Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Collegegeld flink omhoog

Gepubliceerd: 21 June 2017 • Leestijd: 0 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten moeten in 2018 fors meer collegegeld betalen. Het tarief gaat omhoog van 2.006 naar 2.060 euro. De stijging is groter dan in vorige jaren: maar liefst 54 euro.

Het studiejaar 2018-2019 is het laatste waarin het collegegeld met een vast bedrag van 22 euro stijgt, met daar bovenop een bedrag dat afhankelijk is van de prijsontwikkeling. De aanvullende beurs voor studenten wordt met hetzelfde bedrag verhoogd.

Studiejaar Collegegeld Verhoging € Verhoging %
2018-2019 € 2.060 € 54 2,7%
2017-2018 € 2.006 € 22 1,1%
2016-2017 € 1.984 € 33 1,7%
2015-2016 € 1.951 € 45 2,4%
2014-2015 € 1.906 € 71 3,9%
2013-2014 € 1.835 € 64 3,6%
2012-2013 € 1.771 € 58 3,4%

© Hoger Onderwijs Persbureau

Sinds 2015-2016 vlakte de stijging van het collegegeld af doordat de inflatie laag was. Voor het huidige collegejaar was de stijging de kleinste in jaren (22 euro), maar volgend jaar is die dus ruim twee keer zo groot.

HOP, Jesse Haenen

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Collegegeld flink omhoog

  1. “flink omhoog”, “fors meer betalen”, “maar liefst”… 54 euro. Pardon? Dat is 15 cent per dag of 27 cent per effectieve schooldag (40 weken a 5 dagen). In de jaren voor 2015 was de stijging procentueel gezien groter en de aanvullende beurs stijgt mee. Ik zeg clickbait, die titel.

  2. 2000 euro per jaar voor een opleiding betalen zonder een lening (want dat willen ouders niet) en met een uurloon van rond de 5 euro per uur (gunstig bekeken) terwijl je nauwelijks kan werken naast je voltijd studie is wel een behoorlijke impact. En iedereen vraagt zich maar af waarom studenten thuis blijven wonen…

    En in 10 jaar tijd is het collegegeld 500 euro omhoog gegaan, volgens mij is de stufi niet zo hard gestegen. Dan kan de stijging per jaar best meevallen maar het blijft aan het eind van de rit een behoorlijke berg geld die je ergens vandaan mag toveren.

  3. @Elisa, lenen is nooit goedkoper geweest dan nu. Als je ouders dat tegenhouden, begrijpen ze het concept van een STUDIElening niet helemaal. Dat is toch echt andere koek dan een reguliere lening met vele malen gunstigere voorwaarden. Als ze zeggen dat je later problemen krijgt met een hypotheek: nonsens. Je aflossing voor DUO wordt meegenomen in de berekeningen, net als andere uitgaven voor levensonderhoud. En misschien klinkt dit cru, maar als volwassene neem jij je eigen beslissingen: wat je ouders zeggen, is een advies en het is meestal verstandig dat je naar hen luistert, maar in dit geval zou je het misschien beter naast je neer kunnen leggen. Ik spreek hier uit persoonlijke ervaring. Mijn ouders zagen ook liever dat ik niet leende, maar konden tegelijkertijd het verschil niet overbruggen tussen mijn (aanvullende) beurs en wat ik nodig had (ja, ik werkte erbij op zaterdagen). Ik was de eerste in mijn familie die ging studeren en ik ben thuis blijven wonen om niet nog meer kosten te hebben. Maar die lening moest ik wel aangaan en na mijn studie had ik 10.000 euro staan bij DUO, tegen een rente van 4,17% destijds. Een hoop geld en met die rente werd het zienderogen meer! Na 5 jaar werken, zuinig leven en sparen heb ik alles afbetaald terwijl ik er 15 jaar over had mogen doen. Ik raad je echt aan om eens verhalen te verzamelen van mensen die geleend hebben en hoe zij dat ervaren hebben. Lenen voelt misschien zo leuk, maar de financiële rust en zekerheid juist tijdens een studie maakt dat ruimschoots goed, want het biedt je de ruimte om je volledig op je studie te richten, zonder geldzorgen. Met je diploma op zak zijn je kansen op een goedbetaalde baan groter en kun je misschien wel net als ik zelfs versneld afbetalen.
    Toen ik de kop “flink omhoog” las, schrok ik en dacht ik echt dat er een paar honderd euro bij ging komen of zo. Een stijging van 54 euro is niet “fors”. Dat taalgebruik is misleidend.

