Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Profielen Blogacademy: ‘Als je kop niet prikkelt, leest niemand door’ 

Gepubliceerd: 1 October 2019 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe schrijf je een pakkende blog? Merel Roze bracht de Profielen-bloggers de fijne kneepjes van het schrijven bij en drukte ze een aantal wijze lessen op het hart waar we allemaal profijt van kunnen hebben.

Roze, die in 2001 begon met bloggen, staat op de redactie van Profielen voor een groep van negen enthousiaste bloggers. Twee van de ‘oude garde’ een zeven nieuwe schrijvers die sinds het begin van dit collegejaar hun belevenissen delen met de hogeschoolgemeenschap.

In Rozes hoogtijdagen lazen 10.000 mensen haar dagelijkse bijdrages, nu deelt ze haar kennis vooral met mensen die alleen maar van dat soort lezersaantallen kunnen dromen. ‘Als je kop niet prikkelt, leest niemand door. Hetzelfde geldt voor de eerste regels tekst: die moeten je het verhaal in slepen. Als ze dat niet doen, ben je je lezers kwijt’. Om haar lessen kracht bij te zetten, leest  Roze een aantal koppen en intro’s voor. De bloggers moeten gaan staan en gaan zitten zodra ze niet meer geïnteresseerd zijn in wat er komt.

Niet geïnteresseerd om verder te lezen

Een van de koppen die gebruikt wordt, is van blogger Serge: ‘Kies de persoon waar jij het meest allergisch voor bent.’ De kop verdeelt de groep: de ene helft van de bloggers is benieuwd wat het verhaal is, de andere helft vindt hem te vaag en is niet geïnteresseerd om verder te lezen.

Na nog wat koppen en intro’s beoordeeld te hebben, gaan de bloggers aan de slag met hun eigen werk. Met de tips van Roze herschrijven ze het begin van hun eerste blog. De eerste die zijn verbeteringen deelt met de groep is Corstin. Zijn eerste zin was ‘Het begin van het schooljaar geeft me een onrustig, maar toch landerig gevoel’. ‘Te vaag’, oordeelde hij zelf.

Hij veranderde de eerste zin in: ‘Ik denk dat er iets mis met me is’. Zijn verbetering levert hem lof op van de groep. Ze vinden het begin veel prikkelender op deze manier.

Je leest Corstins hele blog hier:

Begin bij het begin

‘Eerste zinnen komen vaak op de fiets of onder de douche’

Als je als schrijver niet direct een goede kop of beginzin hebt, hoef je je volgens Roze geen zorgen te maken. ‘Het is lekker als je een goede eerste zin hebt, maar je hoeft niet te wachten met schrijven tot je hem hebt. Soms komt ie pas aan het einde van je tekst en soms pas op een later moment. Bij mij komen ze vaak op de fiets of onder de douche.’

Na de prikkelende intro’s, gaat de cursus verder met de inhoud van de blog. Roze: ‘Voordat je begint met schrijven, moet je goed weten wat je wilt vertellen. Bedenk wat het punt is dat je wilt maken en hoe je het wilt maken. Als je dat weet, kan je het opschrijven.’ De bloggers worden aan het werk gezet met een mindmap. Door in kaart te brengen welke onderwerpen en ideeën ze bij hun thema hebben, kunnen ze hun toekomstige blogs beter schrijven.

De uitsmijter

Na het begin en het midden, komt het onvermijdelijke einde. Roze: ‘Als je een goed einde hebt, wordt een matig midden je vergeven.’ Er zijn verschillende eindes voor een blog en grofweg zijn ze in twee soorten te verdelen: een samenvatting van de blog met een concluderend einde, of een uitsmijter: een zin waarvan je denkt, wow!

Jonnick’s blog eindigt met ‘Ik kom nog wel eens een kop koffie halen. Maar dan zonder muffin.’ Een duidelijke wow-zin. Wat er aan die zin vooraf gaat, lees je binnenkort in zijn eerste blog.

Tekst & Beeld: Tosca Sel

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top