Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, ik ben bang dat m’n studententijd verpest wordt door corona

Lieve Tosca,

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, hoor ik vaak. M’n neven en nichten vertellen over (oké: saaie) hoorcolleges in grote zalen, flirten met klasgenoten en stapavonden met hun studievereniging. Dat lijkt er voor mij amper in te zitten dit jaar want door corona mogen we elkaar amper zien, laat staan samen op stap. Hoe maak ik er het komende jaar nog wat van?

Lfs, Huismuis

Lieve Huismuis,

Ik kan me goed voorstellen dat dit niet het eerste jaar is waar je van droomde. Helaas is het wel het begin waar je het mee moet doen. Met een beetje creativiteit en doorzettingsvermogen valt er denk ik ook dit jaar wel iets van te maken.

Wat wil je van jouw eerste jaar? Ik kan me niet voorstellen dat je echt uitkeek naar saaie hoorcolleges in massa-verband. Dat je die vanuit je eigen huis (in pyjama!) kunt volgen, lijkt me eigenlijk een plus. Maar het vanzelfsprekende sociale contact en het samen hangen in de gangen ga je natuurlijk wel missen. Je zal zelf meer moeite moeten doen om een band met je klasgenoten op te bouwen.

Zorg daarom dat je tijdens de contactmomenten die je met je klas hebt, echt contact maakt. Ga naar school als er een les is, pak actief je rol in werkgroepjes en zet je webcam aan tijdens de online-momenten zodat je zichtbaar bent en een goed voorbeeld bent voor anderen. Hoe meer webcams er aan zijn, hoe meer klasgenoten je regelmatig ziet.

En als je je klasgenoten ziet, praat dan met ze. Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dat zou een band moeten scheppen. Zorg dat je te weten komt wie ze zijn en wat ze leuk of interessant vinden. Misschien heeft iemand wel een toffe hobby of sport die jullie samen of met meerdere klasgenoten kunnen doen.

En als jullie als gezamenlijke hobby stappen en bierdrinken hebben, dan vinden jullie vast een mogelijkheid om dat te doen. Binnen de coronabeperkingen is er ruimte voor gezelligheid en er komt vast ook een tijd waarin er meer mag. Als je je nu op je propedeuse focust, heb je volgend jaar waarschijnlijk meer tijd voor een feestje.

Om nog meer contacten te leggen en extra betrokken te zijn bij je opleiding kun je je aanmelden bij de studievereniging, de onderwijscommissie of de medezeggenschapsraad.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 26 August 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, ik ben bang dat m’n studententijd verpest wordt door corona

  1. Ik denk dat een beetje nuance wel belangrijk is. In 1942 is de studententijd verpest. Wat we nu meemaken is mild en een kans om te laten zien dat onze generatie het wel voorelkaar bokst om er wat van te maken!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: