Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca Ukelele

Lieve Tosca, hoe blijf ik tot de zomervakantie gemotiveerd?

Lieve Tosca,

Terwijl buiten de zon steeds harder schijnt, wordt mijn schoolgebouw leger en leger. En dat terwijl ik nog zeker drie weken moet buffelen om al m’n schoolwerk voor dit jaar af te krijgen. Op lekkere dagen kan ik m’n motivatie niet vinden. Zodra een van m’n vrienden begint te appen over een dagje naar het strand of een middag op het terras, krijg ik niets meer gedaan. Als ik meega, denk ik aan m’n schoolwerk. En als ik aan school blijf werken, denk ik aan m’n vrienden op het terras. Het schiet niet op! Hoe krijg ik m’n werk af?

Lfs, Badlaken

Lief Badlaken,

Hard moeten werken terwijl iedereen die je kent van het goede leven geniet, is stom. Misschien kun je voor jezelf ook wat meer tijd vrijmaken voor het goede leven, zodat je niet het gevoel hebt dat iedereen lol heeft behalve jij.

Een goede planning is alles. Maak een lijst van alle dingen die je nog moet doen en probeer van ieder ding in te schatten hoeveel tijd het gaat kosten. Als je dit weet, kun je gaan plannen. In plaats van iedere dag tussen 10.00 en 16.00 uur te werken, kun je ook je eigen tropenrooster maken. Zet je wekker lekker vroeg en werk bijvoorbeeld van 7.00 tot 13.00 uur. Hierna ben je de rest van je dag vrij om te doen wat je wilt.

Kost je werk je altijd meer tijd dan gepland, probeer dan de volgende trucjes:
– Doe alle taakjes die je echt moet doen als eerste. Zo weet je zeker dat je die dag je planning gaat halen.
– Beantwoord niet de hele tijd je mail, maar kies je momenten. Aan het begin (voor of na de taken die je echt moet doen) en aan het einde van je werkdag is vaak genoeg.
– Werk in behapbare blokjes (van een halfuurtje) en geef jezelf daarna een paar minuten pauze om wat te drinken of even op Instagram te spieken. De hele tijd aan een stuk doorwerken heeft weinig zin, tenzij je echt in een lekkere flow zit.
– Ga niet op social media als je aan het studeren bent. De minuten die je tijdens je werkuren scrollt, kun je straks niet meer in de zon zitten. Dus kies wijs.
– Zelf ga ik altijd heel lekker op afstreeplijstjes. Schrijf op wat je moet doen en streep de taken die je hebt afgerond af. Op die manier zie je precies hoe ver je in het proces bent.
– Kom je niet uit qua planning, overweeg dan eerder om in het weekend te werken dan om nachten door te halen. Slaap is je vriend als je hard moet werken, het ruimt je rommelige hoofd op. Dus slaap, als je kunt.

Met je HR-studenten- én medewerkerspas mag je tot het einde van de maand trouwens gratis het terrein van de Parade op. Dat scheelt je toch weer 8,50 euro. Goede reden om op tijd te beginnen of toch dat ene college op school mee te pakken.

Succes en hang in there. Het wordt vanzelf vakantie.
Ondertussen bikkelen wij hier op de redactie ook nog tot 12 juli door om je van nieuws, blogs en andere gezellige afleiding te blijven voorzien.

Lfs, Tosca

Op dinsdagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren.
Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Gepubliceerd: 19 June 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, hoe blijf ik tot de zomervakantie gemotiveerd?

 1. Ik heb op mijn laptop een plug-in die tussen bepaalde tijden al mijn social media kanalen blokkeert. Mijn mobiel zet ik ‘s ochtends op vliegtuigstand. Zo heb ik geen (online) afleiding en kan ik mij meestal goed concentreren. Een opgeruimde werkomgeving helpt vaak ook! Dan raak je niet afgeleidt door spullen die om je heen liggen of staan.

  Zorg ook voor genoeg drinken en eten tijdens het werken, dan houd je jouw energie pijl hoog en kun je beter achter elkaar doorwerken. Vergeet niet, zoals Tosca al zei, om af en toe pauze te nemen.

  Veel succes, ik ga ook weer verder aan mijn scriptie 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top