Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca krant

Lieve Tosca, waarom houden rokers geen rekening met anderen?

Lieve Tosca,

Sinds eind 2016 ga ik elke dag met het openbaar vervoer naar de Hogeschool Rotterdam. Wat mij tijdens deze reis opvalt, is dat rokers amper rekening houden met niet-rokers. Het begint al bij de bushalte, waar ze gewoon tussen de andere wachtenden staan te paffen en het eindigt voor de deur van de HR. Er staan daar altijd mensen te roken, zelfs medewerkers. De rookzone is met een rode lijn op de grond afgezet, maar ze staan overal. En er wordt helaas niet gehandhaafd.
Ik ga rokers er niet op attenderen dat ze buiten de rode lijnen moeten staan, want dan heb ik het straks gedaan. Ik heb de keuze gemaakt niet te roken en ik vind dat rokers rekening moeten houden met de medemensen die rook ontwijken, omdat ze anders medische gevolgen ondervinden. Graag zou ik willen dat dit probleem serieus wordt opgepakt. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat ik, op welke manier dan ook, de enige ben die last heeft van dit probleem.

Mvg,
De benauwde medemens

Lieve Tosca krant

Lieve Benauwde medemens,

Als niet-roker ben ik het met je eens. Dat je rookt moet je zelf weten, maar je moet er anderen niet mee lastigvallen. Alleen dat lastigvallen is nogal een rekbaar begrip. Ik denk namelijk dat het lastig is om precies te weten wanneer je iemand lastigvalt met gedrag dat voor jou normaal en niet hinderlijk is.

Tot het lezen van je brief dacht ik dat je er eigenlijk niet zo veel van kon zeggen als rokers hun ding buiten deden en niet recht in je gezicht uitbliezen. Het leek mij dat er dan in iedere ademteug veel meer frisse lucht zit dan sigarettenrook en dat je er ook niet al te veel last van kon hebben. Maar nu weet ik beter. Als jij benauwd wordt van het inademen van sigarettenrook is dat iets waar mensen naar mijn mening rekening mee moeten houden.

 Als iemand je in het voorbijgaan zou vastpakken en je luchtpijp zou dichtknijpen, had niemand dat toegelaten. Nu is het resultaat hetzelfde alleen zijn het geen handen die het doen, maar komt het door rook. Het zou dus mooi zijn als rokers die dit lezen voortaan een beetje bij de voordeur wegblijven, zodat benauwde mensen vrij kunnen blijven ademen terwijl ze een een HR-gebouw binnenlopen.

Je schrijf in je brief dat je niet voornemens bent rokers zelf op hun gedrag aan te spreken. Je hoopt dat het probleem serieus wordt opgepakt, maar weigert zelf een steentje bij te dragen. Hoewel het schrijven van deze brief een goed begin is, vind ik het wel weer een beetje laf. Als jij zo veel last van ze hebt, is het denk ik goed dat je ze dat laat weten. Jouw verhaal maakt waarschijnlijk meer indruk dan een rode streep op de grond, een waarschuwingsbord of een vermaning van een toezichthouder. Want we hebben toezichthouders die onder andere de rookzones handhaven, maar dat is niet hun enige taak. Ze kunnen jouw hulp – en die van de hele HR-gemeenschap – goed gebruiken.

Lfs Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 24 January 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Lieve Tosca, waarom houden rokers geen rekening met anderen?

  1. Beste benauwde medemens,

    ik ervaar precies hetzelfde als jij, ik word ook benauwd! Maar dan vanuit een ander oogpunt. Jij stelt dat rokers geen rekening houden met niet rokers, ik stel dat niet rokers geen rekening houden met rokers.

    In het verleden (ja, zo oud ben ik) rookten we achter ons bureau, voor de klas, in het restaurant en café. Mocht niet meer, er kwamen aparte rookruimtes. Deze zijn afgeschaft en al deze a-sociale rokers zijn naar buiten verbannen. Nu verschijnt dus het probleem dat iedereen bij een uitgang staat.

