Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

7 tips voor het schrijven van scripties

Gepubliceerd: 22 January 2018 • Leestijd: 2 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Scripties worden vooral beoordeeld op de kwaliteit van het onderzoek. En die neemt toe als je bestaande kennis op een juiste manier gebruikt en verwerkt. Brenda Lems en Lucienne van der Wilt van de mediatheek geven tips.

1. Wantrouw Google, gebruik meerdere bronnen

Google biedt veel informatie, maar ook kwalitatief slechte bronnen. Bovendien is Google ver in het personaliseren van hits. Dit betekent dat Google voorselecteert en resultaten die voor jou mogelijk wel nuttig zijn niet toont. Wissel daarom af en toe van pc, verwijder de cookies of log in met het incognitovenster in Google Chrome en gebruik Google Scholar als zoekmachine. Ga naar de mediatheek, fysiek of online, om andere bronnen aan te boren. De mediatheek beschikt over digitale en papieren bronnen en meer dan tachtig betaalde databanken (met onder andere full text-artikelen uit kwalitatieve (vak)bladen). Ook staan de bibliotheek van de Erasmus Universiteit en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voor het gereduceerde tarief van € 15,- tot je beschikking. Gebruik deze rijkdom voor betere scripties.

2. Stappenplan literatuuronderzoek

Weten hoe je informatie kunt vinden, moet je leren. Wacht niet tot je afstudeerjaar, maar begin in je eerste studiejaar. Bestudeer de pagina ‘Stappenplan literatuuronderzoek’ van de mediatheek. In vijf stappen leer je om informatie te zoeken en te beoordelen.

3. Gebruik Endnote

Je hebt iets interessants gelezen wat perfect aansluit op de onderzoeksvraag van je scriptie, maar waar ook alweer? Omdat je de bron niet kan terugvinden, kun je de informatie nu niet gebruiken. Zonde. Het programma Endnote helpt je om via Word referenties op de goede plek in je scriptie te zetten en maakt automatisch een literatuurlijst aan. Bovendien gebeurt dat volgens de richtlijnen voor literatuurverwijzingen. Endnote doorzoekt databases, updatet je research, beheert referenties en helpt je om een eigen bibliotheek aan te leggen. ‘It’s like having a research assistent’, claimt Endnote in een promo-video. Dit programma, dat meer dan 200 euro kost, is voor studenten en medewerkers van HR gratis te gebruiken.
Lems en Van der Wilt raden aan al in het eerste jaar met Endnote te beginnen. Zo kun je verder in je studie profiteren van literatuur die je ooit al eens hebt moeten bestuderen. Handleiding en info vind je hier.

4. Verwijzen

Het gebruik van teksten en ideeën van anderen in je scriptie of artikel is toegestaan, mits je de originele (informatie)bron vermeldt. Er zijn verschillende verwijsstijlen. Op de Hogeschool Rotterdam wordt er vaak gewerkt met de APA-methode, maar ook MLA, Harvard, IEEE en Chicago worden regelmatig gebruikt.
Je kunt ook op YouTube bekijken waarom je bronnen moet vermelden.

Lees ook: ‘Waarom een scriptie schrijven zo moeilijk is’.

5. Superhandig: info per opleiding

Op de site van de mediatheek vind je databanken, boeken, vakliteratuur en aanbevolen websites per opleiding. Doe er je voordeel mee!

6. Ga naar het taalcentrum

Het taalcentrum (inlog) ziet studenten liefst al in hun eerste jaar, vertelt projectleider Rianne de Zeeuw-Oprel. ‘Omdat zij er hun hele studie gemak van kunnen hebben. Maar ook met scripties ben je bij ons welkom. We kijken dan samen naar de aanpak, doelgroep, de manier van formuleren en geven tips om de scriptie vorm en inhoud te geven.’ Het taalcentrum herschrijft of corrigeert niet. Neem een eerste versie van je scriptie mee of andere stukken die je geschreven hebt, zodat het taalcentrum je persoonlijk kan adviseren.

7. Kies een schrijfvak als keuzeonderwijs

Studenten kunnen ook keuzevakken in creatief schrijven (IvL), zakelijk schrijven (IvL), schrijfvaardigheid, samenvatten en effectieve schriftelijke communicatie volgen, op verschillende niveaus. Zoek op Hint naar ‘ondersteunend onderwijs’ (als keuzevak).

8. Kies keuzevak van mediatheek

De mediatheek biedt ook een keuzevak aan over informatievaardigheid: Slim! Zoeken en vinden van informatie. De cursus is te vinden in N@Tschool: IVLVZM01KL.

9. LiteratUurtje

En tenslotte kun je voor hulp en advies ook individueel langsgaan bij de mediatheek, tijdens het LiteratUurtje.

Tekst: Esmé van der Molen, Dorine van Namen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Dit is een update van een eerder gepubliceerd artikel (januari 2014).

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to 7 tips voor het schrijven van scripties

  1. Argh, ik ben echt dus net een week klaar met m’n scriptie en dan krijg je dit artikel, mag dit eerder aub? Zoals middenin het afstuderen, of als er net wordt begonnen? 😛

  2. Beste J,

    Ik start (en velen met mij), begin februari met afstuderen. Dit artikel komt dus perfect op tijd.

  3. Mbt tip 3: In plaats van Endnote liever Zotero gebruiken.

    Zotero is moderner, werkt op Windows, Mac, Linux, in de browser en als mobile ap. Via browser-plugins kan het automatisch bronnen van online catalogi (zoals WorldCat en Google Scholar) overnemen. Het is mogelijk om Zotero-databases in werkgroepen te delen en te beheren.

    Maar vooral is het Open Source software, daarom gratis en onafhankelijk van een bedrijf.

    Het Kenniscentrum Creating 010 van de hogeschool werkt al sinds geruime tijd uitsluitend met Zotero ipv Endnote.

  4. Er zijn ook mensen die starten in september, misschien kan zo’n artikel 2 keer in het jaar 🙂

  5. @Florian, volgens de mediatheek heeft Endnote de voorkeur van de meeste lectoren, vandaar dat Endnote wordt ondersteund, maar bedankt voor je aanvuling.

  6. Hallo J. Jammer dat dit artikel voor jou net te laat kwam. Kijk op de home van Profielen (profielen.hr.nl). Bij de menubalk ‘meer over’ kan je via studietips alle artikelen vinden die wij ooit schreven over studeren, onderzoek doen en scriptie schrijven. Misschien zit er nog iets bij waar je nu wat aan hebt.
    In de fase van het afstuderen lopen de programma’s zo uiteen dat wij niet echt één moment kunnen aanwijzen waarop we dit soort artikelen moeten publiceren. Succes in elk geval!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top