Hoe (on)gezond lunchen studenten op de Rochussenstraat?
Gepubliceerd: 10 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Beeldreportage Dit artikel is meer dan een jaar oud.Voedingswetenschapper en docent-onderzoeker Canan Ziylan neemt jullie lunchgewoonten onder de loep. Hoe gezond lunchen de studenten van de Hogeschool Rotterdam? Vandaag: locatie Rochussenstraat.
Locatie: Rochussenstraat
Restaurant: Ladagerie
Tijdstip: 12:30 tot 13:30 uur
Op school gekochte lunch: 4
Meegenomen lunch: 2
Canan Ziylan: ‘Dit is nou echt pijnlijk om te zien, vooral als je weet dat locatie Rochussenstraat het Instituut voor Gezondheidszorg huisvest met alle toekomstige gezondheidsprofessionals. Ik werk er zelf ook, dus ik weet dat patat meer regel dan uitzondering is qua lunchkeuze van studenten (zie ook het interview met Canan, red.).
‘Ik zeg er wel meteen bij: patat is ook ont-zet-tend verleidelijk, aangezien je de frituurlucht al op de gangen ruikt. Tja, wees dan maar sterk genoeg om het te weerstaan, zeker als je niet je eigen lunch mee hebt en iets gaat kopen. In de ideale situatie zou er geen frituur zijn. De eigenaar van de Ladagerie zegt: “Als ik het niet aanbied, halen ze het ergens anders.” Maar ik denk dat alleen de echte patat-diehards de regen zouden trotseren voor een patatje. En dat zijn er een stuk minder dan studenten die een impulspatatje halen omdat het er toevallig is.
‘In de ideale situatie is er geen frituur op school’
‘Probeer een volgende keer toch te kiezen voor zo’n lekkere verse salade of een belegd broodje aan de linkerkant van het restaurant, in plaats van rechts in de rij te staan bij de frituur. Er is volop keuze en het is niet duurder dan een portie patat. Een tosti is op zich ook niet verkeerd, maar het witte brood is weer jammer omdat het amper vezels bevat. En anders kun je altijd nog zelf een gevarieerde lunch meenemen, al dan niet met lekkere vijgen.’
Tekst en beeld: Zoë Cozijnsen
Ik heb het trouwens nog globaal nagerekend en hoewel gezonde opties niet perse duurder zijn, zijn ze dat wel als je kijkt hoeveel calorieën je krijgt voor je geld. Hoogste tijd voor meer ruimte voor goedkopere gezonde opties!
Ach, voer een vet tax in, en de markt werkt zichzelf naar een gezonder bestaan.
Maar is vet het probleem? Of de geraffineerde suiker?
Vooral een teveel aan dat alles, van (verzadigde) vetten tot aan suikers. Overigens maakt het niet uit of het geraffineerd is of niet: je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier.