Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca kopje thee

Lieve Tosca, waarom is al het kantinevoedsel toch in plastic verpakt?

Lieve Tosca,

Van de week kreeg ik een lunch aangeboden tijdens mijn minor. Superlekker natuurlijk, maar de nasmaak was wat minder: de lunch was verpakt in een kartonnen doos, de broodjes in plasticfolie en het water in een plastic flesje. De plastic soep is een probleem waarvan we de consequenties nog niet goed kunnen inschatten, maar de eerste berichten beloven niet veel goeds. De HR leidt jongeren op tot ondernemende, toekomstgerichte professionals, terwijl de HR zelf een conservatieve, niet toekomstgerichte bedrijfsvoering lijkt te hanteren op het gebied van afval. Waarom neemt de HR hier zijn verantwoordelijkheid niet en kiest het niet voor een duurzame catering waarmee we met z’n allen een bijdrage kunnen leveren aan een schone zee?

Liefs,
Plastic Hero

Lieve Plastic Hero,

Na het lezen van je vraag ben ik de kantine op locatie Museumpark ingelopen om te kijken hoe het er hier voorstaat met plastic en karton. En de hoeveelheid kartonnen bordjes, plastic bestek, servetten en koffiebekertjes verbaasde mij ook. Er worden echt enorme bergen afval geproduceerd. Maar waar duizenden mensen voorzien worden van eten en drinken, heb je afval. Daar ontkom je vrees ik niet aan.

Om te ontdekken of de HR rekening houdt met het milieu, nam ik contact op met Jasper Tukker. Hij is contractmanager binnen de HR en weet aan welke eisen de cateraars moeten voldoen. Tukker liet weten dat bij de zoektocht naar een nieuwe cateringpartner voor locatie Kralingse Zoom geëist werd dat de cateraar een aanbod zou hebben dat voor minimaal veertig procent uit biologische en/of producten met één of meer duurzaamheidskenmerken zou bestaan.

Andere locaties hebben cateraars met oudere contracten, maar ook daar wordt zo mogelijk duurzaam gewerkt. De HR is doorlopend bezig zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en daarom wordt er momenteel met een aantal partners overlegd om oud papier circulair te gebruiken. Het papier wordt omgezet tot toiletpapier dat op school gebruikt gaat worden. Een mooi initiatief.

De pest met plastic is dat er vaak geen goed alternatief voor is. Die minor-broodjes die jij hebt gekregen, worden in plastic verpakt zodat ze lekker lang vers blijven. Wanneer ze in een servetje gerold worden, drogen ze uit, wil niemand ze meer eten en worden ze weggegooid. Dat is zonde.

En bestek van metaal lijkt milieubewuster dan dat van plastic, maar het moet afgewassen worden in energievretende afwasmachines met vervuilend afwasmiddel.

De beste manier om als student iets tegen de plastic soep te doen, is door zelf in de gaten te houden hoeveel plastic je gebruikt. Je kan je broodjes en koffie zonder plastic verpakking en dekseltje bestellen,  bestek van huis meenemen zodat je het in je eigen zuinige vaatwasser kan wassen en een herbruikbaar drinkflesje in je tas stoppen. De mogelijkheden zijn eindeloos, als wij als consumenten maar een beetje alert zijn. Wij kopen, dus wij bepalen.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 12 December 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Lieve Tosca, waarom is al het kantinevoedsel toch in plastic verpakt?

  1. Dit antwoord is wel echt een heel grote afknapper. Het afvalbeleid van de HR ís hemelschreiend en ik snap niet waarom je je geroepen voelt dat goed te praten. Gewoon alles in de grote zak en over de schutting ermee is toch wel de teneur bij onze catering. Ga ook eens kijken in een kantine van een bedrijf dat zijn zaken wel op orde heeft en vergelijk de hoeveelheid afval voordat je zegt dat het niet anders kan. Ik liep in 2013 stage bij Haskoning en het verschil is enorm. Toen al. Aan onze kant in vijf jaar ook nauwelijks zichtbare verbetering. Het minste dat de HR zou kunnen doen is gescheiden prullenbakken zetten maar zelfs dat doen we niet. Hoelang heeft Schiphol ze al. En dat is toch niet eens echt een groene voorloper. En die gescheiden prullenbakken kunnen morgen, daar hoeft niemand zich voor achter een contract te verschuilen.