    Wat verwacht je nou werkelijk van je rokende medemens? Dat iedereen gaat stoppen? Ik, als roker, ben me bewust van elke verwijtende blik die ik toegeworpen krijg als ik bij het stoplicht sta te roken. Meestal blijf ik ergens een beetje achteraan staan om alle fanatieke niet rokers niet te hinderen, maar geloof me, er zijn grenzen! Ook voor niet rokers!

  2. Beste Bolus,

    Voor zover ik weet vraag de rokers niet om te stoppen. Er zijn aparte gelegenheden om te roken rond de HR. Ook mag het roken, hoe graag je dit ook doet, naar mijn mening geen (medisch) effect hebben op de andere mensen. Dit komt door twee dingen, respect voor de andere mensen en het feit dat je de medische toestand van een persoon niet kunt inschatten en er dus ook niet vanuit kan gaan dat deze voor de volle 100% klopt.

    Jou vorm van ‘benauwdheid’ is niet te vergelijken met een benauwdheid waarbij je denkt dat je stikt of weinig lucht krijgt door toedoen van anderen.

    Graag verwijs ik je naar deze Wikipedia pagina, waarin staat dat het in sommige delen van de Verenigde Staten is verboden om in de openbare lucht te roken, behalve op de aangegeven plekken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_met_een_rookverbod#Verenigde_Staten_van_Amerika

    Ik hoop dat die verwijtende blikken een keer een punt maken, de mens is geboren zonder sigaret in zijn mond en dus zijn er naar alle waarschijnlijkheid veel meer mensen die niet roken dan er mensen zijn die wel roken.
    Sommige bewust, maar de meeste onbewust.
    Diegene die zich er bewust van zijn, zijn zich dat waarschijnlijk voor een reden.
    Het is dus een feit dat de mens van nature een niet roker is en het lijkt mij logisch dat de mensen die wel willen roken rekening houden met de niet rokende mens.

    Ik hoop dat je dat ook kan respecteren. Misschien komt die verwijtende blik de volgende keer van iemand die dankzij de medische gevolgen van roken is gestopt, en het nog maar net heeft overleefd.

    @Tosca, bedankt voor je antwoord!! Ik zie nu in dat mijn verhaal een beter effect heeft op de rokende mensen dan een rode streep.

    De benauwde medemens

  3. Tot een bepaalde hoogte begrijp ik Tosca, tot een bepaalde hoogte begrijp ik Bolus. Wat echter in mijn ogen niet duidelijk terugkomt uit het artikel of de reactie van Bolus, is dat roken een vrijwillige keuze is. Het is toch niet te veel gevraagd om dan even aan de overkant van de straat te staan, of in ieder geval een paar grote stappen van de deuren af?

    Ik heb ook niet de behoefte om de deur uit te lopen en dat mijn longen die troep inademen door de vrijwillige keuze van een ander. Dat is in mijn ogen het belangrijkste: je kan niet verwachten dat iemand rekening houdt met rokers, die door hun keuze jouw vrijheid of gezondheid beïnvloeden op negatieve wijze.

  4. @Bolus, je argumentatie gaat niet op. Niet-rokers hoeven geen rekening te houden met rokers, omdat de lucht die zij uitademen geen schadelijke stoffen bevat. Andersom is dat wel zo: met jouw persoonlijke keuze belemmer je de vrijheid van een ander om geen gif in te ademen. Dat hier vroeger anders over gedacht werd, is een kwestie van voortschrijdend inzicht en daarmee “vette pech” voor de rokers. Jouw argumentatie is hetzelfde als zeggen dat een automobilist met drank op achter het stuur mag gaan zitten en dat medeweggebruikers dan maar uit zijn buurt moeten blijven. De kans dat hij hiermee zichzelf in de nesten werkt is inderdaad het grootst (de kans dat de roker gezondheidsproblemen krijgt, is groter dan de niet-roker), maar als hij een ongeluk veroorzaakt, heeft hij enorme schade berokkent aan anderen (eenzelfde schade die ik mogelijk oploop als ik dor een haag van rokers moeten lopen om de ingang van een gebouw te bereiken). Er staan duidelijke rode strepen om aan te geven waar de rokers niet horen te staan, er staat zelfs een bord bij, maar toch staan ze allemaal vlak voor de deur. Roker of niet-roker, je hoort fatsoen te tonen door je te houden aan de gedragsregels die gelden.

