Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-diploma beschermt niet tegen discriminatie op arbeidsmarkt

Gepubliceerd: 17 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vrouwen en migrantenkinderen met een hbo-diploma hebben het nog altijd moeilijk bij hun start op de arbeidsmarkt. Maar opvallend genoeg geldt dat niet voor kinderen van laagopgeleide ouders.

Dit blijkt uit een nieuwe analyse door het Maastrichtse onderzoeksbureau ROA van de Hbo-monitor die in april uitkwam. De makers hebben nu gekeken hoe verschillende groepen hbo’ers op de arbeidsmarkt presteren in de jaren na hun afstuderen.

Laagopgeleide ouders

In het onderwijs hebben kinderen van laagopgeleide ouders het weliswaar moeilijker dan de rest: ze krijgen lagere schooladviezen en haken vaker af. Maar áls ze uiteindelijk een hbo-diploma op zak hebben, doen ze het net zo goed als de hbo’ers die dankzij hun hoogopgeleide ouders wat makkelijker door het onderwijs zeilden. Zoals het ROA schrijft: ze blijken zich ‘effectief te hebben losgemaakt van een eventueel nadeel op de arbeidsmarkt’.

Dat hadden de makers niet gedacht, want er zijn ook allerlei onderzoeken die de andere kant op wijzen. ‘Die keken misschien niet naar het onderwijsniveau’, zegt onderzoeker Barbara Belfi. Het ROA heeft zelf ook niet alles kunnen bekijken. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat deze hbo’ers vaker van het vwo komen en door hun sociale herkomst niet voor de universiteit durfden te kiezen. Dan zijn ze dus toch gehinderd, maar dat is niet zichtbaar in dit onderzoek.

Vrouwen

Voor vrouwen is het een ander verhaal. ‘Het carrièreverloop van mannen en vrouwen blijkt daarentegen wel fors te verschillen, zowel op korte als op middellange termijn’, zien de onderzoekers. Ze zijn vaker werkloos dan mannen en verdienen minder. Al bij hun start op de arbeidsmarkt is hun uurloon vijf procent lager en dat loopt in enkele jaren op naar twaalf procent. ‘Zorgwekkend’, vindt het ROA, zeker als je bedenkt dat mannen ook nog eens meer uren draaien.

Komt het misschien doordat vrouwen kinderen krijgen en dan veel voor de kinderen zorgen? Nee, daar vindt het ROA geen aanwijzingen voor. ‘Enigszins tegen de verwachtingen in bleken gezinsvorming en zorgtaken hooguit een marginale rol te spelen bij de slechtere arbeidsmarktpositie van vrouwen op zowel korte als middellange termijn.’ Ook al besteden vrouwen meer tijd aan zorgtaken dan mannen, volgens de cijfers van het ROA heeft het weinig invloed op de ontwikkeling van hun carrière.

Discriminatie

De onderzoekers speculeren over verschillen tussen mannen en vrouwen in onderhandelingsvaardigheden en overtuigingskracht. Een deel van de loonkloof valt te verklaren uit de keuze voor deeltijdwerk en opleidingsrichting. Maar discriminatie door de werkgevers ‘valt ook zeker niet uit te sluiten’.

Ook bij hbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond is er een ‘substantieel onverklaard effect’. Met andere woorden, je kunt kijken naar de studiekeuzes en baanvoorkeuren van deze hbo’ers, maar daarmee is hun achterstand niet helemaal verklaard: op de middellange termijn heeft slechts 90,7 procent van hen een baan, tegen 97,5 procent van de hbo’ers met een Nederlandse achtergrond.

Toch valt er veel te winnen als studieadviseurs in het voortgezet onderwijs met name leerlingen met een migratieachtergrond goed voorlichten over de kansen op een baan die bepaalde opleidingen bieden, vermoedt het ROA.

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hbo-diploma beschermt niet tegen discriminatie op arbeidsmarkt

  1. Kijk aub ook nog wat dichter bij de gevolgde studies en de uitkijk op een baan daar van: van een kale kip kun je niet plukken. Durf te wedden dat er helemaal geen sprake is van discriminatie in enige vorm bij studies die weldegelijk voor een gevraagde baan zorgen. Maar ja, die zijn dan weer niet ‘leuk’ of daar ligt het hart niet bij, of zo.

  2. Ik verbaas me over zulke defensieve reacties. Ik zou mensen graag aanraden om na te gaan wat we verstaan onder “discriminatie” en de “close reading” van een tekst te gebruiken voordat de reacties worden gestuurd. Er wordt in de tekst over “discriminatie” als een mogelijke oorzaak gesproken, dus niet als een bewezen oorzaak.

    Daarnaast is het ook goed om zich af te vragen of deze kwestie toch niet iets met “vooroordelen” te maken heeft. Ik maak ze bijvoorbeeld dagelijks mee. Als je erover wilt praten, dan gaat de deur dicht.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top