Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Ik neem plastic van de HR mee naar huis om het in de goede container te doen’

Gepubliceerd: 21 January 2020 • Leestijd: 2 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een groep studenten en medewerkers wil de Hogeschool Rotterdam vergroenen. Afgelopen woensdag kwamen ze bij elkaar om een ‘Green Office’ op te zetten, een soort intern lobbykantoor voor duurzaamheid.

Museumpark vanuit de lucht / drone
Het groene dak, met zonnepanelen, van locatie Museumpark.

Windmolens plaatsen op het dak, een duurzaamheidsweek organiseren, eindelijk eens al het afval scheiden, meer aandacht voor duurzaamheid in de opleidingen zelf, klimaatstaken en, natuurlijk, een heleboel social media-activiteiten om anderen richting het groene gedachtengoed te influencen.

Studenten en enkele medewerkers van de Hogeschool Rotterdam kwamen woensdag bijeen om een Green Office op te zetten binnen de HR. Een soort lobbykantoor voor de verduurzaming van deze hogeschool. Bovenstaande is slechts een greep uit de talloze ideeën die daar naar boven kwamen.

Plastic mee naar huis

‘Je kunt wel naar de bazen van de HR mailen dat ze moeten vergroenen, maar dan reageren ze toch niet’, legt initiatiefnemer Marijn Prins de aanwezigen uit – in het Engels, vanwege de vele internationale studenten die ook op deze oprichtingsavond af zijn gekomen. Hij bedoelt, legt hij later uit, dat de HR een ‘grote, ingewikkelde organisatie is, waar veel verschillende groepen aan verduurzaming werken. Wij willen die groepen verbinden, zodat we samen meer impact hebben.’

‘Wij willen groepen verbinden, zodat we samen meer impact hebben.’

Waarom? Is de hogeschool niet duurzaam genoeg, met recent nog een nieuw groen dak vol zonnepanelen op locatie Museumpark? Niet als het aan Ronald ligt, medewerker van het instituut voor Engineering en Applied Science (EAS) en ook aanwezig bij deze oprichtingsavond. ‘De hogeschool kan nog heel veel verbeteren. Op locatie Academieplein gaat bijvoorbeeld al het afval op de grote hoop. Dat doet echt pijn aan mijn hart! Ik neem PMD (plastic, metaal, drinkpakken, red.) mee naar huis om het daar in de goede container te doen.’

Steeds meer Green Offices

In Nederland hebben steeds meer onderwijsinstellingen een Green Office. Op de website van de organisatie Student voor Morgen, die deze lokale lobby’s ondersteunt, staan er inmiddels zestien. De meeste lijken actief. Ze organiseren informatiesessies over duurzaamheid, proberen hun eigen onderwijs groener te maken en zetten aan tot persoonlijke actie. Zo roept het Green Office van de Hogeschool Utrecht studenten en medewerkers op om te gaan ploggen (‘plukken’ en ‘joggen’ tegelijk, dus tijdens het hardlopen zwerfafval opruimen). Op de Erasmus Universiteit worden gebruikte kleren uitgewisseld en bij hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden proberen ze de kantine te vergroenen.

Directe actie en langetermijnbeleid

De Hogeschool Rotterdam kan ook wel een Green Office gebruiken, denkt Marijn, die net als mede-oprichter Jorien Veenis marketing of social business studeert. ‘De aandacht voor klimaat is wereldwijd gegroeid, maar daar zie ik nog te weinig van op de HR. We hebben nu zonnepanelen, maar het moet ook terugkomen in het onderwijs. De hogeschool leidt op voor de toekomst, dus moet de school studenten bewustmaken van dit probleem.’ Docent chemie Jos Poolman is de derde initiatiefnemer van de Green Office.

‘De aandacht voor klimaat is wereldwijd gegroeid, maar daar zie ik nog te weinig van op de HR.’

De Hogeschool Rotterdam kan inderdaad nog wel wat groener, denken de andere aanwezige studenten en medewerkers. Kleding ruilen, de kantine vergroenen, het komt ook hier aan de orde. In ieder geval moet directe actie samengaan met langetermijnbeleid, constateren de aanwezigen.

