Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Profielen checkt: Verdwijnt plastic nou wel of niet bij het restafval?

Gepubliceerd: 20 February 2020 • Leestijd: 3 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Soms stuiten we op een bericht of bewering waarvan niet meteen duidelijk is of ‘ie wel helemaal klopt. In deze nieuwe, onregelmatig verschijnende, rubriek checken we de feiten. In deze aflevering: Scheiden we plastic afval nou wel of niet op de HR? (En hoe zit het met papier en karton?)

 

De verwarring ontstond onder een artikel over de oprichting van een Green Office, een soort lobbyclub van studenten en medewerkers die de Hogeschool Rotterdam wil verduurzamen. Op de oprichtingsavond merkt medewerker Ronald Scheffers herhaaldelijk op hoe erg hij het vindt dat de HR geen plastic scheidt. Hij zegt het plastic mee naar huis te nemen om het daar alsnog in de goede container te doen, een uitspraak die als kop boven het artikel eindigt.

De facilitaire dienst (FIT) van de Hogeschool Rotterdam is er naar eigen zeggen van overtuigd dat het plastic van de Hogeschool Rotterdam wordt gescheiden. Zo meldde Jacqueline van Hoogenhuijze, kwaliteitsadviseur van de dienst, in de reacties onder het artikel dat het restafval van de HR naar een afvalcentrale in Delft of Rotterdam gaat, waar het plastic via speciale machines van het restafval wordt gescheiden.

Dat klopt niet, mailt de woordvoerder van Suez.

We vragen het na bij Suez, het bedrijf dat het afval van de Hogeschool Rotterdam vervoert en verwerkt. Het klopt niet, mailt de woordvoerder van Suez. Het restafval van de Hogeschool Rotterdam, PMD incluis, gaat naar een afvalverwerker die de hele boel in de fik steekt en omzet in energie.

Scheffers, instructeur in het lab van de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek, is het niet alleen te doen om plastic. Hij vindt het belangrijk ‘dat we de afvalberg verkleinen en de circulaire economie een stukje dichterbij brengen.’ Hij voegt onder het artikel toe dat bij hem op Academieplein ook het karton bij het restafval verdwijnt. In een telefonische toelichting legt hij uit dat hij een blauwe kliko heeft gekregen voor de vele kartonnen dozen die hij gebruikt en dat die dozen tot zijn grote spijt bij het restafval verdwijnen. ‘Ik weet niet wat er met het andere papier op deze locatie gebeurt, maar mijn karton gaat gewoon in de perscontainer.’

Duurzaamheidsbeleid

Ook het college van bestuur meldt zich ondertussen in de mail. Collegelid Wijnand van den Brink schrijft dat ‘duurzaamheid verder gaat dan alleen plastic en afval scheiden’. En: ‘We hebben er ook niet zoveel aan als we met losse flodders duurzaamheidsbeleid gaan invoeren met slechts laaghangend fruit. Soms is de oplossing die duurzaam lijkt erger dan de kwaal.’ Hij wijst op een website van de hogeschool waar nieuws en projecten over duurzaamheid staan verzameld. Zoals de zonnepanelen en het groene dak, de studentenonderzoeken naar, de lectoren in de circulaire economie, et cetera.

‘Soms is de oplossing die duurzaam lijkt erger dan de kwaal.’

Bij de facilitaire dienst ondertussen, zoekt contractmanager Jasper Tukker met een collega naar een antwoord over plastic. ‘Ik weet het ook niet meer. We hebben van een accountmanager van Suez begrepen dat ons plastic gescheiden wordt in de centrales van Delft en Rotterdam. Ik ga het verder uitzoeken.’

Afgelopen maandag kwam Wijnand van den Brink, mede namens Jasper Tukkker van de facilitaire dienst, met een antwoord op het plasticmysterie: ‘Op de HR wordt het afval momenteel niet gescheiden.’ Hij legt uit dat al het afval naar een afvalcentrale gaat die er, zoals gezegd, energie mee opwekt voor zo’n 70 duizend huishoudens (ongeveer 270.000 MWh per jaar; cijfers afkomstig van Suez).

Lang verhaal kort: plastic wordt dus niet gescheiden ingezameld en ook niet ‘nagescheiden’ maar verdwijnt in het restafval.

Papier en karton

Maar hoe zit het dan met papier en karton, dat volgens Ronald Scheffers op Academieplein op de grote hoop gaat?

Papier en karton scheiden we wél, zegt Van den Brink. ‘Van de kilo’s papier en karton die wij aanleveren, wordt het toiletpapier gemaakt dat wij op HR gebruiken.’  Bedoelt hij dat letterlijk? ‘Wat denk je? Natuurlijk niet. De hoeveelheid grondstof die nodig is om ons verbruik aan toiletpapier te produceren wordt gedekt door onze ingezamelde hoeveelheid aan karton en papier’, verduidelijkt Van den Brink. Ik had graag boven dit artikel gezet dat studenten hun billen afvegen met de tentamens van gisteren, maar dat klopt dus niet. Tentamens moeten trouwens bewaard blijven of gaan naar een archiefvernietiger, die er zijn eigen ding mee doet.

In reactie op de eerste versie van dit artikel schrijft Van den Brink ook dat hij het signaal over karton – dat dus volgens Scheffers bij het restafval gaat op Academieplein – serieus neemt. ‘Dat is niet de afspraak’. De facilitair manager van locatie Academieplein verwijst terug naar Van den Brink voor vragen.

Is het wenselijk?

Maar dan nog een andere vraag: is het wenselijk dat we plastic scheiden?

Of we nu wel of geen plastic moeten gaan scheiden is nog niet zo eenvoudig te zeggen, vindt Van den Brink. ‘In ieder geval zal het wel onderzocht worden voordat we de volgende aanbesteding voor afvalverwerking in gang zetten. We willen het goed onderzoeken en geen overhaaste en op het oog simpele oplossingen invoeren die later misschien wel schadelijker blijken te zijn voor ons milieu.’

‘Het is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat.’

Dat is, legt Van den Brink uit, wat hij bedoelde met zijn eerdere opmerkingen over laaghangend fruit en oplossingen die erger zijn dan de kwaal. Niet overhaasten en ‘samen de schouders eronder zetten om onze footprint in het kader van milieubelasting zo klein mogelijk te maken of te neutraliseren.’

De ecologische voetafdruk van de HR neutraliseren, dat doet Ronald Scheffers vrij letterlijk. Een à twee zakjes per week neemt hij mee naar huis, achterop de fiets. ‘Het is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat’, zegt Ronald, ‘maar je moet wát.’

Tekst: Olmo Linthorst
Beeld: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Profielen checkt: Verdwijnt plastic nou wel of niet bij het restafval?

  1. Goed om te weten wat er nou echt gebeurt. Goed onderzoek Olmo! Laten we inderdaad bij de volgende aanbesteding kijken hoe we kunnen scheiden op een duurzame manier.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top