Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, ik heb een ontzettende crush op m’n studieloopbaancoach

Lieve Tosca,

Ik heb een ontzettende crush op mijn studieloopbaancoach (slc). Ik heb hem voor meerdere vakken en dat maakt het lastig hem te ontlopen. Als ik hem aankijk, droom ik weg. Soms wordt het gevoel minder, maar als ik hem dan weer zie, ben ik terug bij af. Ik probeer het van me af te zetten, want ik heb al vijf jaar een relatie. Zeg me alsjeblieft wat ik kan doen, want nu word ik langzaam gek.

Groetjes, Hopeloze dromer

Lieve Hopeloze dromer,

Wat een lastige situatie, ik kan me voorstellen dat dit je schoolwerk en je relatie niet ten goede komt. Ik denk dat het belangrijk is om je te realiseren dat je (naar alle waarschijnlijkheid) niet daadwerkelijk verliefd bent op je slc, maar op het beeld dat je van hem hebt.

De reden waarom ik dit denk, is vrij simpel: je kent deze man niet. Natuurlijk heb je hem ontmoet en vind je hem waarschijnlijk ook wel echt aantrekkelijk. Maar je ként hem niet. Je weet niet wat-ie graag eet, wat z’n hobby’s zijn, hoe z’n ouders heten, waar hij gelukkig van wordt of wat-ie stemt. Je kent hem alleen als jouw slc en docent.

En laten we eerlijk zijn: ik snap dat je hem leuk vindt. Momenteel is hij het perfecte vriendje. Als je een afspraak met hem maakt, is hij er voor je, hij neemt jou en je issues serieus, luistert naar je en zoekt met jou naar oplossingen. Maar vergis je niet, dit is zijn werk. Hij wordt door de Hogeschool Rotterdam betaald om dit met jou te doen.

Daarnaast speelt er misschien ook zoiets als ‘overdracht’, een term uit de psychologie. Volgens Wikipedia betekent dit ‘de projectie van gevoelens, wensen en verwachtingen uit een eerdere relatie op een ander persoon. Dit kan een therapeut of begeleider zijn’.  Deze blog van een meisje dat worstelt met overdracht is ook heel interessant.

Het is denk ik belangrijk om uit te zoeken waarom je zoveel gevoelens hebt voor je slc. Als je er zelf niet uitkomt, kan je dit ook met je vriend bespreken. Hij kent je (jullie zijn immers al vijf jaar bij elkaar) en kan je waarschijnlijk helpen ontdekken waarom je doet wat je doet. Als je het eng vindt om dit met je vriend te bespreken, kan je het ook met je ouders, vrienden of een therapeut doen.

Ik zou je willen aanraden niet aan je slc op te biechten dat je verliefd op hem bent. Dit brengt jullie allebei in een lastige situatie. Wanneer je je verliefdheid minder aandacht geeft, zal die ook minder belangrijk voor je worden. Daar schreef ik al eerder een Lieve Tosca over die je hieronder kunt lezen:

Lieve Tosca, ik heb verkering én kriebels voor m’n ex

Sterkte!

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Gepubliceerd: 3 April 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top