  5. Rokers zijn verslaafd (ik ben afgekickt, maar weet er alles van) en zijn dus vaak niet voor rede vatbaar. Ze weten zelf ook wel dat roken ongezond en a-sociaal is. Als ik rokers (Rochussenstraat, achterzijde) erop wijs dat als ze binnen de rode lijnen roken, er rook in de inlaatkanalen van de luchtverversing komt – en daardoor rooklucht het gebouw wordt ingeblazen- dan zijn ze altijd bereid een stapje terug te doen.
    Ten tweede; het risico dat je loopt als ‘passieve mee-roker’ is in de buitenlucht te verwaarlozen. Ik ben laatst bij een les in de snijzaal van het mortuarium van het EMC geweest en de meest zwarte longen die men daar op sterk water heeft, zijn de longen van stadsbewoners en niet die van rokers, laat staan mee-rokers.
    Daarbij blijft het irritant dat je rook en stank van rokers (hun kleren in de bus/metro stinken!) voor lief moet nemen. Maar hoe strikt en streng moeten we zijn om die overlast te beperken. ‘Een tevreden roker is geen onruststoker’.

  6. Het zou al helpen als op het armoedige Academieplein rookhokjes geplaatst zouden worden, zodat bij regen niet iedereen in de roldeuren gaat staan. Ook is de trechtervormige ingang natuurlijk funest om rookvrij binnen te komen. Zelfs al zou de rode lijn gehandhaaft worden, moet iedereen door de ‘rokersmuur’ om binnen te komen.

    Overigens is het op andere locaties niet veel beter. De beste oplossing zijn de balkons op de Lloydstraat. Alle andere HRO gebouwen zijn te herkennen aan de hoeveelheid sigarettenpeuken om de gebouwen en groepjes rokers vlak voor de deuren.

  7. Beleid van de hogeschool is echt slecht. Op Museumpark in de binnentuin is het niet te doen zodra het lekker weer wordt. Op de houten vlonders mag je niet roken. Als je daar als niet roker zit mag je er constant wat van zeggen. Doe ik ook maar helpt niks. Ik blijf wel binnen.

  8. Lieve Benauwde Medemens,

    Ik hoop dat je tijdens je reizen het gedrang bij de deuropeningen van overvolle metros waar nog niemand is uitgestapt, vervuiling op straat en algemeen gebrek aan beleefdheid ook signaleert. Asociaal gedrag is echt niet alleen voor rokers weggelegd en vind het jammer dat je het hieraan op lijkt te hangen. Zou hem zelf in het kader kortzichtige stereotypes plaatsen. En om je twijfels weg te nemen: nee je bent niet de enige die last ervaart van mensen die in de weg staan, vervuilen en in het algemeen alleen maar met zichzelf bezig lijken te zijn. Delen is een verloren kunst en dat is toch echt wat we met de openbare ruimtes en in dit geval het schoolplein moeten doen.