    Op andere gebieden is het trouwens ook om te huilen. Ga eens in een computerlokaal kijken. Daar zitten de radiatorknoppen achter de bureau’s zodat je er niet bij kan. Staan bijna altijd vol open. In een computerlokaal met de warmte van alle pc’s wordt het dan al gauw veel te warm dus zetten we de airco ook aan, daarvan kan je tenminste bij de knop! Eén klimaatthermostaat op een computerruimte is echt niet raar of te moeilijk.

    Intussen hebben we op Pieter de Hooch de watertap verstopt in een tussengangetje op de eerste verdieping om in de centrale ruimte op de begane grond ruimte te maken voor een extra koffieautomaat.

    Nee ik ben het echt heel erg eens met de briefschrijver, duurzaam zijn in onze eigen bedrijfsvoering is niet iets waar we op de HR goed in zijn.

  2. Ik werd ook een beetje opstandig van de plastic bakjes waarin ik mijn salades moest opscheppen. Kort overleg met de cheffin van restaurant RS gaf de oplossing: paar borden gewogen, gemiddelde genomen, en dat trekken ze bij de kassa af van het totaalgewicht. In combinatie met het metalen bestek van het restaurant, bestaat mijn enige afval na afloop van de lunch uit een papieren servetje. De rest gaat de vaatwasmachine in. En die loopt op groene stroom toch, Jasper Tukker?

  3. Je kan natuurlijk ook zelf je eigen kopjes en borden meenemen. Oh nee toch niet, da’s niet zo handig voor de gemiddelde student die gewoon normaal te eten wil hebben zonder daar de hoofdprijs voor te betalen of niet eens een normale bediening kan verwachten van de cateraar.
    Daarnaast zou het ook helpen als de gemiddelde gemeentes ook wat meer aan duurzaamheid zouden doen, in plaats van uw keurig gescheiden afval alsnog op 1 hoop in de hens te steken.
    https://www.nu.nl/algemeen/4930367/gescheiden-plastic-gaat-alsnog-verbrandingsoven-in.html

    Die nieuwe cateraar bij de KZ bakt er trouwens ook niks van. Veel te duur voor wat je krijgt, matige tot slechte kwaliteit, amper bevoorraad, de gemiddelde student op de KZ is alsnog gedwongen naar een echte cateraar bij de Erasmus te komen.
    De buren laten zien dat het weldegelijk kan, maar er is nog geld nog prioriteit voor. Dus HR, u zegt het maar. Past een cafeteria (op de KZ) nog wel bij u?

  4. klein gebaar en zelf goed te doen: de kartonnen koffiebeker uit de automaat gaat best de hele dag mee

  5. Wat bij plastic vaak onderschat wordt, is hoe weinig energie het kost om een plastic beker, tas, of bord te maken. Een katoenen tas bijvoorbeeld zul je 7100x moeten hergebruiken om de milieu-impact van plastic tassen te evenaren. Een aardewerk kopje moet je minstens 4x opnieuw gebruiken zonder af te wassen om milieuvriendelijker te zijn dan een plastic bekertje (alleen gebruikt de HR papieren bekers, dus ligt dit waarschijnlijk anders). Jasper Tukkers heeft dus wel een punt.

    Veel milieu-acties worden gedaan omdat het een goed gevoel geeft, maar naar de werkelijke impact wordt niet vaak gekeken. Heb ook zo m’n twijfels dus over die herbruikbare-bekers die ze bij de restaurants verkopen. Wat de hogeschool m.i. wel beter zou kunnen doen, is recyclen door gescheiden in te zamelen. Dit is echter een inspanning die dan door iedereen gedaan moet worden. Gezien het aantal studenten dat al te beroerd is om een gewone prullenbak te gebruiken, kan dat nog wel eens een uitdaging worden.

    TNO onderzoek 2007: http://www.bekerrecycling.nl/nl/file/20110104171933/2/index.html
    Plastic Pollution: How Humans are Turning the World into Plastic https://www.youtube.com/watch?v=RS7IzU2VJIQ

  6. Interessant rapport over de bekerrecycling! Inderdaad schrikbarend wat de impact van een vaatwasser is. Als je zo naar de schaduwkosten kijkt dan kun je voor dat bedrag vijf keer met de hand en koud/lauw water (laten) afwassen lijkt het op het eerste gezicht.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top