Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 maart 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca denkend vingertje

Lieve Tosca, hoe komen we de feestdagen COVID-proof door?

Lieve Tosca, 

De feestdagen staan voor de deur en zo links en rechts komen de uitnodigingen van familie binnen om samen iets te doen met Sinterklaas, Kerst of Oud en Nieuw, omdat we elkaar al zo lang niet hebben gezien. Een groep vrienden stelde voor te gaan Sint-dobbelen, met twaalf man in een ruimte. Ik weet niet of ik dat zie zitten, het lijkt me leuk maar niet COVID-proof. En dan hebben we het nog niet eens over m’n ouders gehad die met het hele gezin én oma willen gourmetten. Ik weet niet hoe we de feestdagen gezellig samen, maar op veilige afstand door kunnen komen. Heb jij suggesties? 

Lfs,
Gezelligjes

Lieve Gezelligjes,

Ik vrees dat de feestdagen dit jaar wat minder gezelligjes worden dan normaal. De persconferentie van gisteravond heeft mij de hoop op bandeloze gezelligheid wel een beetje ontnomen. Blijkbaar is er een kale Kerst nodig om het aantal besmettingen met het coronavirus laag te krijgen en te houden.

In onze Instagram-poll zag ik dat 85 procent van de stemmers de feestdagen dit jaar aangepast viert. De rest vierde het dus kennelijk al niet zo groots óf kiest ervoor de dringende adviezen van de overheid te negeren.

Goed, voor de meerderheid van de mensen die nu COVID-vriendelijke feestdagen willen vieren, heb ik wat ideeën uitgevraagd. Waar er normaal veel mensen advies delen, bleef het stil in de stories. Blijkbaar worstelt iedereen er een beetje mee.

De meeste adviezen waren simpel doch doeltreffend:
Vier de feestdagen in kleinere groepen, verdeeld over meerdere dagen (waarom zou je kerst beperken tot een eerste en tweede dag? Kerstavond en derde en vierde kerstdag kunnen ook heel gezellig zijn.

Een ander advies was: verplaats alles naar een moment in het voorjaar als het virus niet meer zo aanwezig is. Een goed advies, maar wat ga je dan in de kerstvakantie doen als je Netflix uit hebt en je ook niet zoveel meer met je huisgenoten te bespreken hebt?

Een advies sprong er voor mij uit: stel met elkaar een diner samen, doe boodschappen, zet allemaal tegelijkertijd een videobelprogramma aan en kook gezamenlijk een diner dat je ook samen opeet. Dat vind ik echt leuk! Misschien kan degene die een gerecht heeft voorgesteld de leiding nemen bij de bereiding en er een soort van kookshow van maken? Ik zie het wel voor me hoor.

Daarnaast denk ik dat pakjes en gedichten ook op afstand goed kunnen werken. Maak een videobelafspraak voor een leuk moment in de toekomst, trek lootjes, bestel iets leuks en laat dat bij jou thuis bezorgen, schrijf een gedicht, voeg dat bij het pakje en zorg dat het op de afgesproken tijd bij degene van jouw lootje is. Bij ons thuis zit de hilariteit vaak in de gedichten dus als je die via een videobelverbinding voor kunt lezen, heb je al best een leuk avondprogramma.

Verder zijn er een miljoen pubquizzen te maken over het afgelopen jaar van je vriendengroep/familie (Welke gecancelde vakantie was het verste weg? Wie heeft de meeste coronakilo’s verworven? Wie heeft ome Jaap corona gegeven, was dat A de thuiszorg, etc ;)) Het kost een beetje voorbereiding, maar kan heel leuk zijn.

Heb je kwetsbare familieleden die een beetje in de buurt wonen? Organiseer dan thuis een kerstdiner met meerdere gangen of buffetgerechten, en laat steeds een ander familielid bij ze langsgaan om een onderdeel van de maaltijd te bezorgen. Zo kunnen ze met iedereen even bijpraten, aan de deur eventueel met een mondkapje, afhankelijk van hun kwetsbaarheid, jouw voorzichtigheid, en de regels op dat moment (de regel is nu: maximaal een groep van drie bezoekers per dag achter de voordeur).

En wat je ook kiest: dring jouw idee over wat je wel/niet vindt kunnen in deze tijden niet op. Iedereen heeft het recht zelf te beslissen of ze een online of offline bijeenkomst willen, om welke reden dan ook. Jij moet vooral zelf beslissen of je daar in mee wilt gaan en eventueel je verlies nemen als je gezin/familie/vrienden een plan maken waar jij je niet in kan vinden.

Vrede op aard, ook voor de mensen die niet per se willen doen wat jij van ze verwacht. Mochten jullie nog aanvullende ideeën hebben: Deel ze vooral in de reacties onder dit artikel. Samen maken we er wat van.

Fijne corona-feestdagen,
Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Tekst: Tosca Sel/Edith van Gameren
Fotografie: The Sugarcoated Company

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 18 November 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, hoe komen we de feestdagen COVID-proof door?

 1. “Een advies sprong er voor mij uit: stel met elkaar een diner samen, doe boodschappen, zet allemaal tegelijkertijd een videobelprogramma aan en kook gezamenlijk een diner dat je ook samen opeet. Dat vind ik echt leuk!” Hier word ik dus heel ongelukkig van. 🙁 Je wilt mensen toch graag juist in het echt zien? Volgens mij heeft deze crisis dat het meest duidelijk gemaakt: mensen zijn sociale wezens en online contact is uiteindelijk geen alternatief voor echt contact.

  Gelukkig kun je het met een klein gezelschap ook leuk hebben. Volgens mij ligt daar de oplossing voor deze feestdagen.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top