Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, mijn vrouwelijke collega op stage zit tegen mijn zin aan me

Lieve Tosca, 

Ik loop stage bij een leuk bedrijf, maar sinds een week wil ik er eigenlijk niet meer heen. Een vrouwelijke collega zit steeds ongevraagd aan me en wil hier niet mee stoppen. Tijdens de lunch legde ze haar hand op mijn bil. Toen ik er wat van zei, moest ze lachen. De mannen aan tafel lachten met haar mee. Later die week raakte ze bij het koffiezetapparaat m’n borst aan. Toen ik haar vroeg dat niet meer te doen zei ze ‘dat ze nou eenmaal van ronde dingen hield’. Met lood in m’n schoenen ging ik naar m’n praktijkbegeleider en met het schaamrood op de kaken vertelde ik hem wat er was gebeurd. Hij hoorde me aan, maar vond dit normaal gedrag voor vrouwen onder elkaar en weigerde actie te ondernemen. Het liefst zou ik direct met m’n stage stoppen stoppen, maar ik kan het me niet veroorloven om een halfjaar studievertraging op te lopen. Wat zou jij doen? 

Lfs, ‘Lekker rond, maar van mijzelf’

Lieve ‘Lekker rond, maar van mijzelf’, 

Wat een rotsituatie! Ik vind het knap dat je zo duidelijk hebt aangegeven dat je collega van je af moet blijven. Dat vergt ballen en jij hebt duidelijk grotere cojones dan je collega’s en je praktijkbegeleider bij elkaar. Ik ben geschokt door hun reacties. Wat je collega doet kan niet door de beugel en dat niemand actie onderneemt, is schandalig. 

Als de collega die jou zo vrijelijk bepotelt op de werkvloer een man was, zou de situatie heel anders zijn geweest. Dat weet ik zeker. Het is in het #MeToo-tijdperk wel duidelijk dat mannen niet zonder toestemming aan vrouwen mogen zitten. En ondergeschikten, of dat nou stagiairs of andere collega’s zijn, zijn al helemaal een no-go. Het besef dat níemand zonder toestemming aan een ander lijf mag zitten, is blijkbaar nog niet helemaal binnengekomen. En daar ben jij de dupe van. 

Je schrijft dat je met je stage wilt stoppen, maar dat je geen halfjaar studievertraging wilt oplopen. Ik snap dat je niet meer terug wilt naar de plek waar jouw lichaam klaarblijkelijk publiek bezit is. En ik denk dat je kunt stoppen zonder dat het je een halfjaar vertraging oplevert.

Neem contact op met school. Vraag je stagebegeleider om een gesprek en leg de situatie zo eerlijk mogelijk uit. Jij hoeft je niet te schamen, je handtastelijke collega en je praktijkbegeleider zijn degenen die hier fout zitten. Het zou fijn zijn als je stagebegeleider een afspraak met je praktijkbegeleider maakt om deze situatie door te spreken.

Er is een kans dat je praktijkbegeleider bijdraait en je collega op het matje roept. Het zal de situatie op de werkvloer niet prettiger maken, maar dan leert ze in ieder geval dat dit gedrag niet door de beugel kan.

Als je praktijkbegeleider niet adequaat reageert, is er vast een manier om je stage buiten je stageplek af te ronden. Ik kan me niet voorstellen dat school je verplicht naar een onveilige stageplek te blijven gaan. Vraag of er een soort coulanceregeling voor dit soort situaties is. Je stagebegeleider – en anders je studieloopbaancoach of decaan – kan je hierin bijstaan. 

Blijf voor jezelf opkomen en organiseer hulp. Je bent niet alleen. 
Sterkte! 

Lfs, Tosca

Op dinsdagavond vragen we onze Instgram-volgers in de stories hoe zij op de Lieve Tosca-vraag van die week zouden reageren. Deze week werd er uitgebreid gereageerd. Je ziet de reacties op deze vraag terug als Instagram-hoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Gepubliceerd: 29 May 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, mijn vrouwelijke collega op stage zit tegen mijn zin aan me

  1. Documenteer en rapporteer.
    Bij expliciete derde overtreding zou ik ofwel aangifte doen of gewoon een dreun op d’r neus geven.
    Je hebt duidelijk aangegeven dat je dit niet wil en mevrouw blijft dit negeren. Het is aan het bedrijf om hier werk van te maken.

  2. Wij kregen bij een stage voorlichting ook het advies dat wij ongewenst (seksueel) gedrag we eerst naar school moeten stappen. Niet mee eens. Als jij je seksueel geintimideerd voelt en je hebt dit duidelijk gemaakt, vind ik dat je bij herhaling gewoon meteen aangifte moet doen. Vrouwen moeten zich ook aan grenzen houden, echt niet alleen mannen.

  3. Aangifte doen of een klacht indienen kun je zeker overwegen. Als het goed is heeft het bedrijf een vertrouwenspersoon waar je naar toe kunt stappen om alles te bespreken. Je kunt ook naar een vertrouwenspersoon op de Hogeschool gaan.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top