    Natuurlijk is het irritant dat die rooie lijn niet word gerespecteerd. Zo moeilijk is het echt niet en ik kan me helemaal indenken dat je het ze kwalijk neemt dat ze express gaan roken waar men liever niet heeft dat er gerookt word. Al betwijfel ik dat ze dit doen om medische klachten bij iemand anders op te wekken. Verder ben ik nieuwsgierig; denk je dat er mensen zijn die last ondervinden van jouw dagelijkse reis naar de hogeschool? Openbaar vervoer is vervuilend, hoe benauwd denk je dat mensen het daar van krijgen? Met gevaar voor wat ongevoeligheid; ik denk benauwder dan van een beetje meeroken op het schoolplein..

    We zijn ook niet geboren met kleren aan, dus waarschijnlijk zijn er meer naakte mensen dan geklede! Wat we van nature zijn heeft hier helemaal niks mee te maken, dat is waar onze felbegeerde keuzevrijheid in beeld komt.. Ik zou echt niet te hoog inzetten op je verwijtende blikken. Met verbazing lees ik dat je zelf aangeeft dat mensen geen inschatting kunnen maken van je gezondheidssituatie maar intussen verwacht dat ze de herkomst van je verwijtende blikken met telepathie weten te achterhalen en hier vervolgens nog iets mee gaan doen ook, terwijl je daar zelf niet eens toe bereid ben. Ik hoop dat je ook weet dat er genoeg babies geboren worden met de verslaving van hun ouders, en dat je weet dat verslaving ook iets medisch is.

    Ik hoop hiermee een beetje een kader te kunnen geven aan je frustratie over het feit dat de wereld niet doet wat je wilt en je niet lijkt te zien staan. En voor de volgende keer, wellicht zijn er betere referentiekaders te vinden dan hoe het gaat in Amerika en wat Wikipedia erover zegt..

    Groetjes,

    Vieze roker die in ieder geval niet naar zweet of vieze parfum stinkt

  9. @Vrdiignn Zovps “Andere mensen zijn asociaal bezig, dus dat ik het doe maakt niet uit.” Wat is dat nou voor redenatie? Er wordt gerookt op plekken waar het niet mag en daar hebben mensen last van, dus kap daar mee. Daarmee bedoel ik niet jou specifiek, maar mensen in het algemeen.

    En natuurlijk heb jij de keuzevrijheid om te roken, dus dan mag je lekker in de openbare ruimte en op je eigen terrein gaan roken. Wat je niet hebt is het recht om op het terrein van anderen te gaan roken. De school stelt een plek beschikbaar waar gerookt kan worden, dus dan kan je op z’n minst het fatsoen opbrengen om je aan de regels te houden. Dat de deuropeningen bij de metro vol zijn als je wilt uitstappen heeft daar niets mee te maken. En dat geeft je zeker geen vrijbrief om de regels van de school te overtreden.

  10. Beste Vrdiignn Zovps a.k.a. Vieze roker die in ieder geval niet naar zweet of vieze parfum stinkt,

    Het valt mij ook op dat de mensen die staan te wachten bij de treinen niet wachten totdat de mensen die de trein uit willen, rustig zijn uitgestapt. Ook valt het me op dat mensen de straten vol gooien met afval en andere dingen die hier niet thuis horen.
    Dat mensen kleren aan hebben kan je denk ik onder de ongeschreven omgangsregels beschouwen.
    Het asociale gedrag schuif ik niet naar de rokers toe. Ook heb ik niet gezegd dat mensen expres buiten gaan roken om medische klachten bij de ander op te wekken, wel geef ik aan dat dit een logisch gevolg zou kunnen zijn van roken in het openbaar.

    Het vervuilende van het openbaarvervoer zijn ze aan het aanpakken of hebben ze al aangepakt, zie http://groenetrein.ns.nl/ en https://vervoerregio.nl/artikel/20171017-elektrische-bussen-rijden-vanaf-april-2018

    Verslavingen zijn vervelend, helemaal als je een medische aanleg voor een verslaving hebt. Wel denk ik dat er in de huidige samenleving een hoop (medische-) oplossingen zijn voor de rookverslaving. Denk hierbij aan pleisters, kauwgom, e-sigaretten enzovoorts.

