Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: Moet er op de HR patat en snoep te koop zijn?

Gepubliceerd: 27 March 2018 • Leestijd: 3 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de kantines op de hogeschool kun je naast gezonde producten ook ongezonde snacks als patat, frikandellen en snoep kopen. Waarom eigenlijk? Of zouden gezonde producten veel goedkoper moeten worden aangeboden?

De aan de HR verbonden voedingswetenschapper Canan Ziylan vindt dat ongezonde producten in elk geval niet moet worden aangemoedigd zoals in haar ogen nu gebeurt. ‘Fruit ligt tussen de koek en het snoep bij de kassa en is bijna even duur als een ongezonde snack. Waarom?’, vraagt ze zich af. Samen met studenten doet ze er onderzoek naar. Hoe denken de leden van Het Panel over het aanbod aan eten en drinken op de HR?

JanJan Arndts: ‘Zijn gezonde producten daadwerkelijk gezond?’

Docent anesthesie (Instituut voor Gezondheidszorg)

‘Ik vind dat je de keuze bij de klant moet laten. Wel zou ik de gezondere producten anders etaleren zodat de potentiële koper een evenwichtigere keuze kan maken. Daarbij moet het demoniseren van “ongezonde” voeding ook niet gaan doorschieten.

‘De centrale vraag is of gezonde producten daadwerkelijk gezond zijn. Heel lang is gedacht dat melk gezond is, maar een Britse studie heeft duidelijk gemaakt dat het drinken van melk zelfs tot versnelde osteoporose kan leiden.

‘Gezonde voeding is ook nog eens tijd- en cultuurgebonden. Daar waar de een superfoods als de oplossing ziet en er bewijzen voor heeft, ziet de ander het als volledig over the top en heeft ook daar bewijzen voor.’

Karel Ligtvoet: ‘Er moet een algeheel rookverbod komen’

Docent pabo

‘Met soms een patatje en een lekkere Bounty is niks mis. We zijn 18plus, hè.

‘Als het om gezondheid gaat, moeten we twee andere, ernstigere zaken aanpakken. In de eerste plaats moet er een algeheel rookverbod komen, dus juist ook op het binnenterrein van locatie Museumpark. Ik hoef geen longkanker van een ander te krijgen.

‘Daarnaast pleit ik voor een liftverbod voor studenten en docenten. Kijk in de literatuur over de MET – dat staat voor metabolische equivalent van de taak – en je weet waarom.

‘In de laagbouw kan ik soms de trap of gang niet nemen, omdat er een groep de lift in wil. Bij de hoogbouw zou je de lift alleen kunnen laten stoppen vanaf de vierde verdieping.’

Selcuk Durak: ‘Ongezond eten zou niet gefaciliteerd moeten worden’

Student informatica

‘De Hogeschool Rotterdam heeft als werkgever de wettelijke plicht om een gezonde werkomgeving te bieden aan alle personeelsleden.

‘Alle zaken die hiervoor een risico vormen zouden volgens de risico-inventarisatie & -evaluatieprocedure geïnventariseerd moeten zijn. Ongezond eten vormt wat mij betreft een risico voor de gezondheid en zou dus niet gefaciliteerd moeten worden.

‘Daarnaast heeft de hogeschool als onderwijsinstituut de maatschappelijke verantwoordelijkheid om het juiste voorbeeld te geven aan jongeren. En dat begint met (on)geschreven regels zoals ‘Loop niet over het gras’, ‘We hebben respect voor elkaar’, ‘Alle ruimtes laten we schoon en netjes achter’ of ‘Eet gezond, leef gezond’.’

Fumiko Inoue: ‘Studenten zijn geen kinderen meer’

Docent trade management gericht op Azië (tma, Rotterdam Business School)

‘Studenten mogen zelf weten wat ze eten en drinken. Het zijn geen kinderen meer die door volwassenen, school of de overheid beschermd moeten worden.

‘Ik ben er wel voor om gezond eten prominent en gevarieerd in de schappen te plaatsen, zodat dat voor de studenten en het personeel aantrekkelijker wordt.’

Ed Meesters: ‘We zijn verantwoordelijk voor bewustwording’

Docent social work

‘Het is een spanningsveld tussen liberalisme, bevoogding en bescherming. In de vrijemarkteconomie ligt de verantwoordelijkheid bij het individu. Wie is de opleiding dan om volwassenen iets op te leggen? Bij bevoogding discrimineren we door uitsluitend gezond eten aan te bieden, maar sturen we niet op intrinsieke bewustwording. Bescherming is hierbij het verkooppraatje.

‘Ik vind dat we als opleidingsinstituut verantwoordelijk zijn voor bewustwording. Het is vreemd om lessen te geven over gezondheid en vervolgens iets anders uit te stralen.

‘Misschien zijn er meer beïnvloedingsfactoren dan alleen de prijs. Bij sigaretten staat er een alarmerende tekst op het pakje. Wat als er in de kantine een gezonde en een cholestorolverhogende hoek is? Wat als de wachttijd voor een patatje langer is dan voor de vegetarische hap? En wat als je bij de vegetarische hap ook nog zegt: 4 halen, 3 betalen?’

