Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Lieve Tosca

Lieve Tosca, moet ik mijn lesboeken kopen of kan ik ze lenen bij de mediatheek?

Lieve Tosca,

Dit jaar begin ik aan een nieuwe opleiding aan de Hogeschool Rotterdam en net als bij m’n vorige opleiding moet ik weer een stapel dure boeken kopen. Ik wil graag in mijn opleiding investeren, maar ik vind het zonde om boeken te kopen die ik niet of amper gebruik. Kan ik ze niet gewoon lenen bij de mediatheek? Dat zou mij echt veel geld schelen.

Grts, Skeer

Portret van Lieve Tosca

Lieve Skeer,

Of alle boeken op jouw lijst het aanschaffen waard zijn, kan ik lastig inschatten. Dat lijkt me iets wat je het beste met je docenten of ouderejaars kan bespreken. Wat ik wel weet, is dat je met je hogeschoolpas boeken kan lenen uit de mediatheek. En de mediatheek schaft alle verplichte (en de meeste aanbevolen) lesboeken aan, maar ze hebben er niet genoeg voor alle studenten.

Van alle boeken staat in ieder geval altijd één exemplaar ter inzage in de mediatheek. Dat boek wordt niet uitgeleend en kan je alleen daar lezen. Er zijn ook papieren boeken die je wel mag lenen, maar daarvoor moet je op tijd zijn en goed plannen. Je mag maximaal tien boeken lenen en de uitleentermijn is drie weken. Die uitleentermijn mag je maximaal tien keer verlengen, tenzij je boek gereserveerd wordt door een andere student. Dan mag je niet verlengen en moet je het boek inleveren.

Nu kan je er natuurlijk voor kiezen je boeken langer dan de maximale uitleentermijn te houden of ze niet in te leveren wanneer iemand anders ze heeft gereserveerd. De boete hiervoor is 1 euro per week, met een maximum van 5 euro + 5 euro administratiekosten. Plus negatieve karmapunten, want ’t is niet echt aardig een boek te houden dat een ander ook nodig heeft.

Daarnaast zijn er e-books en die komen in verschillende vormen. Sommige hebben geen beperkingen, andere hebben ze dezelfde beperkingen als papieren boeken. Mediatheek-medewerker Leonore Hoogerland legt uit: ‘Er is een beperkt aantal exemplaren beschikbaar voor gelijktijdig gebruik. Je kunt ze alleen online bekijken en niet digitaal lenen. Waar je ze online bekijkt (op de HR of in Timboektoe, red.), maakt niet uit.’

Meer info over het aanbod en de voorwaarden voor gebruik vind je hier.

Als je wilt kunnen studeren waar en wanneer het jou uitkomt, is het waarschijnlijk het meest praktisch om je eigen boeken te kopen. Dat kan ook tweedehands. Via Marktplaats (en marktplaatsachtige sites) koop je boeken voor de helft van de nieuwprijs of zelfs minder.

Als dit echt geen optie is, kan je ook nog overwegen een boek (of de belangrijkste hoofdstukken) te kopiëren. Voor 5 cent per zwart-wit pagina maak je op de hogeschool een kopietje. Dat is goedkoop en ook nog redelijk praktisch.

Mocht je nog niet goed weten wat je moet, de dames en heren van de mediatheek zijn superbehulpzaam. Zoek ze op en ze helpen je op weg.

Succes!

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 12 September 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, moet ik mijn lesboeken kopen of kan ik ze lenen bij de mediatheek?

  1. De ervaring leert dat boeken die je in het eerste jaar aanschaft ook in latere jaren worden gebruikt. Daarnaast kun je je boeken aan het einde van het jaar ook weer verkopen via bijvoorbeeld studystore.com of bol.com

  2. Allemaal leuk en aardig beste wurm, maar je krijgt nooit je aankoopbedrag volledig terug en dat betekend dus verlies

  3. @wurmboeken. Dat klopt zeker mede wurmer. Ik kan natuurlijk niet in ieder zijn portemonnee kijken, maar ik neem dat “verlies” voor lief. Dan heb ik geen gedoe met kopietjes of uitgeleende/gereserveerde boeken. Maar ieder zijn ding 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top