Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe betaal ik ooit m’n studieschuld af?

Lieve Tosca,

De afgelopen jaren heb ik flink geleend bij DUO. Dat leek me het beste want zo kon ik focussen op mijn opleiding en binnen vier jaar afstuderen. Als ik straks m’n diploma heb, moet ik beginnen met het aflossen van een kleine 30.000 euro schuld. Het bedrag geeft me nu buikpijn, hoe kan ik dat ooit aflossen?

Lfs, Schuldbewust

Lieve Schuldbewust,

Ik snap dat je je zorgen maakt over het afbetalen van je studieschuld. Het is waarschijnlijk de grootste schuld die je ooit hebt gehad en hij heeft ook nog eens invloed op je toekomst. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, dan is het bedrag dat je kunt lenen mogelijk lager.

Toch is zelfs een bovengemiddelde schuld zoals die van jou (uit ons geldonderzoek blijkt dat de gemiddelde HR-student af denkt te studeren met een schuld van ongeveer 23.000 euro) geen reden voor grote zorgen.

Als je na september 2015 bent begonnen met studeren en niet eerder aanspraak hebt gemaakt op geld van DUO, betaal je minder dan honderd euro per maand aan aflossing, wanneer je het over 35 jaar – dat wel – uitsmeert. Op een hbo-salaris zou je dit bedrag moeten kunnen missen.

Hoe je het makkelijkst ruimte maakt om te kunnen aflossen? Door goed te onderhandelen over het salaris van je eerste baan. Uit je echte naam maakte ik op dat je een vrouw bent. In ons grote geldonderzoek zagen we dat mannen 266 euro per maand meer denken te gaan verdienen dan hun vrouwelijke klasgenoten. En als je denkt dat je daar recht op hebt, dan ga je daar ook naar onderhandelen. Dat verklaart misschien gedeeltelijk waarom vrouwen in dezelfde functies nog altijd minder verdienen dan mannen.

Even een snelle rekensom: stel dat je vanaf je eerste maandsalaris 266 euro per maand meer verdient, dan scheelt dat 3192 euro op jaarbasis en iets meer dan 134.000 euro op een carrière van 42 werkzame jaren. Door bij je eerste salaris goed te onderhandelen, verdien je je studieschuld bijna vier keer terug.

Check dus goed wat je waard bent en zorg dat je daarnaar betaald wordt, dan wordt het aflossen een stuk makkelijker.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 6 May 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, hoe betaal ik ooit m’n studieschuld af?

  1. Het allerbelangrijkste mis ik hier nog. Na je afstuderen heb je twee jaar aanlooptijd voordat je daadwerkelijk moet gaan aflossen. Dan kun je dus mooi sparen en eventueel wat grotere bedragen aflossen zodra de twee jaar voorbij zijn.
    Ik vind dit een vrij beperkt advies… Dus ik vul het nog even verder aan.
    Je kunt ook goed naar je uitgaven gaan kijken. Koop je ieder jaar een nieuwe mobiel? Sla dat eens over, zeker met iPhones scheelt dat een paar honderd euro.
    Elke jurk een nieuw paar schoenen? Niet doen!
    Kook zelf met Huismerk producten, is alweer goedkoper dan het meest luxe eten.

    Dan hoef je er dus niet, zoals Tosca schijft, 35 jaar over te doen met kans op een lagere hypotheek.

    En voor de nog studerende mensen: Probeer eens antikraak te wonen tijdens je studie. Dat heb ik drie van de vier jaar gedaan. Ik heb 1,5 jaar in een gigantisch landhuis gewoond voor €300 per maand… 1. Goedkoop en 2. Lekker veel ruimte om je studentenfeesten te geven.

    Er zijn zoveel meer opties om naar te kijken. Dus als je loonsonderhandeling niet werkt, hoef je niet gelijk te gaan stressen!

  2. Het is helemaal niet verstandig om meteen te beginnen met aflossen!
    Elk jaar wordt geld 2% minder waard en stijgt je loon vaak ook mee, je schuld niet met 0,0% rente.
    Deze lening is zo gemaakt dat je pas veel gaat terug betalen wanneer je dat op latere leeftijd kan, 100 euro nu is gevoelsmatig veel meer dan 100 euro in 2050, kijk maar naar de inflatie van de afgelopen 30 jaar.

    En wat hypotheken betreft:

    1. Hypotheek verstrekker pakt het originele schuld bedrag tot de complete schuld afgelost is. (Dus de helft aflossen is zinloos)

    2. Eigen geld in een hypotheek stoppen leid tot een hoger bedrag dan dat zelfde bedrag aflossen voor een schuld in het nieuwe stelsel.

    3. Je schuld is in principe nog steeds te verzwijgen, zeker gezien de sociale aard van de schuld met laag maandbedrag is de reactie van banken absurd, ik zou het zelf niet melden.

    Ik druk dan ook op je hart, ga niet met al je zuurverdiende geld aflossen! Investeer in je toekomst, leg het bij een hypotheek of zet het opzij, een auto, een verbouwing.

    Geld op je rekening is zoveel meer waard dan een kleine schuld en als je er echt niet van slaap kun je met een druk op de knop altijd nog dat geld gebruiken om af te lossen.

    En nu beknibbelen op je uitgaven is nobel, maar zoek naar een moreel kompas, bij het maandbedrag kijken ze naar draagkracht.
    Dat laatste beetje extra schuld gaat 90% van ons toch pas betalen in de laatste 5 jaar van onze 35, wanneer je inkomen het hoogst is.
    Het is een sociale schuld bedoelt om op de achtergrond van je leven te blijven, als je nu 25 bent betaal je dat stukje op je 55ste.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top