Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, ik had seks met m’n stagebegeleider en nu heeft-ie me een onvoldoende gegeven

Lieve Tosca,
Na een uit de hand gelopen bedrijfsfeestje van mijn stagebedrijf ben ik in het bed van mijn stagebegeleider beland. Hierna ben ik verliefd geworden op een collega waar ook een aantal dingetjes mee zijn gebeurd. Dit verhaal is uiteindelijk ook bij mijn stagebegeleider terechtgekomen en hierdoor is er een gespannen en ongemakkelijke situatie ontstaan tussen mij en mijn stagebegeleider.
Aan het einde van m’n stage heb ik van school een voldoende gekregen voor m’n stage, maar van m’n stagebegeleider een onvoldoende. Ik durf de confrontatie met hem niet aan te gaan om dit probleem op te lossen en durf dit ook niet aan mijn docentbegeleider te vertellen. Wat moet ik doen?
Lfs Clusterf*ck

Lieve Clusterf*ck,

Ik denk dat je het antwoord op deze vraag eigenlijk zelf al weet: je moet nog één keer met de spreekwoordelijke billen bloot om deze bende op te ruimen. Doe je dat niet, dan moet je waarschijnlijk je stage opnieuw doen. Terwijl je je stageperiode al met een voldoende hebt afgerond. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Dus beter zie je nu een paar uurtjes af, dan straks een hele onderwijsperiode.

Oké: wat je hebt gedaan was niet handig, maar wat je stagebegeleider heeft gedaan is onredelijk en kinderachtig. Het is tijd om over je schaamte heen te stappen en een beetje boos te worden. Als jij tijdens je stage gewoon goed werk hebt geleverd en niet hebt gehoord dat je slecht presteerde, heeft hij geen reden om je een onvoldoende te geven.

Ga je het eerst met je stagebegeleider bespreken of betrek je je docentbegeleider erbij? Voor beide opties is wat te zeggen. De keuze is aan jou.

Optie 1 – Neem eerst zelf contact op met je stagebegeleider
Plan een gesprek in met je stagebegeleider en vraag hem waarom je een onvoldoende hebt gekregen. Als zijn verklaring weinig of niets met jouw kwaliteiten als stagiair te maken heeft, moet je hem vragen zijn eindoordeel te herzien.
Als hij niet met je wil afspreken, kun je een afspraak met zijn leidinggevende inplannen. In de meeste bedrijven worden relaties met collega’s (en al helemaal relaties waarbij sprake is van een gezagsverhouding) niet goedgekeurd. Alleen al aanstippen dat je niet bang bent om contact op te nemen met zijn baas, zou voor beweging kunnen zorgen.

Optie 2 – Zet je docentbegeleider in
Als je het te spannend vindt om zelf de confrontatie met je stagebegeleider aan te gaan, kun je je docentbegeleider inzetten. Hij of zij kan – eventueel met jou – contact leggen met je stagebegeleider en onderzoeken waarom je een onvoldoende hebt gekregen.
Wanneer je docentbegeleider op je stageplek is geweest en er toen niet gesproken is over een ondermaatse prestatie, zal je docent je zeer waarschijnlijk steunen als je vraagt om een cijfer dat je stageperiode wel recht doet.

Het is echt onzin om je stage opnieuw te doen omdat je geen hulp durft te zoeken. Doe jezelf dat niet aan en ga zo snel mogelijk op eigen houtje of met je docentbegeleider op zoek naar een goede oplossing voor dit pikante probleem. Dat zorgt hopelijk voor een bevredigender eindresultaat.

Liefs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Gepubliceerd: 10 April 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

15 Responses to Lieve Tosca, ik had seks met m’n stagebegeleider en nu heeft-ie me een onvoldoende gegeven

 1. “wat je stagebegeleider heeft gedaan is onredelijk en kinderachtig”. Waarop gebaseerd? Misschien heeft zij haar stage gewoon niet goed gedaan? Met sex ‘betaal’ je niet voor een voldoende!

 2. De school heeft haar een voldoende gegeven, daar zou je uit kunnen afleiden dat ze haar stage wel goed (of in ieder geval voldoende) heeft afgerond, toch?

 3. Losbandigheid, zeker op werk/stage, loopt bijna altijd uit op problemen.

  Gewoon de waarheid vertellen, what goes around, comes around.

 4. Wait what. Dit is volgens mij een perfecte onvoldoende op functioneren in een organisatie als je binnen een stageperiode met 2 collega’s loopt te flikflooien. Of het moet bedrijfspolicy zijn. Dan verdien je een 10.

  En als je docent niet weet wat je op de werkvloer uitspookt kan dat onmogelijk meedingen in je beoordeling, en daarom heb je ook een stagebegeleider want die ziet je op de werkvloer (en meestal niet in bed)

 5. @Kuisheid
  Er worden geen geslachten genoemd, waarom ga je ervan uit dat het om een meid gaat, die dus dr benen gesloten moet houden? En waarom ligt de fout alleen bij de student?

