Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Lieve Tosca, er zijn maar twee geslachten!

Gepubliceerd: 13 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Lieve Tosca

Lieve Tosca,

In het grote gender- en geaardheidonderzoek lees ik dat er naast ‘man’ en ‘vrouw’ allemaal andere genders zijn: non-binary, genderfluïde, transgender en transseksueel. En blijkbaar zijn er ook nog mensen die dat hebben aangevinkt. Er zijn maar twee genders: man en vrouw. Hoe ik dat weet? Biologie! Stop met het forceren van deze psychische onzin, het is pure aandachttrekkerij.

Groet,
InJeBroekje

Lieve Tosca borstel snor

Lieve InJeBroekje,

Om je ‘vraag’ goed te kunnen beantwoorden, moeten we het eerst even over definities hebben want geslacht en gender zijn twee verschillende dingen. Geslacht gaat over biologische en lichamelijke aspecten terwijl gender gaat over gedrags- en identiteitsaspecten.

Ik ben blij dat je als man bent geboren en dat je je óók man voelt. Dat is niet vanzelfsprekend. Uit het grote gender- en geaardheidonderzoek blijkt dat drie procent van de studenten zich geen man of vrouw voelt. Dat zijn bijna duizend HR-studenten. En die allemaal wegzetten als aandachttrekkers vind ik respectloos. En misschien ook een beetje dom.

Laten we het over biologie hebben, want daar haal jij jouw informatie blijkbaar vandaan. Volgens je biologieboek zijn er inderdaad twee geslachten die bepaald worden door geslachtschromosomen: xx voor vrouwen en xy voor mannen. In een perfecte wereld worden alle xx’jes op en top vrouwelijke vrouwen met borsten, vagina’s, baarmoeders en eierstokken en alle xy’jes stoere gespierde mannen met teelballen en een penis.

Maar zo werkt het niet altijd: er worden mannen met eierstokken geboren en vrouwen met teelballen. Het gebeurt, maar niet zo vaak. Er worden jaarlijks tientallen intersekse-kinderen geboren.

Het grootste gedeelte studenten dat zich niet thuisvoelt in de huidige man- vrouwverdeling zijn mensen die zich identificeren als genderqueer (non-binary, genderfluïde, transgender). Ja, ze hebben mannelijke en/of vrouwelijke geslachtskenmerken, maar ze voelen zich niet exclusief man of vrouw. Meer iets ertussenin. En wat dat is, dat bepalen ze zelf.

En ik geloof niet dat dat aandachttrekkerij is, het is gewoon is wat het is. Net zoals bij seksuele voorkeur. Naar mijn mening ben je geen aandachttrekker als je homo, lesbisch, bi of pan bent. Je voelt je gewoon aangetrokken tot wie je je aangetrokken voelt en dat doe je voor je eigen geluk, niet voor de show.

Dus praat eens met die aandachttrekkers en toets je eigen vooroordelen. Misschien leer je wel iets nieuws, niet alle belangrijke levenslessen staan immers in lesboeken.

Lfs Tosca

Tosca is hoofdredacteur van Profielen en schreef twee datingboeken. Heb je ook een vraag over de liefde of het leven? Mail Lieve Tosca op T.Sel@hr.nl en ze geeft zo snel mogelijk antwoord. De volgende editie van Lieve Tosca verschijnt volgende week woensdag.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

17 Responses to Lieve Tosca, er zijn maar twee geslachten!

 1. Ik ben helemaal van de ‘live and let live’ houding, maar je moet je ook afvragen waar men de onzinlijn overschrijdt. Inmiddels zijn er meer dan 70 van deze ‘genders’. Allen uit iemands duim gezogen. Waar houdt het op? Er zijn mensen die zich identificeren als een wolf, of als een apache helikopter. Kan dat, zijn deze mensen gezond? Moeten we daar ook rekening mee houden, of zijn deze mensen misschien toch een beetje mentaal gestoord? Misschien kunnen we deze mensen beter helpen door ze te behandelen, in plaats van ze te faciliteren. Ja, dat dachten mensen eerst ook van homo’s, maar als men wil streven naar acceptatie, moeten ergens de grens getrokken worden.

 2. Wat een idiote opmerking van een nietsnut die niets beters te doen heeft in zijn leven dan discrimineren en zeuren over een onderwerp waar hij niets vanaf weet. Werkelijk respectloos!