  4. Ik ben het, in tegenstelling met sommige lezers, wel met Elisa eens. Een studie betalen met minimumjeugdloon en zonder lening is bijna niet meer te doen. Het werken op zich is al enorm tijdrovend en energieverspillend als je ziet wat je ervoor terug krijgt. Die tijd en energie had je ook in je studie kunnen steken, maar nu dus niet. Mijn ouders staan ook niet achter een lening en daar heb je als ‘kind’ weinig inspraak in. Of je nu de volwassen leeftijdsgrens van 18 heb bereikt (of niet), je blijft hun kind. Lenen moet ook niets als ‘gemakkelijk’ gezien gaan worden. Ik heb namelijk mensen tijdens een keuzevak (money manager 2) ontmoet die tienduizenden euro’s studieschuld hebben.

  5. Een studie betalen met minimumjeugdloon is nooit mogelijk geweest. Toen het collegegeld minder was, lag ook het jeugdloon lager. In zo’n situatie moet je zoveel werken dat je ook tijdens weekdagen aan de slag moet. Dan ga je niet naar college, omdat je moet werken om datzelfde gemiste college te kunnen betalen. Heel krom en onwerkbaar.
    Als je 18 bent, ben je geen kind meer. Als volwassene heb je volledige inspraak op je eigen leven: je ouders kunnen het niet tegenhouden als jij een DUO-lening aangaat. Als ze het niet willen, is het zaak om er goed over te praten, om uit te leggen waarom je dit nodig hebt. Als ze het dan nog niet begrijpen, is het jouw keuze om met hen mee te gaan of niet. Jouw keuze, niet die van een ander, dus ook niet je ouders. Dit is onderdeel van zelfstandig en volwassen worden.
    Lenen is gemakkelijk, gelukkig wel. Hoe erg zou het namelijk zijn als wij eenzelfde systeem hadden als in Amerika waar je voor je studie moet lenen van privépartijen die rustig 10-20% rente vragen? Dan kun je echt alleen studeren als je ouders geld hebben. Hier hebben we een eenvoudige optie, toegankelijk voor iedereen zonder verdere voorwaarden zoals een verplicht onderpand. Kijk, in een ideale wereld kost studeren helemaal niets (hoewel de lanterfanterstudenten dan mogelijk een groot beslag op het systeem gaan leggen), maar als het dan wat moet kosten, moet de drempel om te lenen zo laag mogelijk zijn. In vergelijking met mijn leentijd, is die drempel door de lage rente alleen maar verlaagd.
    Volgens mij moet je het als volgt zien: je kunt als student nooit zoveel verdienen als een afgestudeerde. Waarom ga je dan nu heel veel werken voor weinig geld, met waarschijnlijk studievertraging tot gevolg, terwijl je datzelfde bedrag na je studie veel sneller bij elkaar hebt? Een lening is dan een investering in jezelf. Met de lening kun je wel je studie in de rgeuliere tijd afronden, eerder een baan vinden en uiteindelijk onder de streep meer verdienen. Dit kan je hele leven lang doorwerken, omdat je in vergelijking met de vertraagde studenten een jaar of twee extra werkt, meer ervaring opdoet en dus sneller door kan stromen naar een hogere functie en hoger salaris.
    Studenten met tienduizenden euro’s schuld wonen ofwel op zichzelf zonder financiële steun van hun ouders, of hebben geld geleend voor andere dingen dan hun studie, bijvoorbeeld uitgaan, een nieuwe gadget of vakantie. Als jij thuis woont en je lening beperkt tot de dingen die nodig zijn voor de studie, kun je nooit aan zulke bedragen komen.

  6. @Mulch > Ik ben het volkomen met de laatste twee zinnen eens! Deze studenten hebben eerlijk toegegeven dat het aan uitgaan, drank en drugs is verkwist. Dit bedoel ik dus met het gemak van lenen, het is te gemakkelijk. Niemand kan controleren waar je het geld aan uitgeeft. Sommige studenten hebben het verantwoordelijkheidsgevoel niet over hun geleende geld. Hiermee werk je niet alleen mee aan persoonlijke schulden, ook de overheid zadel je met problemen op. Naar mijn mening is hierdoor ook de basisbeurs afgeschaft, terwijl minister Bussemaker hier kenbaar andere argumenten voor heeft. Dit scheelt al €100 (thuiswonend) tot bijna €300 (uitwonend) in het oude stelsel 2017. Wat betreft het kind zijn en volwassen worden is dat een persoonlijke mening en verschillen wij in deze gedachte. Geen probleem, dat mag. 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top