Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, als stagiair ben ik niet welkom aan de medewerkerstafel

Lieve Tosca,

Als student aan de lerarenopleiding loop ik stage op een middelbare school. Tot mijn verbazing hebben ze in de personeelskamer een aparte tafel voor de stagiairs. Op zich niet verkeerd, want zo maken stagiairs makkelijker contact met elkaar. Maar als ik aan een andere tafel ga zitten, word ik weggekeken. Van mijn klasgenoten hoor ik dat dit ook op andere plekken normaal is. Ik vind het vreemd en voel me er minder door. Er een opmerking over maken durf ik niet, want ze moeten mij straks ook beoordelen. Wat kan ik doen om dit te doorbreken?

Lfs, Stagetafel

Lieve Stagetafel,

Ik snap helemaal dat je je op deze manier ‘minder’ voelt dan je collega’s op je stageschool. Het is toch een beetje alsof je in een restaurant aan de kindertafel wordt gezet. En dat terwijl je niet voor spek en bonen meedoet, maar net als iedereen gewoon komt werken.

Als ik me in de medewerkers van je school verplaats, kan ik me voorstellen dat ze soms liever met hun collega’s praten. Pauzes zijn handig om even te babbelen of een probleempje te bespreken en dat gaat nou eenmaal makkelijker met mensen die je al een tijdje kent dan met stagiairs. Al is het maar omdat stagiairs komen en gaan. Niet iedereen vindt het waardevol om te investeren in tijdelijke relaties.

Toch is het van de zotte dat een stageschool dit soort segregatie faciliteert, want het is voor alle partijen goed om gemengd te pauzeren. Stagiairs moeten tijdens hun stage leren hoe het is om in de beroepspraktijk te werken en daar hoort de pauze bij. Door samen te pauzeren leer je wat normaal pauzegedrag is en kun je horen wat er speelt op school.

Voor vaste medewerkers kan het ook geen kwaad om eens met stagiairs te praten. Want misschien hebben die wel iets nieuws geleerd op hun opleiding. Of kan hun frisse blik op de school heel verhelderend zijn.

Maar ja, wat doe je eraan? Ik snap dat een opmerking over een stagetafel je geen onvoldoende moet opleveren. Ik zou het eerst met je stagebegeleider van de opleiding bespreken. Die kan het dan opnemen met je stageschool. Daarnaast zou ik Profielen Magazine open op de medewerkerstafel leggen. Misschien leren die docenten er wat van.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 13 February 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top