Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat is een goede probleemstelling voor je scriptie?

Gepubliceerd: 24 May 2017 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De zoektocht naar een goede onderzoeksvraag kan net zo lang duren als het onderzoek zelf. Dat laten twee succesvolle afstudeerders zien in een uitgebreid achtergrondartikel in Profielen. Hier vatten we het artikel en de tips nog eens samen.

De onderzoeksvraag (ook wel probleemstelling of centrale vraag genoemd) is cruciaal voor het welslagen van je scriptie, zeggen ervaren afstudeerbegeleiders. ‘Als de onderzoeksvraag niet in orde is, ga je voor bijna tachtig procent zeker nat’, zegt de één. ‘Een goede onderzoeksvraag vergroot je slaagkansen behoorlijk’, aldus een ander.

[Dit is de samenvatting van een artikel, lees hier het volledige stuk]

Probleemstelling? Maar wat is de doelstelling?

De eerste student vertelt dat hij eigenlijk pas na de literatuurstudie begon te begrijpen waarom hij dit onderzoek precies deed, ‘daarna kon ik het “wat” en “hoe” zo invullen’.

Tip 1: Lees je zo snel mogelijk in in het onderwerp van je scriptie.

Studenten beginnen vaak met relatief feitelijke ‘wat’ en ‘hoe’ onderzoeksvragen, vertelt een afstudeerbegeleider. Ze begrijpen niet altijd welk doel het onderzoek eigenlijk dient. Pas als studenten met specialisten gaan praten of met een opdrachtgever van het onderzoek, wordt de onderzoeksvraag concreter en beter afgebakend.

Iets met ouderen en eenzaamheid - probleemstelling

Tip 2: Ga zo snel mogelijk met experts praten, liefst al voordat de afstudeerperiode begint.

Sommige opleidingen zijn zeer streng op het verband tussen de onderzoeksvraag en de conclusie van je afstudeerverslag. Het kan zijn dat een onvoldoende op dit onderdeel genoeg is voor een onvoldoende op het geheel.

Tip 3: Werk niet alleen vooruit maar ook terug; controleer of je vraag en de conclusie goed op elkaar aansluiten. 

Een tweede student vertelt dat hij een langgekoesterd idee overboord heeft moeten zetten nadat hij aan zijn onderzoek begon. Zijn eerste onderzoeksvraag bleek helemaal niet te stroken met de realiteit. Het leek zo’n mooi idee, maar uiteindelijk heeft hij het roer toch moeten omgooien. Hij was gelukkig op tijd begonnen (met inlezen en interviewen, zie 1 & 2), ‘anders kun je misschien helemaal niet meer veranderen’.

Tip 4: Wees niet bang om harde keuzes te maken. Hoe eerder je dat doet, hoe beter je focus en diepgang kunt aanbrengen in je scriptie.

Een goede onderzoeksvraag of probleemstelling kan je scriptieproces sturen. Maar ‘de onderzoeksvraag moet geen harnas zijn’, zegt een student. ‘Als je in de praktijk merkt dat je toch een andere kant op wilt, dan pas je de onderzoeksvraag toch gewoon aan?’

Olmo Linthorst

Lees ook: Waarom een scriptie schrijven zo moeilijk is, of het bijbehorende artikel 7 tips voor het schrijven van scripties.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Wat is een goede probleemstelling voor je scriptie?

  1. Inderdaad! Mijn ervaring, vooral bij punt 4; je kan nog alle kanten op met je scriptie tijdens het schrijven. Bij mij was het wel belangrijk dat het volgens de START-methode was geschreven (ik heb dit voorbeeld deels overgenomen: https://www.marketingscriptie.nl/plan-aanpak-maken-scriptie/). Nu vraag ik mij wel af; mag je onderzoeksvraag ook uit 2 vragen bestaan? Ik heb me scriptie al ingeleverd, maar ben er wel benieuwd naar!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top