Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vluchtelingstudent Hazem: 60 uit 60 studiepunten, ‘vol pakket’

Gepubliceerd: 12 July 2018 • Leestijd: 2 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dit jaar volgden we Hazem, een Ad-student die uit Syrië moest vluchten. Voor onze laatste afspraak namen we taart mee. Er was namelijk iets te vieren.

Hoe ziet Syrische humor eruit? Nou zo: via WhatsApp vraag ik (redacteur bij Profielen) aan Hazem hoe het gaat. ‘Goed hoor. En met jou?’, antwoordt hij. Maar even later: ‘Over mijn studiepunten: helaas kan ik niet doorgaan’ (huil-emoji).

Nadat ik heb gehapt en heb gezegd hoe jammer dat is, volgt: ‘Nee hoor.’ ‘Grapje.’ ’60 punten van 60. Vol pakket (spierballen-emoji). Ik probeerde op een Syrische manier grapjes te maken.’

En zo komt het dat we deze serie afsluiten met taart, samen met Hazems vrouw Taimaa en zoontje Sami in hun huis in Hellevoetsluis.

Vloeiend Nederlands

Het is nog maar vier jaar geleden dat Hazem vluchtte uit Aleppo. In een paar jaar tijd heeft hij vloeiend Nederlands geleerd, is hij herenigd met zijn vrouw en vader geworden van de nu anderhalf jaar oude Sami.

Om na die rollercoaster van vluchten en inburgeren een plek op de Nederlandse arbeidsmarkt te krijgen, moest Hazem terug naar de schoolbanken. Het werd de tweejarige associate degree integraal bouwmanagement waarbij de studenten een baan combineren met een deeltijdstudie.

‘In het begin was het wennen om hier te studeren’, blikt Hazem terug. ‘De technische vakken waren geen probleem. Ik heb een universitaire studie civiele techniek gevolgd in Aleppo. Wat moeilijk was, was de taal. Dan werd in een tentamen gevraagd om de spanning te berekenen over iets waar ik het woord niet eens van kende. Dat is lastig rekenen. Ook had ik nog nooit verslagen geschreven.’

De eerste twee blokken waren daarom zwaar: veel studeren, veel tijd investeren en ’s avonds na het werk toch weer achter de laptop kruipen. ‘Maar nu snap ik het. Al die verslagen zitten op eenzelfde manier in elkaar. Je moet een hoofdvraag en deelvragen bedenken. Die werk je uit in verschillende hoofdstukken en je eindigt met een conclusie. Toen ik dat begreep, lukte het me om de vakken te halen. Zo eindigde ik met zestig punten.’

Jaarcontract verlengd

Het andere goede nieuws is dat Hazems jaarcontract bij bouwbedrijf Visser & Smit Hanab is verlengd. Hij is ‘superblij’. Zijn eerste zomervakantie als werknemer staat voor de deur. Dan komt zijn neef een week op bezoek. Hij is net als Hazem uit Syrië gevlucht en woont nu in Duitsland. ‘We gaan dagjes uit, naar de Efteling en naar een plek in Nederland die ze het Venetië van het noorden noemen.’

Aleppo voor en na

Het is bijzonder voor Hazem en Taimaa om na jaren weer met familie te zijn, want Hazems ouders en zusje wonen in Turkije en Taimaas hele gezin zit nog in Syrië. Hazem laat YouTube-filmpjes zien van Aleppo, een historische miljoenenstad met grandeur en cultuur. Nu: karkassen van beton, hele wijken weggevaagd, cultureel erfgoed vernietigd en onnoemlijk veel menselijk verlies.

‘Kijk daar, op die verdieping heb ik gewerkt bij de spoorwegen’, wijst hij aan. ‘En over deze eeuwenoude markt ging mijn afstudeeropdracht.’

Toch kon hij niet anders dan vluchten. ‘Mijn vader werd van de een op de andere dag gearresteerd. Hij was gebeld door een familielid dat het leger had verlaten en was gevlucht. Het was een heel gewoon gesprek over hoe het met de familie ging. Niks politieks. Toch werd mijn vader opgepakt en twee maanden vastgezet. Zijn kaak werd gebroken, want “die had hij niet meer nodig, omdat hij met iemand had gepraat”, zeiden ze. Hij viel 30 kilo af en toen hij plotseling werd vrijgelaten, zijn we direct gevlucht. In Syrië spelen ze met mensen. Je wordt vrijgelaten en dan ineens weer opgehaald. Het was niet meer veilig voor ons, nog los van de bombardementen en de snipers.’

Dat is nu vier jaar geleden. Hazem zegt dat hij er inmiddels maar om ‘lacht’. ‘Ik kan er niet meer om huilen.’ Zijn toekomst, en die van Taimaa en Sami, ligt nu hier. In Hellevoetsluis waar ze wonen, in Papendrecht waar hij werkt en in Rotterdam waar hij studeert en samen met zijn studievrienden in de pauze Syrisch gaat eten.

Tekst: Esmé van der Molen
Foto’s: Levien Willemse

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Vluchtelingstudent Hazem: 60 uit 60 studiepunten, ‘vol pakket’

  1. Dank je wel Esmè en Levien voor deze mooie interview.
    Jullie waren en zijn altijd welkom.

  2. Mooi om te lezen hoe Hazem zich in de korte tijd dat hij hier is heeft ontwikkeld! Mijn hart breekt bij het lezen van nieuws uit Syrië, prachtig land dat nu in puin ligt. Ik kan me niet voorstellen hoe ik me zou voelen als het mijn huis was. Hoop dat we de dag gaan zien dat Syrië wordt geleid door een rechtvaardig leider die het land weer zijn waardigheid terug geeft.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top