Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Extern bureau doet onderzoek naar beschuldigingen ongepast gedrag op de WdKA 

Gepubliceerd: 8 December 2020 • Leestijd: 2 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op het Instagramaccount Calloutdutchartinstitutions zijn verschillende verhalen over de Willem de Kooning Academie gedeeld. Het instituut laat een extern bureau onderzoek doen naar het ongepaste gedrag dat beschreven wordt. 

Ingang Willem de Kooning Academie

Een student vertelt op Calloutdutchartinstitutions over een docent die haar mee uit eten vroeg. Een ander beschrijft dat een docent haar ‘pretty girl’ noemde toen ze samen op zijn kantoor waren en dat ze zich daar zeer oncomfortabel bij voelde. Een andere student vertelt dat ze gepest werd door een docent en dat andere docenten zich achter hun collega schaarden. Ook is er een post over een racistische opdracht waarin studenten werden aangemoedigd om ‘onderdeel te worden van een andere cultuur’; studenten die zichzelf zwart schminkten kregen de hoogste cijfers.

Directeur Jeroen Chabot is op de hoogte van de beschuldigingen op Instagram en de academie volgt wat daar gebeurt ‘nauwgezet’ en met ‘alertheid’ en doet z’n uiterste best zorgvuldig te handelen richting alle betrokkenen.

Chabot: ‘We hechten aan een veilige leer- en werkomgeving en wijzen onze medewerkers en studenten via verschillende wegen op onze gedragscode, laten hen weten dat zij gebruik kunnen maken van onze interne klachtenprocedure en zich kunnen wenden tot een vertrouwenspersoon. In een professionele organisatie die alle inspraak- en klachtenprocedures biedt die je mag verwachten, moet je vertrouwen op de zorgvuldigheid en professionaliteit van de organisatie om misstanden aan te pakken. Anonieme beschuldiging en veroordeling op sociale media, zonder hoor en wederhoor, dragen hier niet aan bij.

Twee equality, diversity and inclusion officers aangetrokken

De racisme-gerelateerde klachten ‘resoneren’ binnen de WdKA, vertelt de directeur: ‘Er is een groeiend bewustzijn binnen de academie, maar we zijn nog lang niet zo inclusief als we zouden willen. We hebben twee equality, diversity and inclusion officers aangetrokken om studenten en medewerkers een professioneel klankbord te bieden en om ons te helpen in ons programma en onze wijze van handelen inclusief te worden. Begrip en respect over en weer is noodzakelijk om de gewenste omslag te bewerkstelligen.’

De klacht over docenten die een student pestten is volgens de directeur terug te voeren op een klacht die bij eerder onderzoek ongegrond bleek. Momenteel is een onafhankelijk onderzoeksbureau ingehuurd dat zich buigt over de klachten over ongewenst gedrag. Tot dat onderzoek is afgerond, doet de directeur verder geen uitspraken over de zaak.

Pijnlijke verhalen uit de kunstwereld

De Instagrampagina Calloutdutchartinstitutions verscheen de dag nadat in NRC een artikel over de carrière van kunstenaar Julian Andeweg verscheen. De artiest wordt beschuldigd van verkrachting, aanranding, geweld en stalking maar werd nooit veroordeeld. En ondanks dat de opleidingsinstituten, galeries en musea met wie hij samenwerkte op de hoogte waren van zijn wangedrag, werd hem geen strobreed in de weg gelegd.

Het NRC-artikel gaf een pijnlijke inkijk in de Nederlandse kunstwereld en zorgde ook voor een nieuwe reeks aan verhalen over seksuele intimidatie, racisme en andersoortig wangedrag op onder meer universiteiten en in het nachtleven. Op de Instagrampagina Calloutdutchartinstitutions worden verhalen gedeeld over allerhande musea en opleidingsinstituten en over de kunstacademie van de Hogeschool Rotterdam, de Willem de Kooning Academie.

De pagina is op 6 november gestopt met het publiceren van verhalen uit de kunstwereld en verwijst nu naar Mores.online, het meldpunt ongewenste omgangsvormen podiumkunsten-, televisie- en filmsector, kunstvakonderwijs en musea.

Tekst: Tosca Sel
Beeld: Shutterstock

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Extern bureau doet onderzoek naar beschuldigingen ongepast gedrag op de WdKA 

  1. Van een sector die over het algemeen vrij links is en waar, over het algemeen, de mensen ‘woke’ zijn en idealistisch zijn, Verbaast dit mij helemaal niet. Kijk naar radicaal linkse partijen, Hollywood, Hilversum, en ga zo maar door.

    Hopelijk komt er snel een normale cultuur waar dit soort gedrag wordt afgestraft.

  2. @Jasper.

    Wow, gelijk met het politiek vingertje wijzen bij een onderwerp wat daar totaal niet om heeft gevraagd? Politieke voorkeur heeft niets te maken met dergelijk gedrag, mensen die zich ongepast gedragen zijn verspreid over het volledige politieke spectrum.

    Als je wel denkt dat er een relatie is, kom gerust met degelijk onderzoek aan om dit te onderbouwen in plaats van een vooroordeel te bevestigen met een voorbeeld.

  3. @S.Heikamp.

    Het is inderdaad zo dat politieke voorkeur niets zegt over dergelijk gedrag. Wel zou je verwachten dat, waar iemand/een groep een mond vol heeft van normen en waarden, en andere continue vertellen hoe goed zij zijn en alles beter denken te weten en doen , er verwacht mag worden dat het daar minder voorkomt. Maar het tegendeel is waar, er komen de laatste jaren juist meer misstanden uit die hoek.

    En dat is nieteens zozeer politiek bedoelt, als ik er bij nadenk, alleen zie ik bij radicaal linkse ‘woke’ beweging een gedrag die ik nergens anders zie. een soort hyper-hypocrisie.

  4. @Jasper,

    Is het niet zo dat iedereen denkt dat ze morele mensen zijn met correcte normen en waarden, en dat hun persoonlijke politieke voorkeur het toonbeeld is van het juiste gedrag? Is het niet wat ironisch om een groep af te schilderen als degenen die bij uitstek die mensen zijn en tegelijkertijd te stellen dat er, geparafraseerd, “Hopelijk [] snel een normale cultuur [komt] waar dit soort gedrag wordt afgestraft.”?

    We weten al heel lang dat het prediken van een bepaalde moraal, ongeacht welke dit is, geen garantie is dat ieder individu die zich daarmee associeert deze ook daadwerkelijk uitdraagt, waarbij als ander voorbeeld we naar de Rooms Katholieke Kerk kunnen kijken. Je zou ook kunnen zeggen dat deze mensen door hun handelen kennelijk niet tot die morele groep behoren, in plaats van te stellen dat deze groep niet zo moreel goed is als deze probeert te zijn door falende individuen.

    Misschien kunnen we iets minder aan schuld door associatie doen. Ik identificeer mezelf ook als politiek links, vaak idealistisch en over ‘woke’ (een term die ik nooit hanteer ) heb ik dan geen idee, maar ik herken mezelf geenszins in dit soort gedrag. Ik herken Hollywood of Hilversum er ook niet in, natuurlijk zijn er voorbeelden te noemen uit dergelijke omgevingen maar er zijn evengoed mensen uit die omgevingen die dergelijk gedrag hard verwerpen. Het probleem komt voort uit scheve machtsverhoudingen, en die heb je overal.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top