    Mocht je alsnog aan je verslaving willen voldoen en kan je niet even wachten totdat je op een rustige rokerslocatie staat in plaats van het in een treinstation te doen waar een rookverbod geldt, heb je naar mijn mening de verslaving niet meer onder controle.

    Om af te sluiten vraag ik me af wie er nou met zichzelf bezig is, de roker of de niet-rokende.

    Fijne dag verder!

    De benauwde medemens

  11. Wel Tosca

    je hebt recht op een gezonde werkomgeving. Ik heb al eens de verbijstering gezien op het gezicht van een collega uit de verenigde staten waar het verboden is in de nabijheid van elk instituut voor gezondheidszorg te roken.

    Ik spreek iedereen er wel op aan en probeer dat met een kwinkslag te doen. “jullie zijn zulke mooie mensen en jullie roken. Daar ga je toch van dood” of ‘jullie zijn in opleiding voor een beroep in de gezondheidszorg, dan moet je niet roken toch?’ …. Soms komt dat voor het moment aan en anderen kijken mij met een gezicht ‘waar bemoei jij je mee’. Dan is er nog een weg te gaan op het punt van de competentie ‘professionele reflectie’.

    Wij allen hebben recht op een gezonde werkomgeving met planten die de omgeving kunnen verfrissen in onze werkkamers , met schone ingangen (die niet bezaaid liggen met peuken), met kantines die gezonde etenwaren goedkoop aanbieden, fitness faciliteiten die de collega’s en de studenten aanzetten tot bewegen, watertappunten, luchtzuiveringssystemen, gezond meubilair, Fruitabonnementen en op de toiletten kranen met handels (voor de hygiene) en dat het instituut voor gezondheidszorg uitdraagd wat haar naam aangeeft ‘zorg voor gezondheid’ in woord en daad.

    Misschien zelfs een stap verder …. dat mensen met een aantoonbare ‘gezonde leefstijl’ een pre krijgen in een sollicitatie procedure.

    gertjan wiersma Lid Instituut Medezeggenschaps Raad van het Instituut voor gezondheidszorg

  12. Roken is een bewuste keuze. Dus iemand die rookt, waar dan ook, maakt bewust de keuze een ander ziek te maken.
    Als de mens bewust is dat roken slecht is waarom doet hij of zij het dan.
    Een hoop excuses fantaseren om zijn verslaving goed te praten. Een niet roker maakt een roker niet ziek met zijn rook en maakt een bewuste keuze niet ziek te willen worden van rook. Dus waarom zou een niet-roker het van een roker moeten accepteren.

    Ik ga voor een rookvrije samenleving. Als een roker daar niet voor kiest moet hij maar de consequenties dragen.
    Mij maken ze niet wijs dat ze niet liever hun zuur verdiende geld liever niet in de prullenbak gooien… lees de lucht inblazen.
    Verslaafde mensen maken de medemens graag wat wijs maar ze houden alleen zichzelf voor de gek…

    wij niet rokers hoeven jullie niets wijs te maken wij zijn al wijs genoeg …..
    om de bewuste keuze te maken om niet te roken.
    Velen van de niet rokers zien liever hun kinderen en kleinkinderen opgroeien… dus rokers… met copd gaat dat niet lukken.. ik zou zeggen maak je zelf iets wijs… en liever wijzer.. en stop met roken wees eerlijk tegen jezelf en erken dat roken geen enkel voordeel biedt hoe je het ook wend of keert.
    En overschakelen naar een ander onderwerp of iets wat erop lijkt zoals fijnstof en nog meer bla bla zijn allemaal afleidingsmanoeuvres om niet te hoeven inzien wat roken met een mens doet en steek maar lekker de kop in het zand.
    Wil je na dit verhaal nog steeds roken… veel wijs heid toegewenst

    Stoppen met roken… een questie van doen niet van laten

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top