de onderwijsinstituten. Na gesprekken met de directeuren heeft het collegebestuur enkele extra toezeggingen gedaan. Zo krijgt IFM meer geld vanwege het grote aantal langstudeerders en krijgt de pabo meer geld om – na een forse daling van de instroom – op een geleidelijke manier terug te gaan naar een kleiner aantal docenten.

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top