Adriaan de Jongh: ‘Er zijn geen ongezonde producten’

Docent bij (onder andere) het Instituut voor de Gebouwde Omgeving

‘Als patat, frikandellen en snoep ongezond zouden zijn, zouden die domweg niet verkocht mogen worden. Maar dan zou de verkoop van water ook gestopt moeten worden, want het drinken van te veel water is zeer gevaarlijk en kan tot vergiftiging leiden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

‘Het gaat natuurlijk om het woordje “te veel”, maar ik ga ervan uit dat studenten aan de hogeschool volwassen mensen zijn en zelf wel kunnen bepalen wat ze eten, en dat ze niet te veel van een product nuttigen.

‘Trouwens, wat zou er gebeuren als snacks en snoep niet meer in de kantines van de hogeschool verkocht mogen worden? In de naaste omgeving van de diverse locaties staan veel foodtrucks met dezelfde snacks en hetzelfde snoepgoed. Tussen de lessen door zal er een algemene run op deze foodtrucks ontstaan. Laten we de studenten liever binnenhouden.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Het Panel: Moet er op de HR patat en snoep te koop zijn?

  1. Zo herkenbaar dit. ik haalde in de kantine van HR regelmatig een salade maar vond het wel raar dat deze salade 2x zo duur was als een kroket met friet. Dat mag echt wel een stuk omlaag hoor, daarmee wordt gezond eten veel meer gestimuleerd,

  2. Het totaal verbieden van het aanbieden van ongezond eten, zoals een enkeling hier bepleit, is volslagen onzin. Alsof in de directe omgeving van de hogeschool deze producten niet aangeboden zouden worden: je hoeft maar uit de metro te stappen en er is een ruime keuze aan junkfood. Wel zou inderdaad meer aandacht besteed mogen worden aan de gezondere producten.

  3. Ik vind de suggestie van dhr. Ligtvoet voor een rookverbod ietswat aan de extreme kant. We willen uiteraard ook de mensen die behoefte hebben aan een sigaretje faciliteren. Echter zou ik het wel prettig vinden als hier betere maatregelen in worden genomen. Zeker kijkend naar locatie Academieplein waar de rokers voor de hoofdingang staan. Misschien bieft een rokersruimte bij de achteringangen een oplossing?

  4. Wat me nog meer zorgen baart is de bereidwilligheid van sommigen om alles dat onwelgevallig is te verbieden. Willen we echt toe naar een samenleving waar alles vanuit overheidswege wordt geregeld en bepaald? Wat is de volgende stap? Kledingvoorschriften? Camera’s ophangen om in de gaten te houden wie gezond en ongezond eet? Boetes voor ongezond eten? Een pluim voor hen die wel gezond eten? En normaal, menselijk gedrag om gewoon even geen zin te hebben in lopen naar de tweede wordt ineens gezien als ongewenst gedrag en dient bestreden te worden. Wat een brave new world.

  5. Discussie is wat onduidelijk, het gaat niet om wel of niet verbieden in het algemeen, want daar gaat de hogeschool gelukkig niet over…. het gaat erom of we binnen de muren van een onderwijsinstelling , zaken stimuleren die niet bijdragen aan gezonde geest en/of gezond lichaam, en dat kan breder dan eten, wel of niet snoepgoed, wel of niet de story in de mediatheek, wel of niet schietspelletjes op de computers van de hogeschool, enz enz. Ik zou zeggen dat de hogeschool een verantwoordelijkheid heeft gekregen vanuit overheid ( en belastingbetaler) om zich in te zetten voor een gezonde leeromgeving.

    Snoepgoed kunnen we als we willen in de snoepwinkel halen, toch?

  6. Het belangrijkste is denk ik dat gezond voedsel makkelijker verkrijgbaar moet zijn. 3/4 van het voedsel bij Academieplein is ongezonde dure troep. De saladebar en soepen zijn enigszins gezond maar gezond beleg is niet te vinden op een gekookt ei na. De rest van de koeling ligt vol met suikervarianten en toevoegingen.
    Ik zie het wel als de taak van de HR om de catering erop te wijzen dat er ook gezond eten moet zijn… Of daar harde afspraken over te maken.

    Ik vind niet dat je kroketten enzo moet verbieden, maar als de enige warme andere optie vloeibaar of broodje mexicano/hotdog is zou ik me zorgen gaan maken.

    Ik wil ook best in het kader van interdisciplinaire samenwerking daar een HP project van maken met aanbevelingen/onderzoek. Mensen met interesse kunnen mailen naar Hrlabacademy @ gmail.com.

  7. “In de eerste plaats moet er een algeheel rookverbod komen, dus juist ook op het binnenterrein van locatie Museumpark. Ik hoef geen longkanker van een ander te krijgen.”
    Ik zou dan maar uit Rotterdam wegblijven, nog geen kilometer verderop stoken massa’s aan schepen ruwe stookolie in die prachtige haven, waarbij een cocktail van vele kankerverwekkende stoffen de lucht in wordt geschoten. Om dan nog maar te zwijgen over de algemene luchtkwaliteit van het centrum.
    Als u het argument wilt opvoeren tegen sigaretten adviseer ik u echt het over een andere boeg te gooien.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top