HR-student Sara wil halvering collegegeld en krijgt massale steun
Gepubliceerd: 5 December 2017 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Sara van Dinther, student lerarenopleiding wiskunde aan de HR, overhandigde vandaag een petitie met bijna 64.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Zij wil een korting op het collegegeld voor alle studenten – dus ook voor de huidige studenten.
Toen twee maanden geleden bekend werd dat het nieuwe kabinet het collegegeld voor de studenten die in 2018 starten wil halveren, was Sara verbaasd dat de korting niet voor haar zou gelden. ‘Ik heb het met mijn ouders en andere studenten besproken en toen besloot ik de petitie op te zetten.’
Promotie via Facebook
Ze promootte de petitie via Facebook, maar ze benaderde ook veel studenten persoonlijk via Messenger. ‘Dat kostte veel tijd maar ik heb er heel veel handtekeningen mee verzameld.’ Vervolgens werd het weer door andere studenten gedeeld en zo werden er bijna 64.000 handtekeningen gezet.
‘Een eerlijke behandeling voor alle studenten’, dat is waar het bij de petitie om draait. De korting op het collegegeld zou dus ook voor studenten moeten gelden die in 2015, 2016 en 2017 zijn gestart met de opleiding. Vandaag overhandigde Sara de handtekeningen aan de Tweede Kamer, die morgen de onderwijsbegroting bespreekt.
Nog even afwachten
‘Ik was best wel zenuwachtig, er was ook veel media-aandacht,’ zegt Sara. ‘Maar de speech ging erg goed en er was zelfs nog tijd om te discussiëren met politici.’ Nu hoopt ze natuurlijk dat het harde werk en de boodschap overkomen en het kabinet dit meeneemt in de beslissing. Dat is nog even afwachten.
Het kabinet wil het collegegeld halveren voor de eerstejaars om jongeren te motiveren te gaan studeren. Na de invoering van het leenstelsel groeit het aantal nieuwe studenten namelijk minder hard. De Landelijke Studentenvakbond ondersteunt de petitie en is het helemaal met Sara eens. De studenten die in de afgelopen jaren een studie zijn begonnen vissen op deze manier naast het net. LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh: ‘Het enige wat dit kabinet voor deze groep doet, is de rente op hun studielening verhogen. De politiek moet in plaats daarvan zorgen dat ook deze groep profiteert van de collegegeldverlaging.’
Tekst: Lana van der Meer
Foto: HOP
Sara, ik ben het met je eens. Studeren moet betaalbaar blijven en dan mag je absoluut geen verschil maken tussen 1e en meerdere jaars. Dat is discriminatie in mijn ogen. Aan de andere kant gaat het collegegeld naar de Hogescholen. Deze zitten dan met minder inkomsten en dat kan ten koste gaan van kwaliteit en aantallen medewerkers. Hoe kijk je hier tegenaan en is hier een mogelijke oplossing voor?
Onderzoek op onderzoek tonen aan dat investeren in het onderwijs het meeste oplevert voor de gehele maatschappij, dan welke sector dan ook..
Hier op het RMI hebben we mooie lampen van duizend euro per stuk, daar kunnen we wel minder mee doen