Het Panel: Ga in je eerste jaar nog niet op kamers
Gepubliceerd: 29 August 2019 • Leestijd: 3 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Zo snel mogelijk weg bij je ouders of zo lang mogelijk thuis blijven wonen en veel geld besparen? De meningen over op kamers gaan zijn verdeeld.
Komende weken starten er pakweg 13.000 nieuwe studenten aan de Hogeschool Rotterdam. Daar zitten jonge eerstejaars bij die overwegen om op kamers te gaan wonen.
Maar is dat in je eerste jaar wel verstandig? Kun je niet beter eerst de studiepunten halen die je nodig hebt om na dat eerste jaar te mogen blijven studeren? Of zijn er juist redenen waarom je juist wel meteen het ouderlijk huis moet verlaten?
We vroegen de leden van Het Panel naar hun mening over de stelling: ‘In je eerste jaar kun je beter nog niet op kamers gaan’.
Charissa van Werkhooven: ‘Ga eerst voor safety‘
Student crossmediale communicatie & ondernemerschap
‘Mee eens. Het studeren is in het eerste jaar sowieso al chaotisch. Je moet wennen aan het nieuwe schoolsysteem, roosters, reizen. Als je dan al op jezelf gaat, komt dat er ook nog eens bij. Ga eerst voor safety en dan voor een nieuwe uitdaging. Leren lopen ging ook niet op één dag.’
Ed Meesters: ‘Denk er goed over na’
Docent social work
‘Op kamers gaan vereist dat je toe bent aan meer zelfstandigheid. En het betekent loslaten van thuis, je sociale contacten daar, je club, je weekendbaantje et cetera. Tegelijk moet je wennen aan je opleiding, nieuwe contacten leggen, een baantje zoeken, noem maar op.
‘Voor de een is dit haalbaar, voor de ander leidt het tot teveel druk en heeft het z’n weerslag op bijvoorbeeld gezondheid of studie.
‘Dus denk er samen met familie en mensen die je kennen goed over na. In het algemeen zeg ik: liever eerst wennen aan school, nieuwe studenten, het ritme enzovoort. Een half of heel jaar later uit huis gaan leidt tot minder ‘jezelf overvragen’.’
Elisa Tsai-Meu-Chong: ‘Een verrijking van mijn leven’
Student (net afgestudeerd) biologie en medisch laboratoriumonderzoek
‘Ik ging zelf gelijk op kamers vanwege de reistijd. Ik vond het een verrijking van mijn leven. Het was ook een uitdaging omdat ik goed na moest denken over mijn financiën en mijn tijdsindeling. Je moet namelijk wel werken naast je opleiding om een kamer te kunnen betalen. En als plannen niet je sterkste kant is, kan dat ervoor zorgen dat je een negatief bindend studie-advies krijgt omdat je prioriteiten verkeerd liggen.’
Ivo van Dalen: ‘Eerst aankijken of opleiding bij je past’
Student finance & control
‘Veel studenten stoppen binnen een jaar met hun opleiding. Dat kan voor een hoop gedoe zorgen als je op kamers bent gegaan. Want misschien ga je erna wel in een andere stad studeren en wil je het liefst wéér een kamer vinden vlakbij je nieuwe school.
‘Daarnaast is het erg intensief om op kamers te gaan. Een nieuwe stad, andere mensen, nieuwe kamergenoten, nieuwe omgeving et cetera.
‘Begrijp me niet verkeerd: ik vind het op kamers gaan een goede ervaring voor elke student die er behoefte aan heeft (en die er geld voor heeft), maar volgens mij kun je beter eerst aankijken of de opleiding bij je past voordat je op kamers gaat.’
Kees Machielse: ‘Op kamers wonen helpt je bij succesvol studeren’
Lector transitie van de haven
‘Als je een opleiding op de hogeschool terugbrengt tot het behalen van een diploma, dan zou ik de stelling onderschrijven. Echter, voor mij is studeren meer dan het halen van een papiertje. Om de eigenzinnige Japanse leraar Toshiro Kanamori aan te halen: de school is geen voorbereiding op het leven, de school is het leven.
‘Bij het volgen van een opleiding hoort dus ook leren op eigen benen te staan. Leren zelf keuzes te maken buiten het beschermende milieu van je ouderlijke woning. Juist in deze fase van je – vaak jonge – leven is deze vorming van groot belang voor hoe je latere leven eruit ziet. Door dit uit te stellen naar een latere fase in de opleiding of zelfs na afloop ervan, zal je eigen ontplooiing vertragen. Zonde.
‘Daar komt bij dat juist verandering van spijs, op kamers wonen dus, ook nieuwe energie los kan maken die je juist helpt bij succesvol studeren. En, niet geheel onbelangrijk, Rotterdam is een leuke stad om in te wonen. Dus ga op kamers!’
Danny Leentvaar: ‘Lang bij ouders wonen scheelt hoop zorgen’
Student chemische technologie
‘Als je niet in de buurt van school woont, begrijp ik het dat je dichterbij op kamers gaat wonen. Maar op kamers gaan kost veel, kosten die voor je betaald worden als je bij je ouders woont. Financieel gezien is het beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.
‘Ik hoor ook vaak dat studenten dan maar maximaal gaan lenen om hun huis te kunnen betalen, beetje onder het motto: maximaal lenen is maximaal leven. Het nadeel is dat je maximaal schuld opbouwt en maximaal studieschuld moet gaan aflossen. Als je zo lang mogelijk bij je ouders blijft wonen, scheelt je dat een hoop zorgen na je studie.’
Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen
Persoonlijk ben ik ervoor om direct op kamers te gaan. Dat heb ik zelf ooit ook gedaan en is me zeer goed bevallen. Ik was er ook echt aan toe om meer zelfstandig te worden. Zolang je op kamers woont, woon je vaak ook nog wel met een been bij je ouders. Je bent er (meestal toch) altijd welkom en als je het een keer niet trekt, logeer je er ook weer een tijdje. Omdat mijn afstuderen niet zo vlotte, heb ik een paar maanden veel bij mijn ouders gelogeerd. Dat bleek ik nodig te hebben. Op kamers tijdens je studententijd is dan ook een mooie periode om langzaam richting zelfstandigheid te groeien.