Lieve Tosca, hoe vind ik een baan in de creatieve sector?
Lieve Tosca,
Binnenkort mag ik m’n diploma ophalen. Ik vind het fijn om m’n schoolcarrière af te ronden, maar ik ben zoekende wat m’n professionele carrière betreft. Ik weet niet hoe en waar ik werk kan vinden in mijn creatieve sector. Vacaturewebsites en LinkedIn tonen amper creatieve vacatures en aan m’n netwerk heb ik ook niets. Dus hoe vind ik een baan die bij me past? En als ik dan een sollicitatiegesprek heb, hoe overtuig ik die werkgever er dan van om mij (met mijn nul jaar ervaring) die baan te geven?
Lfs, Jobless
Lieve Jobless,
Het afronden van je studie is voor veel studenten een overwinning en angstig tegelijk. Lucky bastards kunnen op hun afstudeerstage blijven hangen of hebben op een andere manier een baantje gevonden, maar een grote groep moet net als jij op zoek naar werk of in ieder geval een goede dagbesteding tot je een baan hebt gevonden.
In de creatieve sector zijn niet altijd vacatures voor gave functies. Creatieven werken vaak samen met andere creatieven die ze al kennen, vinden via werk of via de ateliers waar ze werken. Ik denk dus dat het tijd is om je netwerk uit te breiden met mensen die in jouw branche werken of meer van jouw branche weten.
Aangezien ik niet precies weet in welke branche je wilt werken, moet ik het advies algemeen houden. Ga op zoek naar bedrijven, bureaus en ateliers waar je zou willen werken en neem contact met ze op. Bel of stuur een mailtje om te vertellen dat je hun werk gaaf vindt en dat je starter bent op de arbeidsmarkt. Vraag of je eens mag langskomen om het over hun bedrijf en het werkveld te hebben.
Lees ook: Lieve Tosca, hoe moet je netwerken?
De meeste mensen vinden het leuk om over hun werk te praten en vrijwel iedereen heeft weleens tijd voor een kop koffie of een broodje. Dus schaam je niet, zorg dat je portfolio op orde is, je Instagramkanaal er schitterend bijligt, verdiep je in het bedrijf en leg contact. We zijn allemaal ooit ergens begonnen en de meeste mensen weten nog goed hoe spannend die eerste stappen op de carrièreladder waren. Dus vraag hulp en je zal het waarschijnlijk krijgen.
Goed, ik ga ervan uit dat je de komende maanden een paar gesprekjes met leuke creatieven en bedrijven hebt. Zorg dat je goed voorbereid bent. Ik vind het nooit fijn als ik het idee heb dat degene die mij wat komt vragen zich nergens in heeft verdiept. Dus check even via openbare kanalen (website, social media, LinkedIn) wat jouw contact de laatste tijd op werkgebied heeft gedaan. Dat praat makkelijker. En bereid wat gerichte vragen voor over carrièrestappen en dingen waar jij hulp bij kan gebruiken.
Als het tijdens het gesprek klikt, kan je altijd vragen of je eens een dagje, weekje of maandje mag meelopen. Zo doe je ervaring op in je branche (bye, nul jaar ervaring), kan je laten zien wat je kan en bouw je je netwerk op. Win-Win-Win.
Lees ook: ‘Je droombaan is nooit 100 procent alleen maar leuk’
Tijdens je zoektocht zul je waarschijnlijk een ander baantje moeten vinden om je vaste lasten te kunnen betalen. Dat is oké, je bent echt niet de enige. Probeer iets redelijk flexibels te vinden wat je de ruimte biedt om op kennismakingsgesprek of snuffelstage te gaan en vergeet niet je innerlijke artiest te voeden. Als creatieveling verkoop je vooral je eigen brein. Blijf dus inspiratie zoeken, creëren en delen wat je doet. Op die manier blijf je interessant voor mogelijke opdrachtgevers en bazen.
En mocht jij (of iemand anders die dit leest) een baan in de journalistiek ambiëren: je bent altijd welkom om eens bij Profielen te komen snuffelen. De redactie (we bestaan uit twee redacteuren, een eindredacteur, een beeldredacteur/illustrator, een front-end developer en hoofdredacteur) vertelt graag over haar werk. Mail en wees welkom.
Gefeliciteerd met je diploma, je carrièrepad ontvouwt zich vanzelf als je op ontdekkingstocht durft te gaan.
Lfs, Tosca
Op dinsdagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren.
Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top