Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ben ik te dom voor het derde jaar van m’n opleiding?

Lieve Tosca,

Op dit moment zit ik voor de tweede keer in mijn derde jaar hbo-v en ik begin steeds meer te twijfelen of ik de studie wel af wil maken. Simpelweg omdat ik denk dat de opleiding gewoon te moeilijk voor mij is. De eerste twee jaren gingen me goed af. Ik moest toen vooral uit boeken leren en dat ligt me wel.
Het derde jaar is voornamelijk literatuuronderzoek (met interviews uitschrijven, coderen enzovoort) en dat lukt me niet. Ik weet niet meer wat ik moet doen.

Lfs,
Dombo?

Lieve Dombo?,

Omdat ik zelf niet zoveel weet van de opleiding hbo-v, heb ik je vraag in onze Instagram-stories gedeeld en daar kwam al snel antwoord van een vers afgestudeerde student. Zij herkent het beeld dat je schetst: het derde en vierde jaar zijn anders dan de eerste twee jaar. Maar ze drukt je ook op het hart om vooral door te gaan en niet na de eerste slechte stage of vanwege het idee dat je het niet kan te stoppen. ‘Want de zorg is breed en er is ook voor jou een geschikte plek te vinden.’

Het literatuuronderzoek is een struikelblok maar volgens kerndocent Canan Ziylan ook heel belangrijk: ‘Literatuuronderzoek en analyseren/coderen ga je je hele professionele leven doen. Op basis van wat je ziet, hoort en voelt ga je keuzes maken, informatie zoeken, verwijzen en interveniëren. Je kan niet alle informatie uit je hoofd leren, maar je kan wel leren waar je betrouwbare, relevante informatie kan vinden en hoe je die op waarde kan schatten. Je wordt in de hbo-v opleiding opgeleid tot kritische denker, niet tot extra handjes aan het bed.’

Goed, dat literatuuronderzoek moet je dus onder de knie krijgen om de opleiding af te maken en een goede professional te worden. Ik vroeg Academieplein-decaan Marie-Enne Brasser of er een kans is dat de opleiding te moeilijk voor je is, en zij is vrij resoluut: ‘De kans dat je het intellect niet hebt om de opleiding aan te kunnen is zeer klein, je bent immers tot het derde jaar gekomen en je hebt alle toetsmomenten tot die tijd gehaald.’

Het is dus zaak dat je zelf aan de slag gaat Dombo?! Als je je diploma wilt halen, moet je je hulptroepen inschakelen. De hele hogeschool is er op ingericht jou op te leiden tot een goede professional, dus vraag hulp. En begin bij je docenten. Die houden echt geen schriftje bij waarin achter jouw naam staat ‘snapt er geen hol van’. Docente Ziylan zegt: ‘Docenten kunnen niet altijd zien voor wie de les te snel gaat, dus zeg het. We zijn er niet alleen om lessen te draaien, maar ook om je verder te helpen met vragen als deze.’

Vraag dus vooral je docenten om hulp en klop ook bij je slc’er aan om te onderzoeken waar het misgaat, wat je al hebt geprobeerd en waar je nog meer hulp kan vinden. Misschien zijn er op jouw opleiding wel peercoaches die goed zijn in onderzoek en het leuk vinden jou vooruit te helpen. En ben je al in de mediatheek geweest? De mensen die daar werken vinden literatuuronderzoek zo’n beetje het leukste dat er is en er zijn embedded librarians die je kunnen helpen met je onderzoek.

Decaan Brasser heeft de meest laagdrempelige tip: ‘Je kan ook bij een klasgenoot aankloppen die de zaakjes goed op orde heeft. Waarschijnlijk willen ze je graag uitleggen hoe zij hun werk doen. En als je bijvoorbeeld goed kan bakken, kan je wat coaching ruilen tegen een taartje.’

Ik heb er alle vertrouwen in dat jij dat literatuuronderzoek onder de knie krijgt. Je hebt mij al aangeschreven, ga nu hulp vragen aan mensen die je echt vooruit kunnen helpen. Grijp alle hulp aan die de hogeschool je biedt. Als het dan nog niet lukt, weet je dat je er alles aan gedaan hebt maar dat de opleiding niet voor jou was.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 30 September 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, ben ik te dom voor het derde jaar van m’n opleiding?

 1. Ik zeg altijd zo: De beste kwaliteit als professional is weten waar je valkuilen/ontwikkelingspunten liggen en om hulp kunnen vragen. Samen sta je er immers het sterkst voor.

  Veel succes Dombo en zie het maar zo, Dombo(Disney) kon vliegen, jij hebt ook je sterke kanten en komt er wel!

 2. Dombo? Neem even contact op via de chatknop op de mediatheekwebsite, dan neemt de collega die verstand heeft van IvG zo snel mogelijk contact met je op, om met jou mee te denken over de aanpak van je literatuurstudie. Decaan Brasser heeft gelijk, je kunt het best want je hebt het intellect. Maar soms kan sparren met een specialist geen kwaad om je op weg te helpen, dus maak er gebruik van. Succes met afstuderen!

 3. Ik loop tegen het zelfde aan ,helaas . Er is een literatuurtje op dinsdagen en donderdagen. Alleen is het wel in de ochtenden, als ik het goed heb.

 4. Voor iedereen die hulp wil bij literatuuronderzoek: neem contact op met de mediatheek, we helpen je graag verder.
  Literatuurtjes op locatie worden op dit moment niet gegeven vanwege de coronamaatregelen, maar we kunnen je via e-mail of MSTeams te woord staan, op een tijdstip in overleg met jou. Dan kijken we samen waar en hoe je al gezocht hebt, hoe dat wellicht beter kan, hoe je gevonden informatie kunt beoordelen op betrouwbaarheid en bruikbaarheid, en hoe je op een goede manier verwijst naar je gevonden bronnen. Meer info, chatknop en een contactformulier vind je op hr.nl/mediatheek.

  Wil je graag de online ‘Training literatuuronderzoek’ doen: je vindt deze op hr.nl/mediatheek > Tools, trainingen en naslag > Trainingen. Voor studenten met een (para)medische achtergrond staat hier ook een ‘Training Pubmed’. Beide zijn zelfstandig te doorlopen.

  Succes!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: