Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, hoe krijg ik mijn studerende kinderen uit huis?

Lieve Tosca,

Als docent op de Hogeschool Rotterdam zie ik jaarlijks klassen vol studenten. Het overgrote deel van hen woont thuis, net als mijn dochters. Wij wonen heerlijk centraal in Rotterdam en de dames kunnen zich geen betere plek wensen om te wonen. Vandaar dat ze totaal geen aanstalten maken om uit huis te gaan. We hebben het gezellig met elkaar en daar ben ik trots op, maar stiekem hoop ik dat ze binnenkort aan een nieuwe fase van hun leven beginnen. Ik zou ze verschrikkelijk missen, maar ik gun hen (en mijn man en mij) een meer zelfstandig leven. Ik ben me bewust van de krappe en dure huizenmarkt en alle andere beren op de weg, en wil ze ook niet kwetsen. Hoe pak ik het aan?

Liefs,
Ganoueensopkamers

Lieve Ganoueensopkamers,

Het is fijn om te lezen dat jullie het zo leuk hebben met elkaar. Jullie hebben een prachtig gouden kooitje gebouwd waarin je dochters het naar hun zin hebben. Het gaat lastig worden hen ervan te overtuigen dat het leven buiten het kooitje nog leuker is dan binnen, maar het kan denk ik wel.

Dat studenten steeds langer thuis blijven wonen, is goed te verklaren. De druk om snel (af) te studeren is stevig, vooral aan het begin van de studie. En de kamerhuren zijn door krapte op de markt hoog. Like it or not, ik vrees dat je dochters in ieder geval tot na hun propedeuse bij je blijven wonen. Daarna is er meer ruimte voor bijbaantjes die misschien een klein beetje studievertraging opleveren.

Als ze hun ‘P’ al op zak hebben, is het denk ik tijd om te praten over de toekomst. Hoe zien zij die zelf? Willen ze graag tot het einde van hun studie thuis wonen of hebben ze andere ideeën? En hoe verhouden die ideeën zich tot die van jou en je man?

Ik kan goed begrijpen dat dit een lastig gesprek is, maar ik denk dat uit huis gaan een van de laatste stappen in de opvoeding is. En – in tegenstelling tot veel eerdere opvoeddingetjes – een die jullie in goed overleg samen kunnen nemen.

Ooit heb je je dochters waarschijnlijk zelfstandig naar de middelbare school leren reizen. Misschien was het met de fiets, misschien was het met de tram of bus, maar het was iets dat ze nog nooit hadden gedaan en jullie vonden het waarschijnlijk allemaal een beetje eng. Er werd overlegd over bereidheid, bekwaamheid, veilige routes en kosten. Waarom zou je uit huis gaan niet hetzelfde aanpakken als zelfstandig reizen?

Inventariseer wat de wensen zijn, wat er (on)mogelijk is en maak een planning die jullie helpt bij jullie gezamenlijke doel te bereiken. Misschien vinden ze het lastig om te overzien wat zelfstandig wonen inhoudt. Als dat het geval is, kunnen jullie samen doornemen wat er allemaal bij komt kijken en ontdekken of ze klaar zijn voor deze verantwoordelijkheden. Misschien vinden ze het spannend om uit huis te gaan: wat als het niet bevalt? Dan kun je ook afspraken maken over terugkomen.

Het vinden van woonruimte is momenteel lastig; bedenk dat je dochters de ‘markt’ nog niet zo goed overzien als jij, dus help ze met inschrijvingen bij (bonafide) verhuurders en oriënteren op andere mogelijkheden, zoals antikraak of onderhuur. Zet ook jullie hele netwerk in bij de zoektocht: samen kennen jullie meer mensen dan alleen.

Als geld een obstakel is, kunnen jullie samen kijken naar leningen of bijdrages. En mocht je de financiële middelen hebben om een tweede huis te kopen, verken die optie dan eens. De hypotheekrente is nu zo laag dat de maandlasten van een koopappartement(je) lager zijn dan de huur van een kamer.

Blijf niet stilletjes hopen op een spoedig vertrek, maar ga het gesprek aan en maak een plan. Het hoeft natuurlijk geen volledig uitgewerkt verhuisplan te zijn. Het plan kan ook zijn: we gaan ons oriënteren en hebben het er over een half jaar weer over.

Wees lief voor elkaar en geniet vooral nog even van ze nu ze er nog zijn. Ze zullen waarschijnlijk veel langer op zichzelf wonen dan bij jou. Over een paar jaar ga je ze bellen met de vraag wanneer ze weer eens langskomen.

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 27 November 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, hoe krijg ik mijn studerende kinderen uit huis?

  1. Mijn ouders waren juist blij dat ik thuis bleef, zodat ik geen mega studielening heb. Ik mis een beetje context met hoe oud ze zijn etc. Ik zou zeggen hou ze lekker thuis, zadel ze niet met een mega studielening op en geniet ervan nu het nog kan!

  2. Bij mij thuis hebben we wat huishoudelijke taken verdeeld, zoals het in- en uitruimen van de vaatwasser. Dat doen mijn broertje en ik. Ook maak ik mij nog ‘onsterfelijk’ door regelmatig heerlijk te koken. Mijn ouders zijn altijd wel blij als ik uit mijzelf ga koken en dat als zij thuiskomen niet nog eens hoeven te koken. Zo doe ik nog eens iets terug voor mijn ‘woningkosten’ 😉

  3. Ik snap niet echt waarom ze zo graag haar kinderen uit huis wil hebben want:

    “Als geld een obstakel is, kunnen jullie samen kijken naar leningen of bijdrages.”

    Niet ieder gezin kan lenen en ons is altijd verteld dat een lening geen invloed zou hebben op je hypotheek na je studie. Toch blijkt het zo te zijn dat je minder mag lenen als je een studie schuld hebt. Als je dan klaar bent met je opleiding en wilt beginnen aan een huisje, boompje, beestje dan is dat toch weer een nieuw obstakel. Volgens NOS is het minimaal 1,2 * studieschuld wat je minder mag lenen. (Source: https://www.youtube.com/watch?v=o7zxNkcbZp4)

    Dan leidt op kamers gaan ook vaak tot langer studeren omdat je ineens meer verantwoordelijkheden krijgt en dit maakt het studeren alleen maar duurder. En alleen hier al om wekt dit artikel een beetje een onrealistisch blik op studeren op.

  4. Je moet er vroeg mee beginnen. Mijn ouders zeiden al toen ik nog in mijn kinderjaren was: “Als je 18 bent, is het tijd om het huis te verlaten”. Ik ben uiteindelijk het huis uitgegaan toen ik 17 was. Je moet duidelijke verwachtingen scheppen! En probeer ze ook niet teveel te beschermen, tegen bijvoorbeeld malafide huisjesmelkers. Ik heb een keer een huisbaas gehad die een zware crimineel bleek te zijn. Daar heb ik veel van geleerd! Niet iemand zomaar vertrouwen en eens wat navraag te doen voordat je met iemand in zee gaat.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top