Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, waarom blijven mensen niet van m’n haar af?

Lieve Tosca,

Ik heb een mooie bos kroeshaar die ik met trots draag. Doordeweeks vaak met een ingetogen look, maar als ik ga stappen kam ik het weleens uit tot een enorme afro. Nu merk ik dat mensen m’n haar interessant vinden en er graag aan willen zitten. Doordeweeks vragen mensen het vriendelijk, maar tijdens het stappen steken mensen zomaar hun handen in mijn coupe. Ik vind dit echt niet kunnen, maar hoe maak ik dit duidelijk zonder bitchy te zijn?

Lfs,
Kroes

Lieve Kroes,

Dus mensen zitten zomaar aan je? Natúúrlijk vind je dat niet oké. Of het nou een man of een vrouw is die je aanraakt: zonder toestemming is het een no go. En als het toch gebeurt mag je daar ‘bitchy’ over zijn – om dat woord maar te gebruiken. Want wie uit zichzelf niet begrijpt dat je van anderen afblijft, moet dat in duidelijke taal bijgebracht worden.

En stel dat het niet om je haar ging, maar om je billen. Zou je het dan ook te bitchy vinden als je de grijper een grote mond of een knietje zou geven?

Ik zal eerlijk zijn: ook ik heb soms de behoefte om dingen aan te raken. De baard van m’n man, een puppy met opstaande oortjes op straat, een zacht truitje op een winkelhanger, zwangere buiken van vriendinnen en ook afro’s. M’n man en truitjes durf ik nog wel zonder toestemming te bepotelen en hondjes ook als het van hun baasje mag, maar in de andere situaties weet ik dat ik me moet beheersen.

Het lijkt me boven alles niet fijn om publiek bezit te zijn. Dat je ergens staat met een glorieuze uitgekamde afro (waar best wel veel werk in zit) en dat de boel uit model wordt gekneed door grijpgrage handen. Sta je daar de rest van de avond met een deuk in je coupe. Alleen omdat een ander individu het bevredigen van zijn of haar nieuwsgierigheid belangrijker vond dan jouw lichamelijke integriteit en looks.

Lieve Kroes, wees zo bitchy als nodig is wanneer mensen ongevraagd aan je zitten.
Ze vragen erom.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 2 October 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, waarom blijven mensen niet van m’n haar af?

  1. Zomaar aan iemand anders zitten kan inderdaad echt niet.

    Mannen worden ook weleens door vrouwen in de billen geknepen, mogen zij ook reageren met een knietje?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top