Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, hoe krijg ik dat knusse decembergevoel van vroeger terug?

Lieve Tosca,

Ik merk dat het bijna Sinterklaas is want de zwartepietendiscussie is volop aan de gang. Binnenkort wordt het dus ook weer Kerst. Vroeger vond ik december een knusse maand, maar nu overheerst bij mij het ongezellige gevoel van onvrede en polarisatie. En die gevoelens verpesten mijn feestmaand. Hoe krijg ik mijn oude gezellige decembermaand terug?

Lfs,
Zehebbenmijndecemberafgepakt

Lieve Zehebbenmijndecemberafgepakt,

Vroeger keek ik ook enorm uit naar de feestdagen. Sinterklaas met familie: hartstikke gezellig. Kerst: het liefst drie dagen! Cadeautjes uitzoeken, gedichten schrijven, alles mooi inpakken: ik kon er dáááágen druk mee zijn. En de feestdagen zelf vond ik ook echt feestelijk, mooie kleren aan en knus met elkaar spelletjes spelen en eten.

Those days have changed.
Voor mij persoonlijk heeft dat niet zozeer met het zwartepietendebat te maken als met m’n agenda die jaar in jaar uit voller wordt. Sinterklaas heeft ons al een paar jaar niet meer bezocht, Kerst vieren we wel en dat is heel gezellig. Hoewel ik niemand meer ken die écht zin heeft om een luxe vijfgangendiner te hosten. Als we bij elkaar komen zijn er cadeaus, gedichten en gourmetsets.

Mijn feestdagen zijn dus niet zoals die uit m’n jeugd waarin cadeautjes nog spannend waren en alle knutselwerkjes en pauzes over feestdagen en vakanties gingen, maar ook niet zoals die van de tv-reclames waar je rond deze tijd mee doodgegooid wordt. Ik denk dat het voor mij vooral belangrijk is om weer wat meer aandacht en liefde aan de feestdagen te besteden. En dus niet alle cadeaus bij elkaar te webwinkelen, maar naar de winkel te gaan voor gezelligheid en mooi inpakpapier.

En op de feestdagen zelf m’n telefoon in m’n tas te laten en écht met m’n familie en vrienden te praten. Misschien ga ik zelfs wel koken, je moet toch wat als je niet via Instagram naar de kerstbomen van anderen kan staren 😉

Over Instagram gesproken: ik vroeg onze Instagram-volgers wat zij deden om hun decembermaand gezellig te houden en hun adviezen waren superpraktisch.

– Focus op wat jou vroeger in de stemming bracht.
– Draai het kerstalbum van Michael Bublé.
– Stop Sint in de zak en zet alvast de kerstboom neer.
– Ga een maand offline en zoek het echte contact.

Lieve Zehebbenmijndecemberafgepakt, pak je december weer terug. Creëer je eigen knusse bubbel en negeer alle polariserende discussies die je uit je vibe halen. Het is jouw feestje. En als je je nou gaat vervelen deze feestdagen, kan je alsnog de oerhollandse traditie van bekvechten aan de kersttafel nieuw leven inblazen.

Alvast een heel fijne decembermaand,

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren.
Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 20 November 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, hoe krijg ik dat knusse decembergevoel van vroeger terug?

 1. Lijkt mij wel een goed advies: “Creëer je eigen knusse bubbel en negeer alle polariserende discussies die je uit je vibe halen. Het is jouw feestje”. Goed idee Tosca.

 2. Mee eens Ad en Tosca. Polariserende en negatieve berichten worden meer gedeeld en dan lijkt het erop dat sommige dingen niet leuk meer zijn. Maar uh.. Als je ze niet leest en gewoon je eigen ding doet, dan is er heel wat gezelligs van te maken!

  Er is niemand die jou tegen houdt om cadeautjes uit te zoeken, gedichten te schrijven, alles mooi in te pakken en daar dagen druk mee te zijn. Je hebt je eigen december afgepakt van jezelf!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: