Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Meer dan de helft van de studenten sluit feestleningen af’

Gepubliceerd: 7 December 2017 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Is de verhoging van de rente op studieleningen, waarmee het kabinet de korting op het eerstejaarscollegegeld wil betalen, nu echt nodig? Jazeker, zegt D66, want studenten gebruiken hun lening te vaak voor leuke dingen.

In de nieuwe onderwijsbegroting presenteerde het kabinet het als een fikse tegemoetkoming aan studenten: het collegegeld voor eerstejaars wordt gehalveerd. Maar de kosten daarvan, compenseert het kabinet met een verhoging van de rente op studieleningen. Die houdt straks gelijke tred met de hogere rente op tienjarige staatsleningen in plaats van die op vijfjarige.

Puur symbolische maatregel

Studenten stonden dan ook niet te juichen. ‘We krijgen een sigaar uit eigen doos’, zei bijvoorbeeld voorzitter Tariq Sewbaransingh van de Landelijke Studentenvakbond. Volgens hem is het verlagen van het eerstejaarscollegegeld een ‘puur symbolische maatregel’, omdat studenten er uiteindelijk zelf voor moeten betalen.

Woensdag, tijdens het debat over de nieuwe begroting van het ministerie van Onderwijs, wilde GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil van zijn collega Paul van Meenen (D66) weten waarom zijn partij instemde met de maatregel.

Leuke uitjes, daar is de lening niet voor

‘Het verlagen van het collegegeld is goed voor de toegankelijkheid’, antwoordde Van Meenen. En die minder gunstige leenvoorwaarden zijn volgens hem nodig voor het tegengaan van ‘excessief leengedrag’. Meer dan de helft van de studenten gebruikt het geleende geld volgens hem namelijk om te sparen, of leent extra voor vakantie of andere leuke uitjes: ‘Daar is een studielening echt niet voor bedoeld.’

Bovendien, vervolgde hij, is het heus niet zo dat studenten die lenen zich straks opeens blauw gaan betalen. ‘De verhoging van de rentevoet blijft heel beperkt. Het gaat om een paar euro per maand die een student meer moet terugbetalen.’

Dat is toch niet eerlijk

Met dat antwoord nam Özdil geen genoegen. ‘Als de heer Van Meenen zegt dat studieleningen niet bedoeld zijn voor leuke dingen, ben ik het met hem eens. Maar gaan we nu alle studenten, omdat een paar studenten daar kennelijk misbruik van maken, opzadelen met een hogere rentevoet? Dat is toch niet eerlijk?’

Maar zulke ‘feestleningen’ zijn allesbehalve uitzonderingen, zei Van Meenen. Volgens hem maakt volgens hem bijna zestig procent van de studenten zich er schuldig aan: ‘Ik heb het bij mijn eigen kinderen ook gezien’. Maar een bron noemde hij niet.

HOP, Matthijs van Schie
Illustratie: Maus Bullhorst

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Meer dan de helft van de studenten sluit feestleningen af’

  1. Anecdotisch bewijs voor beleid, knappe gasten die clowns in Den Haag.

  2. Paul van Meenen van D66 zou zichzelf niet als maatstaf moeten nemen!

    Hij betoogt dat studenten ‘feestlenen’ want dat ziet hij zijn eigen kinderen ook doen.
    Tja, als pappie in de gelegenheid is fors bij te dragen aan de studie van zijn kinderen, dan kan dat… (gelegenheid maakt de dief – uiteindelijk van je eigen portemonnee -dat dan weer wel- want eindigen met een onnodig hoge studieschuld is natuurlijk helemaal niet ‘feestelijk’ in the end…)
    Van Meenen zou er dus goed aan doen om zijn kinderen een degelijke financiële opvoeding te geven!

    Ik hoor als decaan juist veel schrijnende verhalen van studenten die het thuis slecht hebben, veel moeten werken (soms ook bijdragen aan het gezinsinkomen).

    Als ik dan tegen deze studenten zeg dat het wellicht beter is voor hun ontwikkeling om op kamers te gaan (weg van de problematiek thuis, een eigen leven opbouwen, volwassen worden etc.) dan hoor ik vaak:
    -ik wil mijn familie niet in de steek laten, of
    -ik mag niet lenen van mijn ouders.

    Hoe zou het voor hén zijn om te lezen dat klasgenoten met rijke ouders volgens D66 vooral feestleningen afsluiten?!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top