Geld en ruimte

Over de definitie van ‘duurzaam’ of ‘groen’ is vanavond weinig discussie. Alleen over de strategie heel even. Het Green Office wil een kantoor en geld van het bestuur. ‘We kunnen nu wel een heel circus optuigen, maar moeten we niet afwachten tot het bestuur zich achter ons schaart?’, vraagt een docent aan het eind van de avond. Daar is initiatiefnemer Marijn het niet mee eens: ‘We kunnen nu al dingen doen. We kunnen ook evenementen organiseren zonder hun ondersteuning. Maar dan wel anders.’

Tekst: Olmo Linthorst
Beeld: Hogeschool Rotterdam

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to ‘Ik neem plastic van de HR mee naar huis om het in de goede container te doen’

  1. Hoi Olmo

    Goed initiatief, maar in het geval van PMD zit het net even anders:
    PMD wordt in Rotterdam niet meer apart opgehaald, zie onderstaande link.
    https://www.rotterdam.nl/nieuws/pmd-bakken/
    Aangezien Hogeschool Rotterdam in Rotterdam gehuisvest is, geldt dit ook voor het PMD van Hogeschool Rotterdam. PMD wordt achteraf uit het restafval gehaald, daardoor kan er juist méér PMD worden gerecycled.

  2. @Jacqueline, bedankt voor de informatieve en leuke link (vooral de beschrijving van het scheidingsproces is erg grappig).
    De HR gaat niet mee in de inzameling van de gemeente — want ‘bedrijfsafval’. Suez haalt het afval hier op en ik vraag nu voor je na of zij het misschien ook op deze innovatieve wijze scheiden!
    Olmo

  3. @ Olmo Ik vraag dat even na.Suez transporteert het afval, ik weet niet naar welke afvalverwerker.

  4. Overigens gaat al het karton afval op het Academieplein ook de perscontainer in.

  5. Wat een hypocrisie dat de Rotterdamse huishoudens dan eerder wel het afval gescheiden moeten aanleveren en dat de (Rotterdamse) bedrijven zich daar vooral niet druk over hoeven te maken.

  6. Beste hypocriet
    Waar is deze stelling op gebaseerd?
    Nederlandse bedrijven moeten zich er wel druk om maken vanuit wet- en regelgeving en maatschappelijk oogpunt. Afval wordt binnen HR wel degelijk gescheiden aangeboden aan Suez, Lampen, batterijen, oude apparatuur, papier, chemisch afval ed.
    Scheiden van GFT is niet doenbaar, het GFT gaat stinken en trekt ongedierte aan.
    OOk @Olmo:
    Het samengeperste HR rest afval in de perscontainers wordt door Suez in Delft gesorteerd en gescheiden van o.a. het PMD via speciale machines.
    Niet iedere locatie van HR is in het bezit van een perscontainer, daar wordt het restafval aangeboden in restafvalcontainers en vervoerd naar de afvalcentrale van de gemeente Rotterdam en daar ontdaan van PMD (zie bovenstaand commentaar van mij). Het overgebleven restafval wordt in ovens verbrand en het PMD wordt gerecycled.
    Ik hoop dat het nu duidelijk is voor iedereen, dat HR zich wel druk maakt over het verantwoord scheiden van afval.
    Groet, Jacqueline

  7. Beste hypocriet
    Waar is deze stelling op gebaseerd?
    Nederlandse bedrijven dienen zich wel druk te maken over afvalscheiding vanuit wet- en regelgeving en vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid,
    HR scheidt veel afvalstromen, zoals batterijen, spaar/TL lampen, oude apparatuur, chemisch afval, papier ed. Wat overblijft is het restafval. Dit wordt bij grote HR locaties verzameld in een perscontainer en bij de kleinere locaties in een gewone restafval container.
    Ook @Olmo:
    Het geperste afval wordt door Suez opgehaald en vervoerd naar Delft, daar scheidt Suez het afval in recyclebaar materiaal, waaronder PMD en het te verbranden restafval.
    De gewone restavalcontainers worden naar de afvalcentrale van Rotterdam gebracht, daar vindt scheiding plaats van het PMD (zie bovenstaand commentaar van mij)
    Het enige afval wat niet gescheiden wordt is GFT, dat is lastig binnen een grote organisatie, GFT afval geeft dan overlast (gaat stinken en trekt ongedierte aan zoals ratten)
    Ik hoop dat het duidelijk is dat HR zich wel druk maakt over het scheiden van afval.
    Groet, Jacqueline

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top