Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, hoe sta ik mijn rouwende vriendin bij?

Lieve Tosca,

Mijn vriendin heeft een goede band met haar oma. Ze gaat vaak bij haar op bezoek in het bejaardentehuis waar ze woont en dan hebben ze het supergezellig. Helaas is haar oma opgenomen in het ziekenhuis en ze heeft niet lang meer. Mijn vriendin heeft het hier nu al heel moeilijk mee. Ik wil haar steunen, maar ik weet niet hoe: ik heb al m’n grootouders nog en heb nog nooit in deze situatie gezeten. Wat kan ik voor haar doen?

Lfs,
Steunentoeverlaat

Lieve Steunentoeverlaat,

Afscheid nemen van mensen waar je van houdt is een van de lastigste dingen in het leven. Het is fijn om daar steun bij te krijgen en ik vind het superlief dat je om hulp vraagt omdat je die steun wilt geven en dat op de juiste manier wilt doen.

Tegelijkertijd vrees ik dat je het niet ‘goed’ kunt doen. Er is denk ik geen one size fits all-draaiboekje voor rouw en steun. Je zal haar moeten vragen waar ze behoefte aan heeft en aan moeten voelen of wat je doet in goede aarde valt. Maar: als je je vriendin liefde en aandacht geeft, doe je al heel veel goed.

Toen ik onze Instagramvolgers vroeg: ‘Wat zijn dingen die mensen deden (of juist niet deden) die jij fijn vond toen je in de rouw was?’, kreeg ik veel nuttige antwoorden:

– Fijn: mensen die eten brachten, maar hun gezelschap niet opdrongen.
– Een dikke knuffel zonder woorden kon ik erg waarderen.
– Niet fijn: alleen over eigen rouw of verdriet praten.
– Niet zeggen dat je snapt hoe iemand zich voelt, als je zelf nooit in die situatie hebt gezeten.

Deze tip lijkt me ook heel belangrijk: ‘Blijf het vooral over dagelijkse ditjes en datjes hebben’. Ondanks dat afscheid nemen en rouwen zeker in het begin een groot en verdrietig proces is, laat het ook ruimte voor andere dingen. Je bent niet de hele dag door intens verdrietig. Sterker nog: ik herinner me een aantal heel gezellige begrafenissen.

Rouw is grimmig, check waar je vriendin op dat moment behoefte aan heeft. Chocola, thee en een beetje praten: prima! Een cocktail in de stad, dansen of een uurtje sporten: goed. Alleen thuis Netflixen en een beetje op afstand appen: ook goed.

En als je close genoeg bent met haar familie om na het overlijden langs te gaan, doe dat dan vooral. Als je wat te eten meeneemt ben je vaak de held van de dag. Een begrafenis plannen is veel werk en in stressvolle situaties zorgen mensen niet altijd even goed voor zichzelf. Een kort bezoekje en een knuffel, vergezeld van een ovenschotel of een paar snacks, zijn vaak heel troostend.

En als de begrafenis straks achter de rug is en je vriendin misschien weer een beetje opgekrabbeld lijkt, vergeet dan niet af en toe eens te vragen hoe ze zich voelt. Zoals een van onze Instagramvolgers schreef: ‘Blijf vooral vragen hoe het met haar gaat. Mensen stoppen na een paar weken met vragen, maar rouw duurt langer dan dat.’ En aandacht daarvoor is vaak meer dan welkom.

Vorig jaar beantwoordde ik overigens al een soortgelijke vraag, wat maar weer aangeeft dat rouw een ingewikkeld ding is en dat je niet de enige bent die zoekt naar een ‘handleiding’. Het antwoord op die vraag lees je hier terug.

Lieve Tosca, hoe help ik een rouwende vriendin?

Sterkte.

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 5 February 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top