Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tien ‘zittenblijvers’ in nieuwe medezeggenschapsraad

Gepubliceerd: 20 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van de twintig leden die nu in de centrale medezeggenschapraad (cmr) zitten, komt de helft in januari terug. Dat wordt duidelijk na de ‘election night’ van vanavond. Bij de cmr-verkiezingen was er bij de studenten weer sprake van een lage opkomst. Van de 39.124 studenten namen er 2.028 de moeite om hun stem uit te brengen.

Een aantal van de verkozen nieuwe cmr- en imr-leden op de foto met collegevoorzitter Ron Bormans
Een aantal van de verkozen nieuwe cmr- en imr-leden op de foto met collegevoorzitter Ron Bormans

Dat komt uit op een opkomstpercentage van 5,18 procent. In 2017 en 2016 was dat respectievelijk 6,55 en 6,35 procent, de jaren ervoor schommelde het rond de 10 procent. In 2012 en 2011 was het, met rond de 3 procent, nog lager dan nu.

345 stemmen voor Tunakan Temur

In kiesdistrict Academieplein brachten procentueel gezien (6,96 procent) de meeste studenten hun stem uit. Dat was ook te zien aan het hoge aantal stemmen dat naar de drie verkozen studenten gingen: 345 voor Tunakan Temur, 340 voor Sait Gökçek en 210 voor Willemijn den Herder.

Temur en Den Herder zaten al in de raad en dat geldt ook voor Koen Castenmiller, Appie Kallis, en Arieke Heikens die, in andere kiesdistricten, eveneens voldoende stemmen haalden voor een nieuwe termijn. Nieuwe cmr-studenten zijn naast Gökçek: Ismail Abu Ayyash, Aziza El Zarow, Catja Roggema en Daan den Teuling.

Afscheid van Sandra Hekkelman

Bij de medewerkers, met opkomstpercentages van tussen de 24 en 50 procent in de verschillende kiesdistricten, is ongetwijfeld Sandra Hekkelman, voorzitter van de personeelsgeleding van de cmr, de meest verrassende niet-verkozen kandidaat. In haar kiesdistrict Wijnhaven/Blaak waren twee kandidaten voor één zetel en die ging naar Michael Schelvis, nu al voorzitter van de instituutsmedezeggenschapsraad van de Willem de Kooning Academie.

Hekkelman vertelde dat ze de uitslag een beetje had verwacht, maar vond het wel ‘jammer’. ‘De klus is nog niet af. We zijn nog bezig met het verbeteren van de organisatie en de zichtbaarheid van de cmr.’

Leden die het wel haalden, zijn Joop Geerts, de huidige voorzitter Sjoerd van Vliet, Helen de Haan–Cao, Ed Catijn en Berry Stam. Ze krijgen namens de medewerkers gezelschap van de eerdergenoemde Schelvis, Ans Pellikaan-van Limbeek, Kees Machielse en Tak Pin Lam.

Automatisch in de raad

Laatstgenoemde komt automatisch namens de diensten in de cmr; voor twee raadszetels was hij de enige kandidaat. Verkiezingen waren dus niet nodig. In april volgen tussentijdse verkiezingen en kan de cmr, als er zich namens de diensten minstens één persoon meldt, weer voltallig worden.

Bij het inspraakorgaan diensten (iod) en bij vijf studentengeledingen van instituutsmedezeggenschapsraden (imr) waren er deze week eveneens geen verkiezingen nodig vanwege een tekort aan kandidaten. Acht imr’en kwamen wel tot stand na verkiezingen.

‘Op de HR is ‘everything in Dutch’’

Election night-presentator Victor Vlam stelde enkele van de gekozen kandidaten de vraag waar ze zich in de imr of cmr voor gaan hardmaken. Werkdruk bij docenten kwam voorbij, een gebrek aan studieruimtes en de grief van een internationale student dat op de HR ‘everything in Dutch’ is, inclusief de informatie over de verkiezingen.

Het verbeteren van de communicatie is ook een pijnpunt voor Jesper Oskam, nieuw lid van de imr van de Rotterdam Academy. ‘De communicatie vanuit school; dat vind ik echt een puinhoop.’

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top