Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, door een burn-out ben ik beperkt belastbaar. Voor welke uitkering kom ik in aanmerking?

Lieve Tosca

In het tweede jaar van mijn studie heb ik een burn-out gekregen waardoor ik niet meer fulltime kan studeren of werken. Ik ben nu aan het afstuderen en hoop aan het einde van dit studiejaar klaar te zijn. Waarschijnlijk kan ik hierna voor 20 uur per week aan de slag bij het bedrijf waar ik nu afstudeer. Het gaat dus al veel beter dan een paar jaar geleden en dat is heel positief. Maar omdat ik nog altijd niet meer dan 20 uur per week kan werken zoek ik een uitkering die mijn inkomen aanvult.
Omdat ik tijdens m’n studie ziek ben geworden en bij geen enkel bedrijf ziek ben gemeld is een bijstandsuitkering het enige waar ik een beroep op kan doen. Maar daarvoor mag je niet meer dan 1050 euro per maand verdienen en daar kom ik net overheen. Wat moet ik nu doen?

Liefs,
Geldgezocht

Lieve Geldgezocht,

Het zit je niet mee: krabbel je net een beetje op na je burn-out, kom je geld tekort om het laatste jaar van je studie door te komen. Dat moet je ook weer stress opleveren. Goed dat je om hulp vraagt.

Ik vrees dat er geen simpel antwoord is op je vraag. Je hebt zelf al aardig wat onderzoek gedaan en je vraag is ook nog eens vrij specifiek. Ik raad je aan om voor vragen over de bijstand (en bijzondere bijstand) contact op te nemen met de gemeente waar je woont, misschien hebben zij nog regelingen waarmee je net iets meer inkomen kunt krijgen.

Daarnaast is het slim om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een decaan. Samen kunnen jullie dan je opties in kaart brengen en ontdekken of je recht hebt op extra geld. Check voordat je gaat ook alvast deze Hint-pagina over geldvragen. Je leest er bijvoorbeeld alles over fondsen, maar vindt er ook een link naar de zelfhulpmodule bij schulden.

Decaan Serge Feldmann krijgt regelmatig studenten aan zijn bureau die hun studie niet kunnen betalen, en meestal vertelt hij hen dit: ‘Voor alle bijzondere financiële regelingen geldt dat je eerst maximaal moet lenen bij DUO als je dat nog kunt. Denk onder andere aan een collegegeldkrediet. Soms heb je recht op een verlenging van de prestatiebeurs vanwege medische omstandigheden. Zolang je daar nog recht op hebt, heb je meestal geen recht op geld uit andere fondsen. Daarnaast is er een profileringsfonds dat uitkeert als je in de eerste vier jaar van je bachelor of in de eerste twee jaar van je associate degree vertraging oploopt door bijzondere omstandigheden.’ Welke dat zijn vind je hier.

Als je na de eerste twee (Ad) of vier (bachelor) jaar van je studie vertraging oploopt én geen recht meer hebt op geld van DUO, kun je proberen een toelage te krijgen van een particulier fonds. Daar zijn uiteraard ook voorwaarden aan verbonden.

Feldmann: ‘Als je een aanvraag wilt doen bij een particulier fonds, moet je echt met de billen bloot. Je moet je begroting overleggen en daarin moet duidelijk zijn hoeveel je momenteel binnenkrijgt en hoeveel eruitgaat. En daaruit moet dus blijken dat je meer kosten hebt dan je kunt betalen en dat dat niet komt doordat je een duur telefoonabonnement hebt of regelmatig op stap gaat. Als zo’n fonds je aanvraag goedkeurt, krijg je bijvoorbeeld een jaar collegegeld en soms ook boekengeld toegekend.’

Als je nergens geld vandaan kunt halen, kan het slim zijn om even met je opleiding te stoppen zodat je meer kunt werken en geld kunt sparen voor de laatste fase van je studie. Het is misschien niet optimaal, maar als het je de kans geeft om je opleiding op een later moment af te maken is dat altijd nog beter dan helemaal uitvallen.

En voor alle studenten die momenteel studeren en denken vertraging op te gaan lopen door ziekte, zwangerschap, persoonlijke omstandigheden of andere onvoorziene struikelblokken: neem zo snel mogelijk contact op met je decaan. Als je pas achteraf melding maakt van omstandigheden die je studie belemmeren, kan er nog maar weinig gedaan worden. Kortom: better safe than sorry. Je portemonnee zal je later dankbaar zijn.

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 19 February 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, door een burn-out ben ik beperkt belastbaar. Voor welke uitkering kom ik in aanmerking?

  1. Als je klaar bent met afstuderen: Salarisverhoging vragen omdat je dan geen stagiair meer bent, maar medewerker. Dat kan zo maar een paar honderd euro schelen. Overigens is meer dan 1000,- netto voor 20 uur per week best een goede start.+
    Je zit niet voor eeuwig aan die 20 uur vast. Er komt vast wel weer een moment dat je beter belastbaar bent. No worries!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top