Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca

Lieve Tosca, ik heb verkering én kriebels voor m’n ex

Lieve Tosca,

Ik heb een liefdesprobleem: ik heb een vriend, maar vind m’n ex ook nog leuk. Ik ben een maand met m’n ex geweest en was toen echt in de wolken. Ondertussen heb ik dus een andere vriend, maar m’n ex speelt door m’n hoofd en ik heb er last van. Als hij me eens in de zoveel tijd appt, krijg ik een kriebeltje in m’n buik. Bij mijn huidige vriend heb ik dat niet, terwijl ik wel gevoelens voor hem heb in de zin van liefde. Ik wil graag over m’n ex heen komen. Wat moet ik doen?

Lfs, Kriebeltje

Lief Kriebeltje,

Je komt het makkelijkst over je ex heen als je hem geen aandacht meer geeft. De uitdrukking ‘wat je aandacht geeft, groeit’ is hier heel toepasselijk. Zolang jij aan hem blijft denken, neemt hij een plek in in je leven. Wanneer je niet meer aan hem denkt, zal hij vanzelf minder belangrijk voor je worden.

Nu denk je waarschijnlijk: maar die kriebel dan, daar moet ik toch wat mee? Dat kan ik toch niet negeren? Want als je lijf zo op iemand reageert, dan zegt dat wat. Toch?
Nou nee, niet altijd. Om dat te kunnen uitleggen, moet ik je eerst wat meer vertellen over verliefdheid.

Als je verliefd op iemand wordt, haalt je lijf allerhande trucjes uit om ervoor te zorgen dat jij en je lover zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen. Als je je lover ziet, pompt je lijf adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine de bloedbaan in. Door die chemische cocktail gaat je hart sneller kloppen, krijg je kleffe handjes, voel je vlinders in je buik en voel je je onverwoestbaar.

Dat klinkt heel romantisch, maar eigenlijk ben je verslaafd aan elkaar. Ditzelfde proces ervaart een junk ook wanneer hij zijn lievelingsmiddel ziet. Als je verliefd bent, raak je dus verslaafd aan het gevoel dat je elkaar geeft.

Het opmerkelijke aan verliefdheid is dat het na een jaar meestal over is. Wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan naar de chemische huishouding van (verliefde) mensen en ontdekten dat negentig procent van de koppels na een jaar niet meer verliefd was. De chemische kermis in hun lijven was voorbij. Ze voelden nog wel voor hun partner, maar de kriebel was verdwenen.

Wanneer je verkering uitgaat terwijl je lijf nog heel heftig op iemand reageert, is het moeilijk om afscheid te nemen. En dat komt niet doordat hij de ware was, maar omdat je eigenlijk aan het afkicken bent van een verslaving. En dat is hard werken. Stoppende rokers en mensen met liefdesverdriet zijn hier goede voorbeelden van.

Dat je geen vlinders, maar wel liefde voelt voor je huidige vriend is dus doodnormaal in een lange relatie. Als je het leuk met hem hebt, wil ik je vooral aanraden samen leuke dingen te doen en te investeren in jullie relatie. En dan komt er vanzelf een moment waarop je berichten van je ex kunt lezen zonder een kriebel in je buik.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.
Gepubliceerd: 9 January 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top