Hogeschool Rotterdam wint rechtszaak om bindend studieadvies
Gepubliceerd: 26 April 2018 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Hogescholen en universiteiten mogen van studenten eisen dat ze in één jaar alle studiepunten van de propedeuse halen. Die eis is niet per se onredelijk, oordeelt de onderwijsrechter in drie vonnissen.
Het gaat om een rechtszaak tegen de HR en om twee zaken tegen de Erasmus Universiteit Rotterdam. De studenten zijn na hun eerste jaar weggestuurd met een ‘bindend studieadvies’, maar vochten die beslissing aan.
60 punten in 1 jaar
De Erasmus Universiteit Rotterdam introduceerde in 2012 een nieuwe norm. Onder het motto ‘Nominaal is Normaal’ moeten studenten er in het eerste jaar zestig studiepunten behalen, zodat ze in het tweede jaar met een schone lei kunnen beginnen. Ze mogen wel vijven compenseren met hogere cijfers op andere tentamens.
Volgens de Rotterdamse universiteit verspillen studenten nu minder tijd aan herkansingen en werken ze harder voor hun volgende tentamens. Maar critici hebben hun twijfels of het systeem wel goed is voor het onderwijs.
Drie jaar geleden leek ook de onderwijsrechtbank (College van Beroep voor het Hoger Onderwijs) een spaak in het wiel te steken, maar dat was in een tussenuitspraak. De rechtszaak zelf werd toen geschikt, zodat het niet tot een principieel vonnis kwam.
Wanneer ben je ongeschikt voor de opleiding?
Kern van de zaak: een bindend studieadvies is bedoeld om studenten weg te sturen die ongeschikt zijn voor hun opleiding. Maar kun je wel zeggen dat iemand ongeschikt is als die niet in één keer alle zestig punten behaalt?
Een afzwaaiende onderwijsrechter stookte bij zijn afscheid het vuurtje weer op. Hij keek met lede ogen naar de Rotterdamse praktijk. ‘Ze zeggen daar: Nominaal is Normaal. Misschien is het inderdaad normaal om vlot te studeren, maar de vraag is: ben je ongeschikt als je dat niet doet? Dat is helemaal niet zeker.’
60 punten ‘niet onredelijk’
Dus toen het Landelijk Studenten Rechtsbureau in januari een proefproces aankondigde, was lang niet zeker of ‘Nominaal is Normaal’ overeind zou blijven. Maar dat is nu wel gebeurd. De norm van zestig studiepunten is hoog, vindt het CBHO, maar er is goed over nagedacht en er zijn voldoende mogelijkheden om die punten ook echt te behalen. De rechter noemt het systeem ‘niet kennelijk onredelijk’.
In de ene zaak haalde de student gewoon te weinig studiepunten zonder dat er persoonlijke omstandigheden in het spel waren. Er zijn niet genoeg herkansingsmogelijkheden, was de strekking van het betoog, en met deze norm kun je niet bepalen of iemand geschikt is. Maar daar denkt de rechter dus anders over.
Persoonlijke omstandigheden
In de tweede zaak speelden persoonlijke omstandigheden wel een rol. Slechts één tentamen had de studente gemist. Dankzij de compensatieregeling zou ze op 52,5 studiepunten uitkomen. Is ze dan werkelijk ongeschikt voor haar opleiding? Vroeger lag de norm op slechts 42 punten.
Volgens haarzelf was er bovendien sprake van overmacht. Ze miste haar herkansing omdat ze naar een familiereünie in Curaçao ging. Maar dat komt voor eigen rekening, vindt de universiteit, en dat vindt de rechter ook. Dus heeft ze uiteindelijk te weinig studiepunten, met of zonder compensatie.
Hogeschool Rotterdam-student
De zaak tegen de Hogeschool Rotterdam verliep langs dezelfde lijnen. Een student commerciële economie moest alle zestig studiepunten behalen, maar redde dat niet en kon zijn onvoldoendes niet helemaal wegpoetsen met hogere cijfers voor andere tentamens. Hij had 52 studiepunten behaald, waarvan vier dankzij compensatie. Hij deed achteraf een beroep op persoonlijke omstandigheden, waaronder een sterfgeval in de familie, maar toen was hij te laat: het bsa was al gegeven en de hogeschool kon niet meer vaststellen of zijn studieproblemen daar werkelijk mee te maken hadden.
HOP, Bas Belleman
Illustratie: Jarek van Dalsen
Collega’s van COM: gefeliciteerd!
Ik vind het BSA een beetje onzin. Ik heb veel studenten gezien de een positief BSA kregen en die in jaar 2 of 3 toch zijn gestopt omdat ze het niet redden qua niveau. Daarnaast ben ik een student die (gelukkig) ook een positief BSA heeft gekregen maar met de nieuwe normen zou mij dat niet zijn gelukt. Niet omdat ik het niveau niet heb maar omdat ik diverse ervaringen in het leven heb die mij erg onzeker hebben gemaakt en mijn copingsstrategie is weglopen. Dit resulteerde erin dat ik diverse toetsen niet heb afgerond aan het einde van jaar 1. Die heb ik in jaar 2 netjes afgerond en ik heb mijn P gehaald. Nu ben ik hard aan het werk om mijn diploma te halen (zonder weg te lopen voor de confrontaties) en met de 60 punten norm was ik hier nooit geweest.
De mening van Robin ben ik het zeker mee eens. Door omstandigheden kunnen altijd problemen optreden, waardoor iemand niet de 60 punten in het eerste studiejaar behaald kunnen worden. Het is overdreven om dan iemand van school af te sturen. Daarnaast levert het de student alleen maar een studieschuld op en worden beide partijen er niet wijzer van.
Robin heeft zeker gelijk. Een jaar is lang, er kunnen altijd complicaties optreden in een jaar en daarom is de norm van 60 punten onzin.
Voor studenten die de norm niet kunnen halen is het natuurlijk onzin. Voor de studenten die het wel kunnen halen en die het wel hebben gehaald — GEFELICITEERD! Hard werken zonder al die excuses, terecht of niet, loont. PUNT. En als je het niet kan halen, wees dan eerlijk tegen jezelf, zo niet tegen anderen, dat de opleiding misschien niet voor jou bedoeld is, en jij bent dan waarschijnlijk goed maar in andere dingen. Veel succes dan met die andere dingen!
Ik denk dat het vooral van belang is dat de voorlichting verbetert. De intake voorafgaand aan het colloquium doctum kwam op mij over als een sales pitch. In pleit voor een eerlijk verhaal waar ook het curriculum en de zwaartepunten van de studie goed worden belicht.
Ik ben na het behalen van mijn propedeuse informatica afgehaakt, maar ben heel blij dat ik de kans heb gehad om deze in twee jaar te halen.