Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve tosca

Lieve Tosca, waarom hebben we geen studentenpsychologen op de HR?

Lieve Tosca, 

Op universiteiten hebben ze studentenpsychologen. Waarom hebben we die op de HR eigenlijk niet? Ik weet dat we decanen hebben om mij en mijn medestudenten bij te staan, maar wat als het echt lastig wordt? Dan word je doorverwezen naar de huisarts en daarna naar de ggz waar de wachtlijsten lang zijn. Kan de HR niet in dit gat springen? 

Grts,
Piekeraar

Foto van Lieve tosca
Lieve Piekeraar,

De HR is met een kleine 40.000 studenten en medewerkers een kleine stad. En een kleine stad heeft meestal ook wel een paar psychologen. Dus waarom zou de HR niet een paar van die specialisten in dienst nemen? Snelle en adequate hulp voor de HR-populatie lijkt me goed voor het studiesucces en tegen langdurig ziekteverzuim van medewerkers. Want ook die hebben vast weleens last van stress, angst, depressieve gevoelens of andere klachten waarbij ze snelle ondersteuning kunnen gebruiken.

De Hogeschool Rotterdam is het in essentie niet met me eens. Een woordvoerder laat weten dat de kerntaak van de HR bij onderwijs en onderzoek ligt en dat de instelling ervoor kiest zich daaraan te houden. ‘Wij vinden dat specialistische psychische zorg de taak is van zorginstellingen buiten de hogeschool. We hebben een zorgvuldig opgezette begeleidingsstructuur van professionele medewerkers zoals docenten, studieloopbaancoaches, studentzaken, Student aan Zet en onze decanen. Zij begeleiden dagelijks studenten om met zo min mogelijk belemmeringen succesvol te kunnen studeren. En waar de psychische kwetsbaarheid dat belemmert, zoeken we samen met onze studenten naar passende verwijsmogelijkheden.’

Maar dat de HR ervoor kiest geen studentenpsychologen in dienst te nemen, betekent niet dat ze blind zijn voor het zorgprobleem dat er ligt. De langer wordende wachtlijsten beginnen de HR op te vallen. Die passende verwijsmogelijkheden, passen dus steeds minder vaak en daar is de HR ontevreden over. Uit de officiële reactie: ‘Dat is zeer zorgelijk en dus bekijken we hoe we dat – in overleg met zorginstellingen – kunnen verbeteren.’

Het lijkt er niet op dat de HR eigen studentenpsychologen krijgt, maar er wordt wel gekeken naar andere oplossingen. Als die oplossingen er zijn, lees je erover op profielen.hr.nl.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 14 November 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, waarom hebben we geen studentenpsychologen op de HR?

  1. Ja helemaal top, laten we de HR dan ook een taxi dienst in het leven doen roepen: het OV is namelijk, vooral tijdens de spits, ongelooflijk stress verwekkend. Gratis eten van de HR, of een plaats om te slapen, slaap en eten zijn immers een primaire levensbehoeftes en we zouden niet kunnen leren zonder. Nog beter: iemand wie onze kleren kan wassen, een vieze geur belemmert mij namelijk in mijn vermogen mij te concentreren.

    Nee hoor, ik vind het allemaal niet nodig. Als je hulp nodig hebt kun je naar de pseudo-psychologen van de SLC gaan, maar om als hogeschool nou van mijn geld (lees: studieschuld) psychologen in te huren is onzin. Als je hulp nodig hebt ga je naar een professional en dat doe je maar van je eigen geld/verzekering.

  2. Jammer dat de HR hoogstwaarschijnlijk geen studentpsychologen in dienst gaat nemen. Als SLC heb ik geregeld gezien dat psychologische hulp over veel schijven gaat en dat de wachtlijsten aanzienlijk zijn, wat studievertraging kan opleveren wat weer niet meehelpt aan het herstel en dat de student daardoor in een vicieuze cirkel kan raken. Daarnaast kan een studentpsycholoog zich specialiseren in de meest voorkomende psychische problemen bij onze populatie, iets dat een ‘algemene’ psycholoog wellicht minder heeft gedaan.

    @Jordy: Misschien heb jij zelf tot nu toe geen psychologische hulp nodig gehad (en dat hoop ik voor jou). Het lijkt of je je wat lastig kunt verplaatsen in het belang van een goede geestelijke gezondheid mbt studiesucces. Ik wil hier benadrukken dat het geen luxeprobleem is om psychische hulp te krijgen.
    Overigens is ‘ jouw geld’ slechts een bijdrage aan de werkelijke kosten van je studie (de rijksoverheid betaalt voor jou in totaal zo’n 70.000 euro), maar dit terzijde.

    Ik vind dat de Hogescholen wel degelijk deze zorg moeten gaan bieden. Piekeraar noemt terecht dat het een gat in de voorzieningen is. Mocht het besluit negatief uitvallen, dan hoor ik graag wat de HR dan wel te bieden heeft.
    Overigens kan er best met de verzekeraars gepraat worden over vergoedingen of bijdragen, want ook zij hebben belang bij een vlot herstel van jonge mensen.

  3. Het is best een mooi idee die toegepast kan worden. Het kan ook mooie stageplaatsen aanbieden voor studenten die de studie psychologie volgen. Een win win situatie als je mij vraagt. De decanen krijgen genoeg mensen over de vloer die psychologische klachten hebben en die studenten worden doorverwezen, maar het zou mooi zijn dat we op school ook even terecht kunnen bij een schoolpsycholoog. Vaak zijn psychologen niet gespecialiseerd in het omgaan met studenten, waardoor je vaak handvaten krijgt die je niet helpen.

    Ik snap dat er mensen zijn die hier niet mee eens zijn, omdat je vindt dat de hogeschool daarover geen verantwoording moet hebben en dat mag. Maar het lijkt mij een mooi puntje om eens een keer in de praktijk te testen. Zo kunnen we zien of het wel of niet helpt.

  4. Beste Tosca,

    Studentenpsychologen zijn ook niet altijd de oplossing. De Haagse Hogeschool heeft bijvoorbeeld 4 psychologen in dienst. Ook bij hen zijn er (lange) wachtlijsten en zijn gedwongen om zo meer (terug) te verwijzen naar de huisarts.

    Vaak zie je dat de student prima af kan bij de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top