Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca denkend

Lieve Tosca, hoe help ik een rouwende vriendin?

Lieve Tosca,

De vader van mijn beste vriendin is opgenomen in het ziekenhuis. Waarschijnlijk gaat hij ergens in de komende dagen overlijden. Mijn vriendin is superverdrietig en ik wil er graag voor haar zijn, maar ik weet niet hoe. Hoe sta ik mijn rouwende vriendin bij?

Lfs, Hulpeloos

Lieve Hulpeloos,

Wat een rotsituatie. Ik snap dat je je hulpeloos voelt als je zoveel verdriet aanschouwt en je eigenlijk niets kan doen om het minder te maken. Wat je wel kunt doen, is je vriendin helpen deze periode te doorstaan. Eigenlijk heb je mijn hulp daar helemaal niet bij nodig, want jij kent jouw vriendin veel beter dan ik. Toch zal ik proberen wat handige tips en tricks te delen van mensen die al eerder met dit bijltje hebben gehakt.

Houd contact, maar dring je aanwezigheid niet op. Je vriendin zal deze periode veel met haar familie bezig zijn en daar heeft zij de ruimte voor nodig. Maar waarschijnlijk is het soms ook fijn voor haar om even met iemand te praten die er iets verder van afstaat.

Hulp vragen vinden mensen in deze situatie vaak lastig. Vraag je vriendin vooral of je wat voor haar kan doen en luister goed naar wat ze zegt (of appt) . Vindt ze de dagen in het ziekenhuis lang? Stel dan voor om even langs te komen om een kop koffie te drinken.

Vindt ze de uren die ze niet in het ziekenhuis is juist niet om door te komen? Kijk dan of je op die momenten iets voor haar kan betekenen. Samen een stukje wandelen of een serie kijken, kan al genoeg zijn.

Probeer vooral met praktische zaken te helpen. Als ze veel in het ziekenhuis moet zijn, heeft ze waarschijnlijk weinig tijd om boodschappen te doen, te koken, voor haar kat te zorgen… Noem het maar. Je hoeft niet haar volledige huishouden over te nemen, maar als je af en toe eens kan bijspringen is dat fijn.

Ga naar de begrafenis. Begrafenissen zijn voor niemand leuk, maar het zijn belangrijke rituelen waarin je als groep afscheid neemt van een geliefde. Het zijn waardevolle momenten die je niet kan overdoen. En ik denk dat het fijn is om erbij te zijn, zodat je het er later met je vriendin over kan hebben. Als je ertegenop ziet om erheen te gaan, kan je zelf iemand meenemen als support.

Praat over het verdriet. Probeer je vriendin niet koste wat kost op te vrolijken. Zorg dat er ruimte is voor rouw, afscheid en verdriet. En zorg dat deze ruimte er blijft, ook lang na de begrafenis. Veel mensen die iemand verloren hebben, krijgen na een paar maanden het gevoel dat het zo ondertussen wel klaar moet zijn met het rouwen. Dat is natuurlijk niet zo. Gemis is grillig en kan je soms zomaar overvallen. En dat is oké, ook na jaren.

Kortom: Wees een beetje lief voor haar. Dan komen jullie er samen wel doorheen.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 6 February 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, hoe help ik een rouwende vriendin?

  1. Goed advies Tosca. ‘In tijden van nood leer je je vrienden kennen’.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top