Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca schaatsen

Lieve Tosca, waarom lezen onderwijsmanagers & co mijn dossier niet?

Lieve Tosca,

De afgelopen jaren merk ik dat er meer aandacht is voor depressie en geestelijke gezondheid op de hogeschool. Mooi, maar het voelt een beetje schijnheilig omdat er ook heel veel mis gaat op dit gebied. Ik ben psychisch kwetsbaar en heb daarom regelmatig gesprekken met studieloopbaancoaches (slc’ers), studentzaken, decanen en onderwijsmanagers. Als ik op gesprek kom, merk ik vaak dat ze mijn dossier niet hebben gelezen. Ze stellen vragen als ‘waarom heb je studievertraging?’ terwijl ze dat zouden kunnen weten als ze de moeite hadden genomen om te lezen. Ik heb al deze gevoelige informatie al een keer gedeeld, waarom doen ze daar dan niets mee?

Lfs,
Klokkenluider

Lieve Klokkenluider,

Goed dat je aan de bel trekt! Het is natuurlijk hartstikke onprettig dat je keer op keer je verhaal aan mensen moet vertellen. Zeker als je het gevoel hebt dat die mensen er zijn om je te helpen, maar ze – al is het met de beste bedoelingen – je tijd verdoen.

Helaas kan ik niet beoordelen of er sprake is van schijnheilig gedrag of dat de informatie die in jouw dossier staat misschien niet voor iedereen toegankelijk is. Maarten van Os, manager van de afdeling Student legt uit: ‘Als je je verhaal bij een decaan doet, maakt die aantekeningen in je Osiris-dossier. Maar die aantekeningen zijn vertrouwelijk en niet voor iedereen zichtbaar. Tenzij anders afgesproken kunnen alleen jij en je decaan die aantekeningen lezen.’

Daarnaast is het goed om te weten dat de HR geen volledige dossiers bijhoudt. De aantekeningen in je dossier zullen nooit zo volledig zijn als die van de huisarts. Er staan vooral grote lijnen in. De hogeschool mag geen medische dossiers bijhouden. In je dossier zal waarschijnlijk alleen staan dat je een psychische kwetsbaarheid hebt en van welke voorzieningen je gebruikmaakt.

Als je wil dat iedereen in je dossier kan lezen wat er met jou aan de hand is, kan dat overigens wel. Van Os: ‘Je kan in overleg met je slc’er of decaan een tekstje tikken over wat er bij jou speelt en die tekst ‘openbaar’ aan je Osiris-dossier hangen. Als je dan in het vervolg een afspraak met een hulpverlener hebt, kan je die van tevoren op de tekst wijzen. Zo is hij of zij wat beter op de afspraak voorbereid.’

Het kan ook geen kwaad om de regie over je gesprekken (proberen) te nemen, het is namelijk lang niet altijd nodig om over het verleden te praten. Van Os: ‘De invalshoek van de gesprekken op school zal meestal zijn: wat kun je onder de huidige omstandigheden van jezelf en van je studie verwachten? De gesprekken zijn oplossingsgericht en voor oplossingen hoef je lang niet altijd terug te kijken, zeker niet als jij daar geen behoefte aan hebt.’

Toch zullen deze tips waarschijnlijk niet voorkomen dat hulpverleners vragen blijven stellen waar jij al eens antwoord op hebt gegeven, want de vraag ‘waarom heb jij studievertraging’ is op meerdere manieren te beantwoorden. Je kan bijvoorbeeld depressief zijn én wiskunde heel moeilijk vinden waardoor je een aantal vakken niet haalt. Die twee dingen kunnen los van elkaar bestaan. En je zal toch moeten aangeven wat ervoor zorgt dat je je vakken niet haalt zodat er passende hulp gezocht kan worden.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 23 January 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, waarom lezen onderwijsmanagers & co mijn dossier niet?

  1. Simone Huijbregts, studentendecaan en student van de Master Pedagogiek says:

    Inderdaad heel goed dat je dit aangeeft, lieve Klokkenluider!

    En Maarten: dank voor je heldere uitleg, hopelijk helpt dit meer studenten die door psychische / fysieke klachten studievertraging oplopen. Boodschap aan alle studenten: Pak de regierol, het is jouw leven en jouw studie!

    Anderzijds snap ik heel goed dat dat júist bij studeren met een depressie niet meevalt… het is al een groot compliment waard soms…als je jezelf naar een gesprek met ‘iemand’ van de Hogeschool Rotterdam hebt kunnen ‘slepen’…

    Gepland vertraagd studeren kan soms wat lucht geven. De decaan kan een advies geven aan jouw opleiding en er kan een onderwijsovereenkomst worden opgesteld met daarin alle afspraken die gemaakt zijn. Dat geeft overzicht, duidelijkheid en rust. Deze rust zul je hard nodig hebben om te herstellen van je depressie!

    Veel sterkte gewenst met je herstel!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top