Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tosca met een telefoon

Lieve Tosca, hoe ga ik om met groepsapps?

Lieve Tosca,

Bij het nieuwe collegejaar horen nieuwe WhatsAppgroepen. Nu vind ik het echt superhandig om via m’n telefoon op de hoogte gehouden te worden van roosterwijzigingen, de voortgang van m’n werkgroepen, m’n bijbaantje en feestjes/verjaardagscadeautjes, maar als ik even niet kijk heb ik honderden gemiste berichtjes. En daar krijg ik dus stress van. Hoe ga ik hiermee om? Ik wil ook niet die eikel zijn die steeds gesprekken verlaat terwijl de rest nog gezellig doorbabbelt.

Lfs, Appie

Tosca met een telefoon

Lieve Appie,

Hoe drukker ik het heb, hoe minder tolerant ik word voor geouwehoer in WhatsAppgroepen. Soms vind ik het supergezellig en soms heb ik gewoon niet de ‘headspace’ om al die onzin te lezen, de belangrijke zaken te onthouden en ook nog leuk mee te doen.

Ik ben dus regelmatig die eikel die als eerste Whatsappgroepen over verjaardagscadeautjes, concertkaartjes en andere feestelijkheden verlaat. Want in de tijd dat ik tussen de ‘Tof, ik ben van de party’s’ en ‘Sorry, ik kan er helaas niet bij zijn’s’ de snippers informatie heb gevonden over de datum, de aanvangstijd, de kosten van het cadeau, het te betalen bedrag en het rekeningnummer, kan ik ook een boek lezen, met m’n opa bellen, slapen of de afwas doen.

Als er weer eens een gezamenlijk cadeau gekocht moet worden, app ik meestal degene die het organiseert privé en zeg ik dat ik met liefde wil bijdragen. Als ze laten weten wat het kost, maak ik het bedrag over en zo is het geregeld. In de categorie feestjes en concerten is er vaak iemand anders die in ruil voor een biertje en snelle betaling je kaartje wil voorschieten.

Bij klassen-, werkgroep- en bijbaangerelateerde-appgroepen is het lastiger om je snor te drukken. Je kan altijd proberen af te spreken het geklets in de groep tot het minimum te beperken, maar zo’n afspraak helpt niet altijd.

Zie je iedere ochtend bij het ontwaken dat er tientallen ongelezen berichten op je wachten en sta je daardoor met hartkloppingen je tanden te poetsen? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Vraag de mensen met wie je studeert of samenwerkt of ze belangrijke afspraken even op de mail kunnen zetten. Zo mis je geen belangrijke zaken.

En voor de rest: word vriendjes met de stil-stand van WhatsApp. Zet alle groepen waar je niet zomaar uit kan op stil. Er verschijnen zo geen meldingen meer op je scherm of in de app. Pas als je het gesprek opent, zie je wat je hebt gemist.

En groepen verlaten is ook heel niet zo eikel-ish als je nu misschien denkt. Mensen zien het, maken misschien een grapje over je en gaan daarna weer door met hun leven. En het mooie is, je merkt daar dus niets van. Want je hebt het gesprek al verlaten. Een duidelijke win-winsituatie.

Lfs Tosca

Tosca is hoofdredacteur van Profielen en schreef twee datingboeken. Heb je ook een vraag over de liefde of het leven? Mail Lieve Tosca op T.Sel@hr.nl en ze geeft zo snel mogelijk antwoord. De volgende editie van Lieve Tosca verschijnt volgende week woensdag.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 20 September 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, hoe ga ik om met groepsapps?

  1. Beste Appie je kan het ook doen zoals wij destijds hebben gedaan. De meesten van de klas wilden alleen informatie ontvangen en niet echt praten over van alles en nog wat. Dus hebben we toen 2 groepen aangemaakt; 1 voor de hele klas met alleen informatie, 1 voor de wat gezelligere mensen die mee wilden praten over buitenschoolse zaken. Misschien ook handig voor jou?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top