Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-medezeggenschap: meer partijen, meer betrokkenheid?

Gepubliceerd: 28 June 2017 • Leestijd: 2 minuten en 19 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Medezeggenschap bij hogescholen is nog niet bepaald een feest van de democratie te noemen. De belangstelling van studenten is klein, en van een verbetering lijkt nauwelijks sprake. Wat is de sleutel tot meer betrokkenheid?


Het is voor hogescholen niet altijd makkelijk om voldoende studenten te vinden die willen meebeslissen over de gang van zaken op de hogeschool. Bij Windesheim trok de centrale medezeggenschapsraad begin april aan de bel omdat studenten niet warm liepen voor een plekje in de raad: één student had zich tot dat moment verkiesbaar gesteld.

Door studenten langer de tijd te geven zich kandidaat te stellen en een ‘grote wervingscampagne’ werden op de valreep toch zeventien kandidaten voor zeven zetels gevonden. Uiteindelijk was de opkomst bij de verkiezingen elf procent.

Elders liep het ook geen storm. Bij Avans Hogeschool stemde vijf procent van de studenten voor de medezeggenschapsraad, toch nog bijna een verdubbeling van het jaar daarvoor. Bij de Hogeschool Rotterdam was de opkomst weinig hoger. Daar bracht in december ruim zes procent van de studenten zijn stem uit.

Partijvorming

De Hanzehogeschool Groningen laat zien dat het ook anders kan. Studenten doen er mee aan de verkiezingen in partijverband, waardoor ze een sterkere campagne kunnen voeren dan wanneer ze alleen op individuele titel verkiesbaar zijn. Van de hogescholen heeft de Hanzehogeschool hoogstwaarschijnlijk ook dit jaar de hoogste studentenopkomst: ruim 26 procent.

‘Partijvorming draagt bij aan hoge opkomst bij verkiezingen.’

Wat verklaart de relatief hoge opkomst bij de verkiezingen? Volgens een actief partijlid van Lijst STERK van de Hanzehogeschool draagt partijvorming daar zeker aan bij, maar worden medezeggenschappers er door de hogeschool ook goed ondersteund. Tijdens de verkiezingen krijgen de deelnemende partijen geld om campagne te voeren om hun standpunten zichtbaar te maken. ‘Het is een beetje tegen elkaar opboksen. Politiek in het klein.’

Betrokkenheid

Bij de Hogeschool van Amsterdam deden er in 2016 voor het eerst twee studentenpartijen mee aan de verkiezingen. Prompt was de opkomst twee keer zo hoog als daarvoor, toen kandidaten nog individueel meededen. De rector van de HvA hoopte dan ook dat er meer medezeggenschapspartijen opgericht zouden worden, wat de betrokkenheid zou verbeteren.

Dat liep anders dan gehoopt. Dit jaar fuseerden de twee deelnemende partijen (HvASociaal en HvAnders) tot één partij (HvASamen). De studentenpartij levert negen van de twaalf student-leden van de centrale medezeggenschapsraad. De overige drie leden voerden individueel campagne. De belangstelling onder studenten werd er niet groter op: dit jaar nam slechts vijf procent de moeite om te stemmen, drie procentpunt minder dan vorig jaar. Dat er uit meer partijen te kiezen valt, lijkt dus óók van belang.

Voor de centrale medezeggenschapsraad werden er bij de Hogeschool Utrecht dit jaar geen verkiezingen gehouden: die werd vorig jaar verkozen voor een termijn van twee jaar. Opvallend is dat in dat jaar verkiezingen werden gehouden met meer dan één partij, en dat die ook actief werden gepromoot. De opkomst schoot omhoog: van 1,6 naar acht procent.

Continuïteit

Verkiezingen met meerdere partijen, die actief campagne voeren op verschillende thema’s; zou dat een manier zijn om de betrokkenheid van studenten te verhogen? Gijsbert Brinkman, bestuurslid van het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM), denkt van wel.

‘Uit ervaring weten we dat het zeker effect heeft’, zegt hij. ‘Het is eigenlijk heel simpel. Als je een partij hebt die helpt om een campagne op te zetten, is het veel makkelijker om je standpunten kenbaar te maken. Dat idee promoten wij ook actief bij onze achterban.’ Maar ook de kwaliteit en de continuïteit van medezeggenschap kunnen erop vooruit gaan. ‘Met telkens wisselende leden gaat veel kennis verloren. Binnen een partij blijft die kennis beter hangen.’

Tekst: HOP, Jesse Haenen
Illustratie: Jarek van Dalsen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hbo-medezeggenschap: meer partijen, meer betrokkenheid?

 1. Waarschijnlijk komt dat omdat we als organisatie er al 30 jaar lang niet in slagen om studenten serieus te nemen, een warm welkom te bieden, of überhaupt iets te doen aan hun klachten….?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top