Lieve Tosca, ik vind hem steeds minder leuk
Lieve Tosca,
Mijn vriend en ik zijn anderhalf jaar bij elkaar. In het begin was ik smoorverliefd, maar ik merk dat ik hem steeds minder leuk vind. Ik erger me aan hem. Aan kleine, eigenlijk onbelangrijke dingetjes die hij doet en ik twijfel aan onze gezamenlijke toekomst. Moet ik het nu uitmaken?
Lfs, Anoniem
Lieve Anoniem,
Een relatie van anderhalf jaar zou ik niet zomaar weggooien. Natuurlijk zijn alle clichés als ‘Geen hand vol, maar een land vol’ waar, maar zo vaak worden mensen nou ook weer niet verliefd. En als je al verliefd wordt, is het lang niet altijd wederzijds. Dus als je iemand hebt gevonden die je leuk, lief en aantrekkelijk vindt, bij wie je je veilig bij voelt en die jou ook nog eens leuk vindt, zou ik het niet zomaar uitmaken.
Verliefdheid is voor bijna iedereen een fase. Onderzoekers van de Italiaanse universiteit van Pavia hebben ontdekt dat het ongeveer een jaar duurt. In de eerste maanden draaien de hersenen nog overuren om het samenzijn zo leuk mogelijk te maken, voel je vlinders in je buik en wil je elkaar eigenlijk constant zien. Maar na een jaar wordt alles weer normaal, gaat je roze bril af, en ga je je aan elkaar ergeren. Volgens de onderzoekers betekent dit niet dat de stellen na deze periode niet meer van elkaar houden, maar de acute verliefdheid heeft plaatsgemaakt voor een meer werkbare situatie.
Voor tien procent van de stellen is er iets wonderlijks weggelegd: eeuwige verliefdheid. De Amerikaanse psycholoog Arthur Aron en zijn team van de Stony Brook University in New York ontdekte dat de hersenen van een klein aantal koppels na jaren samenzijn nog steeds even heftig op elkaar reageren als aan het begin van hun relatie.
Als jij en je vriend niet bij die tien procent horen, is dat dus vrij normaal. Die overige negentig procent moet gewoon wat harder werken om het leuk te houden. De Nederlandse onderzoekers Sandra Langeslag en Jan van Strien hebben ontdekt dat je jezelf meer en minder verliefd kan maken.
In het laboratorium bestudeerden ze de hersengolven van twee groepen mensen: mensen in een vaste relatie en mensen die net weer single waren.
Ze vroegen proefpersonen naar foto’s van hun geliefde of ex te kijken en vroegen hen daarbij om consequent aan positieve dingen te denken. Dit zorgde ervoor dat de verse singles meer van hun ex gingen houden. Toen proefpersonen in een relatie werd gevraagd aan de negatieve eigenschappen van hun partner te denken, gingen ze daadwerkelijk minder van hem/haar houden.
Je kan je verliefdheid dus een beetje sturen. Probeer als experiment eens een tijdje alleen positief over je vriend te denken en praten en ga samen leuke dingen doen. Maak fijne, gezellige en vrolijke herinneringen. Als dit na een paar weken geen succes heeft, kun je het altijd nog uitmaken. Tot die tijd is dit experimentje zeker de moeite waard.
Succes!
Lfs Tosca
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Lieve Tosca, helaas geen relatievraag aan jou, maar wel even een ‘loslopend’ compliment. Als (oudere) werknemer van de hogeschool vind ik het zó leuk, leerzaam, grappig en verrassend om jouw column te lezen! Misschien is dat wel eens leuk voor jou om te lezen :).
Wat lief Petra <3