Lieve Tosca, hoe fix ik m’n faalangst?
Lieve Tosca,
Ik zit in het tweede en laatste jaar van mijn opleiding en mijn cijfers zien er goed uit. Toch heb ik een probleem: als ik een tentamen heb waarvoor ik veel moet leren, haal ik steeds een onvoldoende. Ik geef het al op bij de gedachte dat het mij niet zal lukken om al die theorie te leren. Hoe ga ik om met mijn faalangst?
Liefs, Faalhaas
Lieve Faalhaas,
Een beetje faalangst is – denk ik – niemand vreemd. Als iemand mij vertelt dat ik over drie maanden een heel nieuw Profielen Magazine af moet hebben, krijg ik het ook benauwd. Dat is superveel werk in best wel weinig tijd. Pas wanneer we met de redactie een plan maken om al die pagina’s te vullen, krijg ik weer lucht.
Iedere keer dat we aan een nieuw magazine beginnen, maakt onze eindredacteur een plank. We tekenen de lege pagina’s en bedenken hoe ze gevuld moeten worden. Per pagina worden de mensen ingeseind die ‘m moeten vullen. Ze krijgen een opdrachtbevestiging om een tekst te schrijven of een foto/illustratie te maken én een deadline.
Door de grote klus op te knippen in kleine haalbare klusjes lijkt het gek genoeg een kleinere klus. Wanneer de opdrachten zijn verdeeld, zetten we de kleine klusjes in onze eigen agenda’s. Ik maak iedere week een to-dolijstje voor mezelf. De taken die ik in ieder geval moet doen, staan bovenaan. De rest bungelt er een beetje onder. De dingen die bovenaan staan, doe ik als eerste. De onderste zaken kunnen eventueel – als er iets dringends tussendoor komt bijvoorbeeld – mee naar het to-dolijstje van de week erna.
Dingen van mijn to-dolijstje afstrepen vind ik dus echt superfijn. En ’t is het allerlekkerst als ik op donderdag al aan het einde van mijn lijstje ben. Dan kan ik alvast het lijstje voor de week erop gaan maken en vooruitwerken. Nooit gedacht dat ik zo georganiseerd zou worden, maar het brengt mij een boel rust.
Nu is het leren voor een tentamen niet hetzelfde als het maken van een magazine, maar het zijn wel allebei grote klussen die overzichtelijk worden als je ze in kleine klusjes ophakt. Misschien kan jij het leren voor je tentamen plannen zoals wij een blaadje maken. Je inventariseert aan het begin van je blok wat je moet doen, je maakt een haalbare planning waar je je aan houdt en je werkt naar je tentamen toe.
Bonustip: Als je zorgt dat je een week voor je tentamen alle stof tot je hebt genomen, heb je in de week voor de toets nog een paar momenten om de boel te herhalen of lastige dingen te checken bij medestudenten of docenten.
Als je dit allemaal allang doet en je probleem niet in de planning zit, dan kan je ook naar je decaan voor hulp. Decaan Serge Feldmann zegt: ‘Faalangst begint en eindigt met de mate waarin iemand zijn gedachten als feit of waarheid ziet. Feit is dat 90 procent van onze gedachten niet waar of zelfs onzin zijn, maar dat ze wel ons gevaarsysteem in het brein kunnen activeren waardoor het lijkt alsof het een werkelijk gevaar is. Mindset gecombineerd met ontspanningstechnieken, bijvoorbeeld ademhaling, zijn de sleutel om dit onder controle te krijgen.’
De Hogeschool Rotterdam heeft op Hint zelfhulpmodules waarmee je als student (en medewerker) aan de slag kan. Met je decaan kan je op zoek naar een module die jou verder kan helpen. Oud-stagiair Zoë testte de module over depressie en schreef er dit verslag over. Lees het als je wilt weten wat je van zo’n zelfhulpmodule kan verwachten. Ook kan je je via je decaan opgeven voor de module faalangstreductietraining.
Succes met studeren, je kan het!
Lfs Tosca
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top