 6. Ik vindt eerlijk gezegd dat hier een erg eenzijdig beeld wordt neergezet van de stagebegeleider. Natuurlijk snap ik dat er voor dit artikel geen ruimte is voor hoor en wederhoor. Maar misschien was haar stage wel gewoon onder verwachting. Het lijkt me dat het wel vaker gebeurt dat de beoordeling vanuit school verschilt dan de beoordeling van het bedrijf. Er wordt namelijk op andere criteria beoordeeld.

  Door deze zaak is de hele stagebeoordeling sowieso bevuild. Want als ze nou wel een dikke voldoende had gekregen? Was dat dan geweest omdat ze zo goed gepresteerd heeft op stage, of omdat ze zo goed gepresteerd heeft in bed? Ik weet wel wie dan haar mond had gehouden…

  Achteraf, en als buitenstaander, is het natuurlijk makkelijk praten. Maar ik hou de band met mijn stagebegeleider en collega’s zo zakelijk mogelijk. Ook tijdens borrels drink ik bewust minder. Je bent niet bij de verenging ofzo…

 7. Ik zou zelf tijdens zo’n gesprek met de stagebegeleider toch wel even de microfoon van mijn telefoon aanzetten en het gesprek voor de zekerheid opnemen… Het voelt heel flauw, maar dan kan je zo iemand toch op zijn of haar woorden terugpakken, en het eventueel aan school als bewijsmateriaal afleveren om je onterechte onvoldoende op te krikken. Is ook niet helemaal volgens de wet volgens mij, maar toch.

 8. @SoortVavnAnoniem

  Er worden wel geslachten genoemd, er wordt namelijk naar de stagebegeleider verwezen als een ‘hij’, terwijl Tosca naar de docentbegeleider verwijst als een ”hij of zij”.

  ”Als hij niet met je wil afspreken, kun je een afspraak met zijn leidinggevende inplannen.”

  ”Als je het te spannend vindt om zelf de confrontatie met je stagebegeleider aan te gaan, kun je je docentbegeleider inzetten. Hij of zij kan – eventueel met jou – contact leggen met je stagebegeleider en onderzoeken waarom je een onvoldoende hebt gekregen.”

  Dus het is een logische aanname/gedachte dat de OP (Clusterf*ck) vrouwelijk is, of je moet er van uit gaan dat de OP homoseksueel is, dat kan natuurlijk ook.

  En wat betreft wie er wel of niet fout zit; de OP geeft aan dat de huidige situatie een probleem voor haar is, terwijl hij/zij er ten alle tijde (als ik het goed begrijp) voor heeft kunnen kiezen om niet te rollebollen met collega’s. Ik zeg niet dat de stagebegeleider en de collega zich professioneel hebben gedragen, maar de OP had kunnen/moeten weten dat het niet slim is om naar bed te gaan met de stagebegeleider en een collega.
  Samengevat: OP is de probleemeigenaar en had het probleem (tweemaal) kunnen voorkomen.

 9. Naar de vertrouwenspersoon van het stagebedrijf gaan is ook een mogelijkheid.

 10. Zoals je als kind al geleerd is: Eigen schuld, dikke bult. Je hoeft geen Einstein te zijn om te beseffen dat wat OP doet fout is en de kans groot is dat hier negatieve consequenties aanzitten. Ik kan er slecht tegen dat OP zichzelf neerzet als slachtoffer terwijl dit in deze zin totaal niet het geval is.

  De stagebegeleider waarvan OP misschien zijn hart gebroken heeft is eerder het slachtoffer in deze situatie. Dat OP de confrontatie niet aan durft te gaan zegt al genoeg over hoe OP zelf denkt dat de stagebegeleider erin staat. Neem gewoon verantwoordelijkheid voor je daden en ga de confrontatie aan met de stagebegeleider.

 11. Een onredelijke situatie is het zeker. Ik ben net als Tosca van mening dat open kaart spelen de enige optie is.
  Als ik wat van mijn domme acties heb geleerd is open kaart spellen meestal de oplossing geweest.

  Je komt hier zeker wel onderuit OP.

  Tip: Houdt werk en behoeftes gescheiden 😉

 12. Ga er gerust van uit dat deze studente haar lesje geleerd heeft. Zelf ben ik met een ex-studente getrouwd geweest (19 jaar leeftijdsverschil), maar de ‘eerste stap’ heb ik pas een jaar na haar afstuderen gezet. Een functionele relatie biedt je wel de mogelijkheid om iemand te leren kennen, maar wacht met persoonlijke relaties totdat de machtsverhouding docent/student (of stagebegeleider/student) ruimschoots voorbij is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top