Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ad-studenten met ‘potentieel miljoenenbedrijf’ in finale ondernemersprijs

Gepubliceerd: 29 May 2019 • Leestijd: 2 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De eerste lichting ‘excellente studenten’ van de associate degrees (Ad’s) levert gelijk succes op. Studenten hebben een product bedacht dat windenergie goedkoper kan maken. Maandag kunnen ze er ‘student company van het jaar’ mee worden.

Het team van Excellence Innovations wint de halve van de Student Company van het jaar. Beeld: Stichting Jong Ondernemen

Ze begonnen in augustus aan het excellentieprogramma van de associate degrees, Roy, Yesi, Mariam, Charissa en Jochem, zonder ook maar een flauw idee te hebben waar het heen moest. Een bedrijf opzetten, ja, maar… waarmee? ‘De docent zei: er zijn geen kaders, jullie moeten het zelf uitzoeken’, vertelt Charissa.

Boutspanningsmeter

Jochem, die de Ad engineering volgt, had nog wel een idee: een autonome boutspanningsmeter. Sorry? Ja. Als je een bout aandraait, komt er spanning op te staan en die kun je meten. Normaal gebruik je daar apparatuur voor van duizenden euro’s, maar het kan dus ook voor een paar tientjes. Dat had Jochem een jaar eerder op school uitgedokterd. Voor dat geld kun je die meter gewoon op de bout laten zitten en de spanning op afstand uitlezen.

De autonome boutspanningsmeter meet de eigen frequentie van de bout. Eerst als de bout nog niet aangedraaid is, daarna als ie goed op spanning staat. Daarna permanent, draadloos via het www.

Dat is vooral handig voor windmolens. Daar moet je normaal met een boot of helikopter naartoe (met twee monteurs, voor de veiligheid) om de spanning te controleren en eventueel een bout aan te draaien. Anders flikkert die molen om.

‘Jaarlijks moeten monteurs steekproefsgewijs een aantal bouten controleren’, legt Jochem uit. ‘Als tien procent of meer van de bouten niet goed op spanning staat, moeten alle bouten in een windmolen aangedraaid worden. Dat kunnen er tientallen zijn, alleen al in de fundering, en nog veel meer op andere plekken in de molen. Met onze meter kun je alle bouten permanent meten. En als we dat een tijdje gedaan hebben, kunnen we de data gebruiken om betere voorspellingen te maken.’

Autonome boutspanningsmeter op M72. Beeld: Excellence Innovations

Een ‘proof of concept’ van de autonome boutspanningsmeter (rechts). Beeld: Excellence Innovations

Finale

Is de autonome boutspanningsmeter een winnend idee? Dat moet volgende week duidelijk worden, in de finale van de wedstrijd ‘student company van het jaar’ van Jong Ondernemen, een stichting die ondernemerschap promoot onder leerlingen en studenten.

Zijn de studenten excellent? Ja, dat wel. Ze hebben allemaal een assessment gehaald van het excellentieprogramma van de Rotterdam Acadamy, het instituut van de Hogeschool Rotterdam waar de tweejarige associate degrees (Ad’s) zijn ondergebracht. Ze zijn deel van de eerste lichting van grofweg tien studenten die meededen en ze krijgen een certificaat bij hun diploma om het te bewijzen.

Niet alleen windmolens

Jochem wil de ondernemersprijs naar Rotterdam halen. Zijn groep is de enige Rotterdamse groep in de finale, tussen vier groepen bachelorstudenten van andere hogescholen.

Maar of ze nou winnen of niet, hun bedrijf Excellence Innovations kunnen ze na hun studie waarschijnlijk voortzetten, vertelt de bijna afgestudeerde Charissa van de Ad crossmediale communicatie. ‘Ik heb er veel van geleerd om allerlei ingewikkelde concepten om te zetten in begrijpelijke jip-en-janneketaal.’

Okke de Jong, de docent van het excellentieprogramma, is diep onder de indruk van wat de studenten voor elkaar hebben gekregen. ‘Je kunt dit product op van alles toepassen, niet alleen in windmolens. Het is een potentieel miljoenenbedrijf, en dat terwijl dit de eerste lichting studenten in het excellentieprogramma van de Ad’s is. Het bewijst wel dat als je de lat hoog legt, studenten ook hoog springen.’

Octrooi

De studenten zijn met hun bedrijf een joint venture aangegaan met een bedrijf uit Dordrecht, International Test Solutions, dat is gespecialiseerd in het onderzoeken van materialen met ultrasoon geluid, magnetische velden en andere meettechnieken. Een octrooi op hun vondst is al aangevraagd.

Als de onderhoudskosten van windmolens dankzij de autonome boutspanningsmeter omlaaggaan, stijgen de financiële rendementen op windmolenenergie, hoopt Jochem. ‘Dat betekent meer groene energie. Hebben we toch een bijdrage geleverd aan een duurzame toekomst.’

Excellent.

Tekst: Olmo Linthorst
Beeld: Excellence Innovations

Maandagmiddag 3 juni strijden vijf teams in het Beatrix Theater (Utrecht) in de finale om de titel ‘student company van het jaar’, een bescheiden geldprijs en een plek in de Europese finale in Oslo. Aan de competitie van stichting Jong Ondernemen deden 65 teams mee. Er is ook een publieksprijs. Daarvoor kun je hier stemmen.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Ad-studenten met ‘potentieel miljoenenbedrijf’ in finale ondernemersprijs

  1. L.S., ik wil graag stemmen op de associate degrees, Roy, Yesi, Mariam, Charissa en Jochem, maar herken op de stemlijst geen naam van een groep, die de hunne is / zou kunnen zijn. Graag hulp !!!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top