Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studieschuld hoger dan ooit

Gepubliceerd: 7 October 2019 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen jaar is de totale studieschuld van Nederland met 1,9 miljard toegenomen. De teller staat nu op 19,3 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Door het afschaffen van de basisbeurs in september 2015 moesten studenten meer gaan lenen. Dat doen ze inderdaad, en hoe jonger, hoe sneller de studieschuld stijgt. De gemiddelde individuele studieschuld is opgelopen van 12,4 duizend euro in 2015 naar 13,7 duizend euro in 2019. In die periode nam ook het aantal mensen met een studieschuld toe. Er kwamen er 388 duizend bij. Het zijn er nu 1,4 miljoen.

‘Onverantwoord’

Studentenorganisaties ISO en LSVb zien het met lede ogen aan. ‘We geven een hele generatie mee dat het normaal is om grote bedragen te lenen’, zegt Kees Gillesse van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ‘Dat is geen goede boodschap.’

‘Een hoge studieschuld zorgt voor stress en heeft ernstige gevolgen voor de rest van je leven’, stelt Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond. ‘Het is onverantwoord dat we jonge mensen met zo’n schuld opzadelen.’

Grafiek met oplopende lijn studieschulden
Schuld x 1.000 euro. De lijnen tonen steeds sneller oplopende studieschulden. De staaf is de schuld van 18-jarigen met geboortejaar 2000. © HOP. Bron: CBS.

35 jaar de tijd om af te lossen

Vier politieke partijen voerden samen het nieuwe leenstelsel in. Dat waren VVD, D66, PvdA en GroenLinks. Studeren is duizenden euro’s duurder geworden, maar de aflossingsregels zijn versoepeld. Studenten krijgen 35 jaar de tijd om hun studieschuld af te lossen (20 jaar langer dan voorheen), zodat het maandbedrag lager is. Ook hoeven mensen met lagere inkomens maandelijks minder terug te betalen.

Basisbeurs terug?

GroenLinks en PvdA hebben intussen afstand genomen van het stelsel. In principe is er een meerderheid voor de terugkeer van een basisbeurs. De vraag is wel wat er dan voor in de plaats komt. Sommige partijen willen bovendien een vorm van compensatie voor de studenten die onder het huidige leenstelsel vallen. De oplopende studieschulden laten zien dat dit nog niet gemakkelijk gaat worden.

Het idee achter het nieuwe leenstelsel was dat het geld behouden zou blijven voor het hoger onderwijs. Hogescholen en universiteiten kunnen in principe honderden miljoenen euro’s extra tegemoetzien. Daarvoor zijn ze ieder voor zich ‘kwaliteitsafspraken’ aan het maken. Intussen zijn er echter ook bezuinigingen ingeboekt die een deel van het geld weer weghalen bij het hoger onderwijs.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top