Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe moet ik studeren nu mijn motivatie en discipline op een dieptepunt zijn?

Lieve Tosca,

Sinds een paar weken kamp ik met een extreem gebrek aan motivatie en discipline. Het lukt mij bijna niet om te studeren, of om mijn projecten af te maken. Ik studeerde normaal in het Polakgebouw – op de Erasmus – of de bibliotheek, maar dat kan helaas niet meer. Ik vind het moeilijk om te beginnen met mijn to-do-lijst, en ben in no time afgeleid. Of ik kap bij de eerste tegenslag: ‘Laat maar, ik doe het morgen wel.’ 
Het gekke is: ik wíl gewoon mijn project goed afronden en ik vind het ook écht interessant. Maar waar haal ik de motivatie vandaan als het verder niemand iets uitmaakt of ik de hele dag muziek zit te maken of Avatar the Last Airbender terugkijk op Netflix? Ik hoop dat je kunt helpen.

Groetjes,
Motivatieloos 

Lieve Motivatieloos,

Toen ik je vraag maandagavond deelde in onze Instagram story’s, stroomden de reacties binnen. Je bent duidelijk niet de enige die moeite heeft om gemotiveerd en gedisciplineerd aan de slag te gaan. Dus voor jullie allemaal heb ik wat tips verzameld om de regie weer terug te pakken. Zo goed en zo kwaad als dat gaat.

Decaan Lianne Keemink schreef het boek Dingen Anders Doen dat vorige maand verscheen en wil graag heel even streng zijn voordat ze je verder helpt: ‘Motivatie is een totaal overschat gevoel waar studenten op blijven zitten wachten in de hoop dat ze dan fluitend gaan studeren, maar zo werkt het helemaal niet. Studeren is tijd investeren in een vak dat je wil halen omdat het onderdeel is van je opleiding. Het ene vak vind je leuker dan het andere; toch moet je ze allemaal doen. Je moet dingen leren doen waar je geen zin in hebt. Er zijn waarschijnlijk bepaalde vakken, opdrachten of verslagen waar je NOOIT echt zin in zal hebben, en nooit echt een gemotiveerd gevoel voor krijgt. Hoe meer je dan gaat zitten wachten, hoe groter de drempel wordt om eraan te starten of mee verder te gaan.’ 

Motivatie komt dus niet uit de lucht vallen, je moet er aan werken. Een deel is jezelf dwingen aan de slag te gaan en een deel is jezelf helpen met beginnen. In Liannes boek kan je lezen dat ieder gedrag een trigger nodig heeft. In een eerder gesprek gaf de decaan het volgende advies: Je zou je studiedag nu kunnen beginnen met een kop koffie of met een liedje dat je vanaf nu gebruikt om het begin van je studiedag mee te markeren, dat kan heel goed werken!’.

Decaan Lianne Keemink schrijft gids voor gewoonteverandering: ‘Niet alles in een keer!’ 

Als je het fijn vindt om de dag in groepsverband te beginnen, zou het HR-Ochtendritueel van Student aan Zet wel wat voor je kunnen zijn. Medewerkers Leonie van Staveren en haar collega Paula van Galen zijn met de ochtendbijeenkomsten begonnen omdat ze een ochtendritueel misten. Het hielp de collega’s goed met hun dag te beginnen en nu doen er veel meer mensen mee. Je kunt iedere ochtend om 9.00 uur meedoen. Ga naar Microsoft Teams en klik bij Teams op ‘Lid worden of team maken’, zoek op HR-Ochtendritueel en je kunt direct deelnemen met de code 7vyd6tp. Een verslag van de eerste bijeenkomst lees je hier:

Eerste HR-Ochtendritueel in Teams: Studenten delen tips over planning en ontspanning

Overigens organiseert Student aan Zet ook een webinar ‘Effectief ‘op afstand’ studeren’ en bieden ze online begeleiding bij studeren. De medewerkers kunnen je begeleiden met het maken van een dagplanning, het krijgen en houden van overzicht, een goede studiehouding/methode, concentratie, motivatie en tips. Aanmelden of informatie vragen kan via studentaanzet@hr.nl.

In de Instagram-reacties werd heel vaak de pomodoro-techniek aangeraden om het studeren makkelijker te maken. Decaan Lianne is er ook fan van: ‘Met deze techniek werk je in tijdsblokken: 25 minuten werk en 5 minuten pauze. Zo knip je je dag op in kleine stukjes die je allemaal een doel geeft: een hoofdstuk lezen, iets opruimen, een opdracht afronden, wat eten, enzovoort.’

In de corona-editie van Dingen Anders Doen (het gratis corona e-book kan je hier downloaden)beschrijft Lianne een oefening die ze soms met studenten doet die het lastig vinden om te beginnen met studeren of die vastlopen in het schrijven van een verslag: ‘Ik stel soms twee vragen: op hoeveel procent zit je en hoeveel uur denk je nodig nodig te hebben? Die vragen zijn puur om een startpunt te creëren. Als je ongeveer weet hoeveel je al gedaan hebt en een ruwe inschatting maakt van hoeveel tijd iets je nog gaat kosten, gebeuren er twee dingen in je hoofd. Je voelt je minder moedeloos omdat je weet dat er al iets ligt (hoe weinig ook, zelfs 5 tot 10% van een project al hebben gedaan is beter dan niks) en je hebt een meetbaar aantal uur om weer in een project te gaan stoppen – waarna het waarschijnlijk (ongeveer) af is!’ Daarna kan je dus gaan plannen. 

Voel je vooral niet bezwaard als dingen momenteel niet zo gaan als je wil. We zitten in een crisis, alles staat op z’n kop, mensen maken zich zorgen en mensen worden ziek. Niet iedereen wordt even hard door de crisis getroffen en niet iedereen kan even goed dealen met verandering. Wees een beetje lief voor jezelf, doe wat je kunt en beloon jezelf na de gedane arbeid met een goed boek, een fijne film of lekker eten. En met de nodige inspanning en een beetje geluk ben je aan het eind van deze crisis niet al te ver achter geraakt op je normale planning.

Succes en stay safe!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 13 May 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, hoe moet ik studeren nu mijn motivatie en discipline op een dieptepunt zijn?

  1. Ik vind de vraag wel heel grappig. Als ik thuis zit te studeren volg ik ook de verhalen van Aang, Katara, Toph en Zuko (Avatar the last Airbender). Ik moet zeker in dit kwartaal voor alles samenwerken, en de eerste ruzies over niet afgekregen werk zijn inmiddels al gevoerd. Het is gewoon kut, klote of wat voor krachttermen ik er ook voor kan gebruiken. Zelf hoop ik dat ik mijn herkansingen in de zomer mag verwerken, anders wordt het een half jaar vertraging, want ik ga gewoon niet alles kunnen halen nu.

    Ik ben nu ook (iets te veel) aan het werk om mijn studie dusdanig ingericht te krijgen dat ik gemotiveerd blijf. Lieve Tosca, misschien mag ik dat verhaal volgende week ook een keertje delen in Profielen!

  2. Ha! Nog een Avatar the last Airbender-fan! Ik ben toch minder gek dan ik dacht!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top