Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, waarom mag ik niet summa cum laude afstuderen op de HR?

Lieve Tosca,

In juli 2019 kan ik – zoals het er nu voorstaat – summa cum laude afstuderen. Nu blijkt alleen dat de HR geen ‘magna’ of ‘summa’ cum laude hanteert, alleen cum laude. Wat overigens ook niet verkeerd is, maar het motto van de HR is toch juist Overtref jezelf? Hoe kan ik mezelf overtreffen als de hogeschool mij hierin beperkt? Naar mijn idee echt een gemiste kans om studenten te laten excelleren.

Lfs, Bolleboos

Foto van Lieve Tosca

Lieve Bolleboos,

Ik wist niet dat het op de hogeschool onmogelijk is om summa cum laude af te studeren. Dat dat niet kan op een hogeschool met een motto als het onze, prikkelde mij ook. Zeker omdat het een hogeschool vanuit de wet vrijstaat om een waardering als cum laude of summa cum laude toe te kennen aan studenten die een buitengewone prestatie hebben geleverd. Waarom zou je het dus niet doen?

Ik vroeg de afdeling persvoorlichting me te helpen zoeken naar een antwoord op je vraag. Ze doken diep de archieven in en kwamen met dit antwoord: ‘De hogeschool heeft ervoor gekozen niet te differentiëren tussen cum laude en summa cum laude. Dit kent een oorsprong bij onze rechtsvoorgangers waar verschillend werd omgegaan met dit soort ‘complimenten’. Toen de HR in 2002 met de HES fuseerde, werd de regeling tegen het licht gehouden en zagen we dat er niet alleen verschillen waren in het wel en niet toekennen van kwalificaties, maar ook in de criteria, zoals het benodigde gemiddelde en het wel of niet toestaan van herkansingen. Er is toen een uniform harmonisatievoorstel opgesteld. Dat is de cum laude-regeling zoals die nu in de hogeschoolgids is opgenomen.’

Over die regeling is zestien jaar geleden dus goed nagedacht. Men vond het toekennen van kwalificaties als magna en summa niet bij de hbo-cultuur passen. Het was meer iets van de universiteit, vond men. Daarnaast moesten er allemaal verfijnde voorwaarden en criteria bedacht worden die lastig te handhaven zouden  zijn met de verschillende manieren van afstuderen (assessment, scriptie) die op de HR mogelijk zijn. Bovendien dacht men dat met het toevoegen van extra waarderingen de waarde van de cum laude diploma’s zou devalueren.

En daarom is cum laude nu het maximaal haalbare op de HR.

De tijden zijn veranderd en de woordvoerder laat weten dat de HR ervoor openstaat het huidige beleid tegen het licht te houden als deze wens breder leeft. Dus mochten er meer studenten zijn die hier behoefte aan hebben, laat je horen! Reageer op dit bericht of stuur me een mail.

Dat zal voor jou waarschijnlijk niet meer op tijd zijn, Bolleboos. Tijdens het lopende collegejaar is het heel ongebruikelijk om de onderwijs- en examenregeling in de hogeschoolgids aan te passen. Dat gebeurt alleen als er fouten in staan, en dit gaat over beleid.

Veel plezier met het afronden van je opleiding.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 7 November 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, waarom mag ik niet summa cum laude afstuderen op de HR?

  1. Ik vind het vooral heel apart dat ik geen enkel tentamen of presentatie mag overdoen wanneer ik een voldoende heb gehaald. Ik wilde graag de titel Cum Laude, maar dat is door deze regel nu niet meer mogelijk (terwijl dit op andere scholen zoals Haagse Hogeschool wel mogelijk is). Ook hier geldt dat ik mijzelf niet kan overtreffen.

  2. Hogeschool beleid als beperking in het overtreffen van jezelf? Discutabel op z’n minst. Dat daarmee de HR ook zichzelf beperkt wordt blijkbaar niet als gemiste kans ervaren. Hoe mooi zou het zijn als de HR op de eigen media kanalen én daarbuiten kan rondbazuinen dat een student met het hoogste lof is afgestudeerd?!
    Dat ze ter ere van deze uitermate uitzondelijke prestatie 16 jaar (!) oud beleid ‘even’ aan de kant heeft gezet (en omdat ze mogelijk bereid is dit beleid te heroverwegen) pleit alleen maar vóór haar.
    Helaas geldt dat niet voor de oproep om op basis van belangstellenden voor de magna & summa regeling dit beleid eventueel tegen het licht te willen houden. Is het niet een beetje paradoxaal om op basis van belangstellenden een uiterst uitzonderlijke regeling eventueel weer in te voeren?
    Zeker een gemiste kans! Voor zowel deze student (mijn allerhoogst mogelijke lof heeft die) als voor de HR zelf!

  3. Wat goed dat Bolleboos zijn of haar recht wil op eisen om een aantekening op het diploma te verkrijgen dat recht doet aan haar of zijn inspanningen en capaciteiten. En wat jammer dat dit, op basis van een 16 jaar oud besluit, nog niet kan.
    Ik hoop van harte dat deze regeling zo snel mogelijk wordt herzien en dat deze student alsnog de aantekening summa cum laude op het diploma krijgt.
    Dingen kunnen best snel gaan op de Hogeschool Rotterdam; toen er jurisprudentie bleek te zijn over de BSA regel tav de propedeuse in twee jaar was dat binnen een week aangepast.
    Misschien moet Bolleboos een kort geding aanspannen met het argument dat het om een verouderd artikel gaat én dat het op de Haagse Hogschool wel kan? Mooier nog zou het zijn als de HR zélf het initiatief neemt.
    Overtref ons allemaal! 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top