 3. Iedereen mag zich voelen zoals ze zich voelen en daar valt wat mij betreft weinig discussie over te voeren. Maar moeten we dan voor de praktische zaken de scheidslijn niet trekken op geslacht in plaats van gender? Zijn gender neutrale wc’s wenselijk of volstaat de huidige splitsing vanwege de wijze waarop deze gebruikt worden? Is het daadwerkelijk discriminerend als je gedag wordt gezegd namens de treinmachinist op basis van je geslacht of is de volgende discussie gericht op het bedenken van een gender neutraal woord voor treinreiziger daar dit de mannelijke variant is?

  Soms moeten we kritisch zijn of het zinnig is dat we ergens zo fanatiek in de maatschappij mee bezig zijn of dat er belangrijkere zaken zijn waar onze maatschappelijke aandacht naar vraagt.

 4. Heeft het niet meer noemen van een geslacht daadwerkelijk te maken met acceptatie van mensen die zich niet thuis voelen als ‘man’ of ‘vrouw’? Ik accepteer iemand als mens en om wat de betreffende persoon doet met zijn leven, niet als ‘man’ of ‘vrouw’ of wat daar dan ook tussenin mag zitten. Ja, ik ben een man en ja, ik hoor bij die 97% die kennelijk geen idee heeft hoe het is om je niet geaccepteerd te voelen, maar lossen we dat op door geen ‘dames en heren’ meer te zeggen? Dan negeren we voor het gemak ook even of het gaat om geaccepteerd voelen of worden.

 5. Helaas leven wij in een land/cultuur waarin de minderheid zijn/haar/het zin krijgt. Vroeger werden personen die zichzelf anders voelden dan de meerderheid vanwege hun ‘gender’ afgezet als mentaal gestoorde. Waar is dit in de huidige tijd mis gegaan?

 6. Prima stuk Tosca. Ik gun iedereen een leefomgeving waarin je kunt zijn wie je wilt zijn zonder dat anderen daar een (ongenuanceerd) oordeel over hebben. Laten we dat ‘hokjesdenken’ vooral achter ons laten in de vorige eeuw.

  @ InJeBroekje. Goed dat je de discussie aangaat. Maar maak je niet te druk en keep an open mind. En een beetje aandachttrekkerij, zoals een mening posten op Profielen, is helemaal niet erg 😉

 7. Die psychisch gestoorde slakken met hun tweeslachtige onzin is ook alleen maar aandachttrekkerij! ……… en slijmspoortrekkerij…

  /s

  PS Tosca, gefeliciteerd met je nieuwe functie! : )

 8. Kijk, ik vind het allemaal best hoor met al die verschillende “genders” enzo, mij doen ze er geen kwaad mee, al vind ik wel dat het een beetje aan het doorslaan is. In de eerste twee zinnen van Tosca’s antwoord staat echter al iets wat nergens opslaat. Geslacht en gender zijn niet twee verschillende dingen, gender is simpelweg het Engelse woord voor geslacht. Dan kunnen we nu doen alsof het in het Nederlands iets heel ander betekent, maar we stelen het woord gender van het Engels, en daar betekent het dus ook gewoon geslacht.

 9. @Tim. Extreem kort door de bocht gezegd: gender zit in de hersens, geslacht zit tussen de benen.

  Al zijn er natuurlijk ook mensen die met hun geslacht ‘denken’. : )

 10. ik identificeer met een man die gratis raak dient te worden.

  wat een kwats van transtrenders. Je kan je voelen zoals je voelt, maar leg het een ander niet op en ontken niet de link tussen biologie en gender. Zowel sexe en gender is nu eenmaal binair. Het is weer overgenomen vanuit de VS, daar en Canada zie je het al misgaan. Daar kan al een X op het paspoort voor ‘genderloze’ of genderfluid. dat willen de feministen hier nu ook. Negerend dat op het paspoort sexe staat vermeld en geen gender.

  het is een trend gaan worden en ook Tosca zit daar een beetje in de fout. Intersex e.d. wat ze aanhaalt met bijv. man met eierstokken. Dat noemen we ook wel een medische/biologische afwijking!

 11. Hoe kun je je als man of vrouw voelen?
  Ben je niet gewoon een man die een jurk aantrekt? Waar ligt die lijn? Definieer eerst het man of vrouw gevoel met strakke scheidslijnen dan praten we verder

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top