Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, we hebben zo veel ruzie

Lieve Tosca,

M’n vriend en ik hebben de hele tijd ruzie. Het eerste jaar van onze relatie hadden we het superleuk samen, maar het leuke is er wel een beetje vanaf. Hij komt z’n afspraken niet na, reageert amper op WhatsApp en laatst hoorde ik dat een vriendin hem met een ander meisje zag flirten. Als ik hem op z’n gedrag aanspreek, krijgen we ruzie. Hij zegt dat ie van me houdt en dat ie me niet kwijt wil. Als we samen zijn, hebben we het leuk, maar ik twijfel of ik nog wel bij hem wil zijn op deze manier.

Lfs,
Bekvechtertje

Lief Bekvechtertje,

In een relatie hoor je gewoon met elkaar te kunnen praten over dingen die niet goed gaan. En het is een kunst om het op een goede manier te hebben over dingen die slecht gaan, maar het is wel nodig om elkaar te blijven begrijpen. En als een van de twee partijen het gesprek steeds onmogelijk maakt door ruzie te maken, kom je niet nader tot elkaar.

Door te benoemen dat het gesprek de verkeerde kant opgaat en te proberen naar elkaar te blijven luisteren – juist als de emoties hoog oplopen – kom je als het goed is een heel eind.
Mocht een live gesprek lastig zijn, dan kan het ook helpen om met elkaar te appen over lastige kwesties. Op die manier kan je vriend je boodschap rustig tot zich nemen en eventueel even tot tien tellen voordat hij reageert. Misschien escaleert de boel dan minder snel.

Als jullie niet meer met elkaar kunnen praten, vrees ik dat jullie relatie geen toekomst heeft. Natuurlijk is het fijn dat jullie het nog leuk hebben als jullie bij elkaar zijn. Van een beetje liefde en affectie is nog nooit iemand slechter geworden, maar het is niet genoeg.

Als jullie niet bij elkaar zijn, heeft je vriend blijkbaar geen interesse in je. En dat is niet oké. Het zou niet nodig moeten zijn je lief ervan te overtuigen aandacht aan je te besteden. Hij zou uit zichzelf interesse moeten hebben in jou en in wat jou bezig houdt.

En bekvechten om respect af te dwingen is een verloren zaak. En een partner die geen respect voor je heeft (want afspraken niet nakomen, niet communiceren en met anderen flirten vind ik respectloos), is geen goede partner voor jou. Dus ik snap dat je twijfelt of je nog met hem wil zijn.

Je gelooft het nu misschien niet, maar er zijn heus mannen die je wel leuk vinden, oprecht geïnteresseerd zijn, respect voor je hebben, met wie je niet hoeft te vechten en die wél een leuke relatie willen. Je moet ze alleen nog even tegenkomen.

Waar je hem vindt, weet ik niet precies. Hij kan overal zijn. Dus download die datingapp, ga naar dat huisfeestje waar je amper iemand kent of kijk eens om je heen in je vriendenkring of de sportschool. Hou je ogen open en breng in de tussentijd lekker veel tijd door met familie en vrienden. Als je hen koestert, ben je nooit echt alleen.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl. En volg haar wekelijkse rubriek op profielen.hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 6 December 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, we hebben zo veel ruzie

  1. Ruzie hoort zelden voor te komen in een relatie. Goede discussies daarentegen horen er gewoon bij. Je mag het best met elkaar oneens zijn. Meestal komen discussies voort uit patronen uit het verleden bij beide partners. Hoe ging jij vroeger met je ouders, broers, zussen en vrienden om? En hoe deed hij dat? Welke strategieën gebruiken jullie? Blijkbaar zitten jullie beiden in een neerwaartse spiraal. Ik kan het moeilijk geloven dat hij die ruzie wel leuk vindt en waarschijnlijk vlucht hij voor jou (-w ruzie) weg. Hem confronteren met zijn vluchtgedrag lokt weer een nieuwe ruzie uit. De oorzaken worden niet besproken. Wat kan helpen is samen systeemtherapie volgen. Dat klinkt misschien zwaar, maar dikke kans dat je na 3 afspraken samen vrolijk het leven weer aankunt. En als het niet lukt: dan heb je in elk geval iets geleerd over jezelf wat je naar de volgende relatie kunt meenemen.

    Copy/paste van Wikipedia:
    Systeemtherapie is ook bekend als gezins- en relatietherapie. Het gezin is daarbij het systeem, waarvan een persoon lid is door biologische, wettelijke, affectieve, geografische en historische banden. Volgens de stichters van de systeemtherapie zijn menselijke problemen in de kern problemen die ontstaan tussen personen die lid zijn van dit systeem. De onderliggende idee is immers dat als in een systeem (gezin, partnerrelatie, …) één van de leden een probleem heeft, ook het hele systeem ontwricht wordt. Omgekeerd kan men een individu helpen door het systeem waarin hij of zij leeft te versterken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top